Enlaces accesibilidad

Salvador Illa enceta les converses per intentar ser investit

  • Els socialistes negociaran amb "totes les formacions" i no descarten un govern en minoria
  • Carles Puigdemont considera que té "més opcions que Illa" de ser investit
  • ERC jugarà un paper clau en les possibilitats dels dos candidats a la presidència

Por
El candidat a la Generalitat pel PSC, Salvador Illa, el president del PSC, Miquel Iceta, i la sotssecretària primera, Lüisa Moret, durant la reunió de la comissió executiva del PSC
El candidat a la Generalitat pel PSC, Salvador Illa, el president del PSC, Miquel Iceta, i la sotssecretària primera, Lüisa Moret, durant la reunió de la comissió executiva del PSC

El primer secretari del PSC, Salvador Illa, assumeix la responsabilitat de prendre la iniciativa per intentar formar Govern. I per fer-ho els socialistes catalans han encetat les converses "amb totes les forces". I aquí també hi compten a Junts. Ara bé, el suport més cobdiciat és el d'ERC. Curiosament, els republicans travessen el moment més dèbil de la darrera dècada, però tindrà la clau per decantar la pugna entre Illa i Puigdemont.

El PSC obren converses amb tots els partits tret de l'extrema dreta | ÀLEX CABRERA

No faran president a Carles Puigdemont

La portaveu dels socialistes catalans, Núria Parlon, ha explicat les línies vermelles de l'estratègia del PSC. Ha deixat clar que "malgrat que amenaci de bloquejar" el govern de Sánchez, no facilitaran un govern amb Carles Puigdemont al capdavant a través de la seva abstenció. L'independentisme no té una majoria legítima per reclamar el Govern", ha dit la portaveu.

Possible govern en minoria

En sentit contrari, consideren que li toca a Salvador Illa liderar les converses per "obrir una nova etapa". Tot i que, és partidari de formar govern amb una coalició de forces progressistes, no ha tancat la porta a "un govern probablement en minoria amb acords puntuals amb la resta de forces". En aquest sentit, Parlon ha demanat a ERC que no "bloquegi" si decideix quedar-se a l'oposició.

El PSOE deixa les mans lliures a Illa

Des de Madrid, el PSOE deixa clar que els pactes postelectorals a Catalunya els decidirà el PSC. Esperen, això sí, que ERC jugui un paper "determinant" en l'escenari postelectoral, tot i el pas al costat del president de la Generalitat, Pere Aragonès.

La portaveu dels socialistes, Esther Peña, ha destacat que "Salvador Illa té tota la nostra confiança per pilotar aquest procés" i sobre els republicans ha apuntat que creu que "hi ha moltes coses que ens uneixen per millorar la qualitat de vida dels catalans".

Puigdemont creu que té més opcions

El candidat de Junts+ també ha obert els primers contactes amb ERC i ha anunciat la seva intenció de presentar-se a la investidura. "Creiem que hi ha opcions de poder anar a la investidura", ha subratllat Puigdemont, que ha descartat una 'sociovergència' i un tripartit, ha demanat evitar l'escenari d'una repetició electoral.

En base dels seus càlculs, el Govern socialista descansaria sobre una suma de 48 diputats --42 del PSC i 6 de Comuns-- enfront d'una forquilla de 55 a 59 escons dels independentistes.

El que sí que ha deixat clar Carles Puigdemont, des d'Argelers és que no hi haurà 'sociovergència', ni un tripartit, ha demanat evitar l'escenari d'una repetició electoral.

Possibles escenaris del PSC 

"Illa pot obtenir els vots del PP, com va fer a l'Ajuntament de Barcelona, per a ser triat en majoria simple, però si no ho tinc mal entès Vox hauria d'abstenir-se. Hauríem de preguntar-li si l'acord de no acceptar els vots per acció o omissió de la ultradreta segueix sent vigent", ha apuntat Puigdemont.

"Nosaltres podem agrupar una majoria coherent, no absoluta, més àmplia que la que pot sumar el candidat socialista", ha esgrimit Puigdemont, que ha demanat reconstruir ponts amb els republicans i ha afegit que no ha parlat amb Illa perquè no disposa del seu telèfon, malgrat haver-ho felicitat públicament el diumenge.