Enlaces accesibilidad
Eleccions

El dispositiu electoral del 12-M presenta novetats

  • Tots els centres de votació disposaran d'una tauleta per facilitar la transmissió de les dades i de manera més immediata
  • Per primera vegada es podran conèixer en temps real els resultats de l'escrutini a cada col·legi electoral

Per
Aquest 12 de maig se celebren eleccions al Parlament de Catalunya
Aquest 12 de maig se celebren eleccions al Parlament de Catalunya

El dispositiu de les eleccions d'aquest diumenge presenta dues novetats importants amb comparació a les darreres cites electorals. En primer lloc, tots els centres de votació disposaran per primer cop d'una tauleta per fer més àgil la tramesa de dades. Amb aquesta finalitat el Govern ha repartit tauletes als 4.108 representants de l'Administració que hi haurà repartits pels diferents col·legisi. D'altra banda, a través de l'app 'Eleccions Catalunya 2024' o la web es podrà consultar amb més detall que mai el resultat de les votacions. En concret, per primera vegada en unes eleccions a Espanya es donarà la informació en directe a nivell de cada col·legi electoral.

Tot a punt per a les eleccions del 12-M

En roda de premsa per presentar el dispositiu electoral, la vicepresidenta Laura Vilagrà ha assegurat que en aquestes eleccions s'ha fet un "salt qualitatiu" en transparència i dades. En altres ocasions, ha recordat, es podia accedir a dades per municipis i comarques, però ara també es podrà tenir accés a les dades per col·legi electoral.

Facilitar l'accés a les dades i de forma més ràpida

L'aplicació dissenyada per seguir els resultats de les eleccions inclou aquesta vegada dues funcionalitats singulars més, com són el 'pactòmetre' per permetre a l'usuari crear possibles aliances per aconseguir majories al Parlament, i 'l'últim escó' per consultar l'evolució de l'últim escó en joc, que sovint oscil·la per pocs vots entre diferents formacions. L'opció mostrarà en temps real la candidatura que ha obtingut el darrer diputat i els vots que li manquen a la candidatura més propera per aconseguir-lo.

Aquest diumenge es vota a 2.695 espais

L'ús de tauletes als col·legis electorals com a tal no és una novetat d'aquests comicis. El que és nou és que aquest cop la totalitat de centres de votació, gairebé 2.700, disposaran de dispositius electrònics d'aquest tipus per comunicar de la forma més ràpida i segura possible les dades. Cada representant de l'Administració tindrà una tauleta i s'encarregarà d'introduir les dades i podrà fer una fotografia de totes les actes oficials, de manera que amb intel·ligència artificial es podrà detectar si hi ha algun error en la introducció de dades que es fa manualment.

Què escollim els catalans aquest 12-M?

La vicepresidenta Vilagrà ha afegit també que tenen plans de contingència en cas que hi hagi algun error tecnològic, digital o de connexió amb les tauletes. En aquest sentit, ha apuntat que es poden fer servir els sistemes telefònics, com era habitual.

Les xifres d'aquest 12-M

Aquest diumenge un total de 5.754.931 persones estan cridades a votar per escollir els 135 diputats del Parlament de Catalunya: 85 a Barcelona, 18 a Tarragona, 17 a Girona i 15 a Lleia. Del total d'electors, 294.594 són residents a l'estranger i inscrits al Cens Electoral dels Residents Absents (CERA), els vots dels quals es recomptaran el divendres 17 de maig. Vilagrà ha apuntat que d'aquests el 8,23% ja ha votat, un percentatge una mica més alt des que des de 2022 s'ha eliminat el vot pregat.

Pel que fa al vot per correu, Correus ha admès 97.452 de les 106.031 sol·licituds de vot rebudes. És una xifra molt inferior a la dels anteriors comicis del 2021, però cal tenir en compte que aleshores, en plena pandèmia, van ser moltes més les persones que van optar per votar de forma anticipada i evitar la presencialitat. D'altra banda, un total de 243.004 joves podran exercir el seu dret a sufragi per primera vegada després d'haver arribat a la majoria d'edat des dels darrers comicis.

L'abstenció, una de les claus del 12-M

Amb relació als espais de votació, hi ha habilitats 2.695 locals electorals repartits per tot Catalunya, amb 8.940 meses i 80.460 membres d'aquestes meses designats. Com és habitual, els locals obriran a les 9 h i a partir de les 20 h, un cop tanquin els col·legis, començarà l'escrutini.

