Enlaces accesibilidad

ERC intentarà pair des de l'oposició l'ensorrament del 12M

  • Oriol Junqueras fa oficial la seva voluntat de continuar liderant Esquerra Republicana
  • Fonts d'ERC no veuen la convocatòria del Congrés del partit de manera immediata

Por
Aragonès anuncia que no recollirà l'actà de diputat després de l'ensorrament d'ERC
Aragonès anuncia que no recollirà l'actà de diputat després de l'ensorrament d'ERC

Els resultats del 12M seran complicats de pair dins d'ERC. Després de perdre 13 escons i 178.446 vots, l'únic a assumir la responsabilitat dins el partit ha estat Pere Aragonès. En canvi, Oriol Junqueras, ja ha fet oficial que vol continuar liderant els republicans en un intent d'apaivagar les crítiques internes.

Aragonès és partidari d'una transició en calma, un extrem que també comparteix Marta Rovira. El debat intern sembla inevitable. La paradoxa és que l'ERC més dèbil de la darrera dècada manté a les seves mans la clau de la governabilitat a Catalunya.

De moment, l'estratègia que marca l'Executiva Nacional passa per quedar-se a l'oposició i traspassar la responsabilitat a PSC i Junts. Ara bé, quedant-se al marge, complica encara més les coses per evitar una repetició electoral, que a priori no sembla gents desitjables des del carrer Calàbria. Tant els de Salvador Illa com els de Puigdemont intensifiquen la pressió.

Pas endavant d’Oriol Junqueras per continuar al capdavant d’ERC.

Pas endavant de Junqueras

El president d'Esquerra Republicana, Oriol Junqueras, està disposat a continuar liderant el partit després dels mals resultats assolits el 12M. En una carta a la militància es mostra amb força per continuar treballant pel país i deixa entreveure la disposició a presentar-se a un Congrés del partit perquè la militància es pronunciï.

Oriol Junqueras es postula per continuar liderant ERC | Laura Herrero

Mentrestant, la secretaria general d’ERC, Marta Rovira és partidària d’una transició “pausada”, després que Aragonès parlés d’assumir responsabilitats col·lectives després de perdre 13 escons a les eleccions. Aragonès es mostra disposat a plegar com a coordinador nacional. Una crisi que tard o d'hora acabarà amb un Congrés del partit, de moment, però, algunes veuen no ho veuen de manera immediata.

L'altra mirada de Manel Lucas

Precisament, el periodista Manel Lucas, autor de "Les ànimes d'ERC" critica que el president de la Generalitat hagi estat l'únic que hagi assumit el cost de l'ensorrament electoral i adverteix que "Oriol Junqueras té igual o més responsabilitat al partit que Pere Aragonès". En una entrevista al Cafè d'Idees, assegura que una de les coses que més ha perjudicat Aragonès "és que no fa teatre" i recorda la "soledat" del moment en què anuncia l'adeu a la primera línia política.

ERC es referma a passar a l'oposició

En un comunicat, ERC assenyala que "es mantindrà en l'oposició i correspon a les formacions que van impugnar al Govern republicà i que tenen millors resultats proposar una alternativa", en clara referència a PSC i Junts. El partit assegura que la seva executiva nacional ha agraït "el treball i la dedicació" del president Aragonès, que ahir mateix va anunciar que abandonarà la primera línia política després de la desfeta dels republicans.

De cara a la nova legislatura, ERC assenyala que els pròxims passos a nivell intern es donaran en els òrgans del partit. El que sí que deixa clar la formació és que els resultats del 12M "no són bons", malgrat que sosté que "les propostes republicanes continuen vigents i són més necessàries que mai". Plaja ha reconegut després de la primera reunió del Govern que han estat "unes males eleccions per l'esquerra independentista" i en canvi, si que han beneficiat "la dreta i l'extrema dreta".

Fuga de vots

Els republicans intenten analitzar els motius de la fuga de fins a 178.446 vots respecte al 2021, tot i l'increment de la participació. D'una banda, consideren que "l'efecte Puigdemont" ha estat limitat (ha guanyat 104.000 vots). Veuen més un traspàs al PSC de Salvador Illa (ha sumat 218.000 vots). A escala territorial cou no haver aconseguit ser primera força a cap comarca després de ser-ho en onze fa 3 anys i que els onze barris de Barcelona s'han tenyit de vermell.