El cel de Catalunya s'omple de color amb l'aurora boreal més important de les últimes dècades
- Les prediccions indiquen que el fenomen es produirà durant tot el cap de setmana arreu del planeta
- El Parc Astronòmic del Montsec registra l'aurora més important des de fa més de 150 anys
El cel s'ha pintat de colors aquest cap de setmana per tot el món. Una aurora boreal ha estat visible aquesta nit en els cels de gran part del planeta, i també s'han pogut veure a Catalunya.
L'Administració Nacional Oceànica i Atmosfèrica (NOAA) dels Estats Units va advertir que la tempesta geomagnètica més forta dels últims 20 anys colpejaria la terra, fent que l'aurora boreal sigui visible en latituds geomagnètiques molt més baixes de l'habitual.
L'aurora més potent mai registrada
El director del Parc Astronòmic del Montsec (PAM), Salvador J. Ribas, ha afirmat que l'aurora boreal vista ha estat de màxima escala G5 i la "més potent" registrada mai des de les nostres latituds en un segle i mig.
En aquest cas, la unió de diverses ejeccions de massa coronal (CME) han generat un esdeveniment de tipus G5 (extrem), el més intens després de l'esdeveniment anomenat de Carrington del 1859, que va aturar els telègrafs a mig món i va provocar problemes elèctrics. En la passada nit es van poder observar aurores a latituds no habituals i també una variant anomenada Stable Aurora Red Arc (SAR), quan de forma persistent es manté estable un arc vermellós.
Segons informen els tècnics del PAM, entre el dimecres 8 i el dijous 9 de maig es van produir al Sol una successió de fenòmens d'activitat CME. Aquests són el tipus de fenomen més violents al Sol i són més freqüents i intensos en el cicle de màxima activitat solar com el que estem entrant enguany. Els efectes de la tempesta solar han tardat 48 hores a arribar a la terra, ja que les partícules carregades resultants del fenomen no viatgen a la velocitat de la llum. Si els CME es produeixen en direcció a la Terra, les partícules ejectades impacten contra nosaltres. En condicions normals les partícules interactuen amb el camp magnètic de la Terra i s'escolen pels pols magnètics terrestres produint les clàssiques aurores boreals o australs.
Nova oportunitat aquesta propera nit
Es preveu que la pròxima nit de dissabte 11 a diumenge 12 de maig la intensitat sigui menor, però encara hi ha probabilitats de veure el fenomen meteorològic. De fet, aquesta passada matinada la zona del Sol responsable ha generat una nova ejecció d'alta intensitat que podria fregar la Terra en els pròxims dies.
L'aurora boreal també es veu en altres països
El planeta està experimentant la seva primera tempesta geomagnètica "extrema" des de 2003, tal com ha informat l'agència estatunidenca NOAA. "És probable que la tempesta geomagnètica persisteixi durant el cap de setmana, ja que diverses Ejeccions de Massa Coronal (CME) addicionals dirigides a la Terra estan en trànsit”, ha explicat el Centre de Predicció del Clima Espacial de la NOAA a X.
“Geomagnetic storming is likely to persist this weekend... pic.twitter.com/4ijhaZGDZf“
— NOAA Space Weather Prediction Center (@NWSSWPC) May 10, 2024
D'aquesta manera, en altres parts del món en les que tampoc acostuma a aparèixer, s'ha pogut observar també aquest fenomen en trobar-se en latituds geogèniques molt més baixes de l'habitual.
A Anglaterra s'ha pogut observar un cel vistós de diversos colors a l'horitzó de Saint Mary's Lighthouse a Whitley Bay a la costa nord-est anglesa.
També s'ha pogut gaudir aquest fenomen a Escòcia. Sobre el Monument Nacional d'Escòcia, a Edimburg, els ciutadans s'han acostat a observar aquesta meravella enigmàtica.
Així mateix, ha passat a Suïssa, on es podia gaudir d'una gamma cromàtica al cel nocturn del poble de Daillens, que destacava sota un grup d'àlbers a una carretera.
No només les hem pogut veure a Europa, han arribat a tot el món, fins al Canadà. El Manning Park, a British Columbia, s'ha il·luminat d'una extensa gamma de colors.
Les aurores boreals il·luminen el cel nocturn sobre Fusch an der Großglocknerstraße, prop de Zell am See, a Àustria durant la tempesta geomagnètica.
Què és i com apareix l'aurora boreal?
A la xarxa social X, l'Agència Estatal de Meteorologia ha explicat que segons l'Organització Meteorològica Mundial (WMO), és un electrometeor consistent en un fenomen lluminós que apareix a les capes superiors de l'atmosfera en forma d'arcs, bandes, cortines, etc.
“Se están observando auroras polares a latitudes muy bajas del hemisferio norte, incluida España. Hay multitud de fotografías que así lo atestiguan.
— AEMET (@AEMET_Esp) May 10, 2024
¿Qué es una aurora polar? ¿Por qué se están viendo desde nuestro país? Te lo contamos en este hilo 🧵 https://t.co/mSvwQkrWC0“
Per tant, al contrari que altres fenòmens meteorològics més comuns, es formen molt més amunt de la troposfera, normalment a una alçada d'entre 90 i 150 kilòmetres.
Les aurores apareixen per la interacció entre el vent solar i el camp magnètic de la Terra, segons explica AEMET. "El vent solar és més fort en moments propers a la màxima activitat solar, que es produeix en cicles d'entre 10 i 12 anys", comenta en el fil de X.