Enlaces accesibilidad
Les claus del 12M

L'ensorrament d'ERC i la CUP deixen Puigdemont sol per fer front al PSC

  • Salvador Illa aconsegueix 42 escons i el PSC guanya per primera vegada en vots i escons
  • L'independentisme pateix un fort retrocés encarnat en ERC (-13 escons) i perd la majoria absoluta
  • Ciutadans queda fora del Parlament i entra per primera vegada a la cambra catalana

Por
Salvador Illa i Carles Puigdemont es mostren disposats a liderar el Govern
Salvador Illa i Carles Puigdemont es mostren disposats a liderar el Govern

El PSC fa bons tots els pronòstics i assoleix la victòria de les eleccions del 12M de la mà de Salvador Illa. Els resultats, amb 42 escons, 9 més dels que tenia fins ara, no li garanteixen poder assegurar que presidirà la Generalitat. Aquesta vegada, a diferència del 2021, Illa sembla decidit a portar la iniciativa per "liderar la nova etapa".

Enfront tindrà Carles Puigdemont, que aconsegueix 3 nous representants al Parlament. L'independentisme ja no suma la majoria absoluta a la cambra catalana que havia aconseguit des de 2012, però el líder de Junts es veu "en condicions de constituir un Govern sòlid d'obediència netament catalana". ERC, sembla decidit a quedar-se al marge i Aragonès ja ha deixat clar que ara el protagonisme serà per Illa i Puigdemont.

Victòria en vots i escons

El líder i candidat del PSC ha celebrat la seva victòria en les eleccions catalanes, les primeres en 45 anys en les quals el PSC guanya tant en escons com en vots, i ha afirmat: "Correspon al PSC liderar aquesta nova etapa".

"Assumeixo aquesta responsabilitat i, per consegüent, en el moment en el qual s'hagi constituït la Mesa del Parlament, manifestaré la meva voluntat de presentar la meva candidatura per a presidir la Generalitat", ha assegurat davant la plana major del partit.

Segons Illa, els catalans han decidit obrir una nova etapa, en la qual cosa han influït molts factors que el PSC analitzarà en els pròxims dies, ha dit, i creu que un dels factors més rellevants han estat les "polítiques seguides pel Govern d'Espanya en relació a Catalunya".

Una de les claus ha estat precisament la capacitat dels socialistes de mantenir el "cinturó roig". Ha obtingut el 31% dels vots al Barcelonès (4,5 punts més que el 2021), seguits de Junts+ (17%). Els socialistes han guanyat a tots els municipis: Barcelona, Badalona, Santa Coloma de Gramenet, Sant Adrià del Besòs y L'Hospitalet de Llobregat. A la capital catalana els socialistes han assolit el 27% dels vots, pel 20% de Junts i el 13% del PP.

Nit desoladora per l'independentisme

La notable davallada d'ERC fa perdre als partits independentistes la majoria absoluta que mantenien al Parlament de Catalunya des de 2012. Els republicans perden 13 diputats i cau fins als 20 escons. L'ensorrament d'ERC no és absorbit per Junts, que només puja 3 representants a la cambra catalana. La CUP també pateix i es queda amb només 4 escons. 

El candidat d'ERC a les eleccions d'aquest 12M, Pere Aragonès, ha assumit els "molt mals resultats" del partit. Aragonès ha anunciat que el partit treballarà a partir d'ara "des de l'oposició". I ha convidat PSC i Junts a "gestionar la nova etapa".

Precisament, Carles Puigdemont, que aspira a ser investit ha instat l'independentisme a "una reflexió sobre la desunió i la manca d'estratègia compartida". Junts ha repetit victòria a Lleida i Girona. Una part del vot independentista ha anat a parar a la formació d'extrema dreta, Aliança Catalana, que aconsegueix 2 escons i entra per primera vegada al Parlament. Els de Sílvia Orriols s’han convertit, de fet, en la quarta força a la circumscripció de Girona, tot i que la festa no ha estat plena, ja que s'han quedat a les portes d'aconseguir el diputat a Barcelona. 