Durant la jornada el Govern té previst comparèixer diverses vegades. A les 10 del matí ho farà per informar de la constitució de les meses i possibles incidències. Al voltant de la 1 del migdia i de les 6 de la tarda oferirà dades de participació. Finalment, a partir de les 10 de la nit, ja amb l'escrutini avançat, explicarà els resultats provisionals.

Tota la informació de la jornada electoral a RTVE

Un centenar de persones de RTVE Catalunya participaran en la cobertura del serveis informatius de TVE, RNE i RTVE Play Catalunya per acostar la informació del minut a minut de la jornada electoral des de les 7 del matí i fins al final de l'escrutini i quan es produeixin les reaccions dels partits. Els equips a peu de carrer copsaran l'ambient a diferents col·legis electorals de Barcelona, Tarragona, Lleida i Girona. També s'emetran en directe les votacions dels candidats, així com de les actualitzacions que es puguin fer al Centre de Dades, situat al Parlament de Catalunya.

'L'Informatiu' del cap de setmana de Catalunya serà a les 14:15 hores, amb emissió en simulcast per La 1 i el 24h. Lara Siscar conduirà el Telediario 1 des d'un plató amb vistes a la Sagrada Família. Ràdio 4 farà seguiment als butlletins informatius i a l'Edició Migdia del desenvolupament de les votacions, amb connexions a diversos col·legis electorals. Els serveis informatius de RNE Catalunya també col·laboraran durant tota la jornada seguint la informació que generi la jornada als butlletins, informatius i als especials que emetran RNE i Radio 5.

RTVE ofereix programació especial per seguir en directe el 12-M

A tres quarts de vuit arrencaran els programes especials per seguir l'última hora del recompte i tot el que passi a les seus triades per cadascun dels partits. El de televisió el conduiran des de Prado del Rey Alejandra Herranz i Marta Carazo, mentre que a RNE, en emissió conjunta amb Radio 5, Íñigo Alfonso seguirà el desenllaç de la jornada des dels estudis de Roc Boronat, a Barcelona. A les 20 hores es faran públiques les dades del sondeig de RTVE i es connectarà amb les seus dels partits per valorar-les.

L'anàlisi anirà a càrrec de Xabier Fortes, que des d'un plató situat a la Sagrada Família, comentarà la jornada electoral amb Daniel Basteiro, Berna González Harbour, Ainhoa Martínez Hoyos, Màrius Carol, Esther Vera i Carla Turró. El programa especial de ràdio comptarà amb una taula d'anàlisi en què participaran Jordi Amat, Jesús Maraña, Álex Cubero, Dolors Canals i Àstrid Barrio, que intentaran fer una radiografia del mapa polític sorgit dels comicis.

A Ràdio 4 també a les 19:45 hores Olga Rodríguez i Maria Gómez presentaran l''Especial Nit Electoral' també amb connexions a les seus que les principals formacions han triat per seguir l'escrutini i amb l'anàlisi de Carles Fernández, Imma Lucas i Lluís Falgàs.

Segueix les eleccions des de qualsevol dispositiu

Els mitjans digitals de RTVE Catalunya també es bolcaran diumenge en la cobertura de la jornada i en l'escrutini des del portal informatiu dedicat als comicis del 12M, el compte de Twitter de RTVE Notícies i la resta de xarxes socials (TikTok, Instagram, Facebook i YouTube).

La programació especial de TVE i de RNE s'oferirà en directe a RTVE Play i RTVE Audio. En temps real, els ciutadans tindran accés als resultats, amb l'equip de DatosRTVE, que examinarà les claus de l'evolució del vot i la seva distribució demogràfica, amb el mapa de resultats per municipis. A més, es podrà revisar la comparativa amb les eleccions del 2021. Per la seva banda, VerificaRTVE desmuntarà qualsevol fake news.

Per primera vegada, i amb la voluntat de donar servei a tot el territori, RTVE Catalunya, en col·laboració amb la Universitat de Lleida, generarà notícies i gràfics amb els resultats dels municipis de menys de 10.000 habitants creades per intel·ligència artificial. Les cròniques de la nit electoral, les anàlisis i les claus es podran llegir, escoltar i veure a RTVE Notícies. Des de qualsevol dispositiu, tota la informació puntual de les eleccions en RTVE.cat.