El PP aconsegueix avançar Vox

Els resultats del PP han estat una altra de les notícies destacades de la jornada. Els populars se situen com a la quarta força al Parlament amb 15 diputats i torna a liderar la dreta constitucionalista al Parlament. Alejandro Fernández ha afirmat que el PP de Catalunya ha tornat "amb més força que mai", després de passar dels 3 escons que va aconseguir en 2021 als 15 que ha aconseguit aquest diumenge. "Fa tres anys toquem fons, però vam saber reaccionar", ha declarat.

Fernández ha dirigit una candidatura amb la qual els populars volien recuperar la confiança del seu electorat en dinàmica descendent en l'última dècada, des que el 2012 la dirigent popular Alícia Sánchez-Camacho va obtenir els millors resultats de la història del PP a Catalunya amb 471.197 vots (12,99%) i 19 escons, a un seient d'un PSC en declivi.

El candidat de Vox al Parlament, Ignacio Garriga, ha celebrat els resultats d'aquest diumenge advertint que han aconseguit sumar fins a 13.000 vots més respecte a les eleccions de 2021. En aquest sentit, ha advertit que "no defraudaran" els que han confiat en Vox i que "aquests tres anys d'oposició no tenen res a veure amb l'oposició contra el separatisme i el socialisme durant els propers quatre anys". "Vox creix, Vox es queda" ha sentenciat Garriga. 

Aliança Catalana entra al Parlament en detriment de Ciutadans

Ciutadans culmina la seva desaparició a Espanya quedant fora del Parlament de Catalunya, allà on va néixer. La formació taronja no ha aconseguit vèncer als pronòstics desfavorables al darrer bastió on tenien presència. Els 'taronges' han perdut aquest diumenge els sis seients que van aconseguir en les últimes eleccions catalanes, les de 2021, que ja van significar una garrotada per a la formació.

Aquest diumenge han aconseguit tan sols el 0,7% dels vots, uns 22.000 suports, per sota dels 34.000 del PACMA, i molt lluny d'obtenir representació. Malgrat tot, el seu candidat, Carlos Carrizosa, ha anunciat que tornaran a presentar-se a les pròximes eleccions catalanes convençut que el seu discurs "tornarà a fer forat".

L'alcaldessa de Ripoll i líder d'Aliança Catalana, Silvia Orriols, ha aconseguit dos diputats que permetran que la seva formació s'estreni en el Parlament i que espera que li serveixin com a altaveu per a consolidar al partit en la política catalana.

Orriols ha rebut de més de 118.000 votants, que han cregut en el seu projecte i empès a lluitar per un "Estat català, lliure, pròsper, segur i occidental".

CUP i comuns, en davallada

Les eleccions catalanes d'aquest diumenge no han estat una excepció i el resultat de Comuns Sumar, que perd dos escons i més de 20.000 vots, ha confirmat el procés de declivi constant que viu l'espai polític a l'esquerra del PSOE.

Per quarta vegada en menys d'un any, el projecte de Sumar que lidera Yolanda Díaz i les seves diferents marques electorals, ha sofert retrocessos importants, quan no rotunds fracassos. La candidata de Comuns , Jéssica Albiach, ha reconegut que els resultats de les eleccions al Parlament d'aquest diumenge no són els que esperaven, però ha assenyalat que fan "possible una nova etapa d'esquerres" a la Generalitat, que passaria per una entesa amb el PSC i ERC. 

La candidatura de la CUP, encapçalada en aquestes eleccions per Laia Estrada, ha caigut aquest diumenge fins als quatre escons, cinc menys que en 2021, i es marca com un dels pròxims reptes "frenar a l'extrema dreta". "Els resultats que hem obtingut no són bons. Hem perdut vots i suport, som plenament conscients. A partir de demà, els quatre diputats ens posem a la disposició del país per a revertir aquesta situació", ha analitzat Estrada.

Sobre la irrupció d'Aliança Catalana en el Parlament, ha dit: "És evident l'ona reaccionària que està travessant el nostre país. És molt mala notícia que hagi entrat la formació d'extrema dreta que s'amaga sota la bandera independentista".