Enlaces accesibilidad

L'IPC puja dues dècimes a l'abril, per l'encariment dels habitatges i els aliments

  • Els preus se situen en un 3,3% a Catalunya, la mateixa taxa que al conjunt de l'Estat
  • Descendeix la inflació subjacent que cau fins al 3% i, per primer cop en gairebé dos anys, queda per sota de l'índex general

Per
La inflació puja dues dècimes a l'abril i se situa en el 3,3% impulsada pel preu de l’habitatge i l’alimentació.
La inflació puja dues dècimes a l'abril i se situa en el 3,3% impulsada pel preu de l’habitatge i l’alimentació.

Els preus tornen a pujar a l'abril per segon mes consecutiu. L'Índex de Preus de Consum (IPC) ha repuntat dues dècimes a Catalunya, fins al 3,3%, empès, sobretot, per l'encariment dels habitatges i els aliments.

Pel que fa a la inflació subjacent, la que exclou aliments frescos i energia, se situa en el 3%, quatre dècimes menys que el mes anterior. Feia gairebé dos anys que no es quedava per sota de l'índex general.

La inflació repunta dues dècimes a l'abril i se situa en el 3,3% | Climent Sabater

Al conjunt de l'Estat, l'IPC descendeix una dècima i es col·loca també en el 3,3%. Al mateix temps, la inflació subjacent baixa al 2,9%.

S'incrementa la cistella de la compra

Pel que fa a la categoria d'aliments, l'increment ha estat del 4,1%. Una cistella de la compra que ha augmentat de preu considerablement en productes com la carn d'oví (8,8%), però també de les fruites fresques (13,4%) i que ha notat una baixada en els llegums i les hortalisses (-5,2%), tot i que continuen amb preus alts.

L'oli i els greixos tenen un repunt inferior, del 2,8%, però continua escalant mes rere mes i arriba fins al 51,1%.

L'oli segueix a l'alça. És un 68,1% més car que en 2023.

L'oli segueix a l'alça. És un 68,1% més car que en 2023.

Aquestes són les variacions d'alguns productes respecte al mes de març:

  • Carn d'oví (+8,8%)
  • Carn de porc (+3,9%)
  • Carn de vaca (+1,7%)
  • Peix fresc i congelat (+3,6%)
  • Fruites fresques (+13,4%)
  • Llegums i hortalisses (-5,2%)

A banda, les begudes han experimentat un increment molt lleuger, d'una dècima en les alcohòliques, fins al 2,7% i d'una també en les sense alcohol, fins al 3,2%.

Repunt general dels preus

El preu de l'habitatge, aigua, electricitat gas i altres combustibles va experimentar un increment del 3,9% a Catalunya durant l'abril, quasi tres punts més que al març.

També destaca l'augment dels restaurants i hotels, amb un 4,2%, tot i que baixa sis dècimes en comparació al març. Els preus del transport van pujar un 3,4%, dues dècimes menys que al març, mentre que l'educació es va mantenir estable, amb un 3,3% més.

D'altra banda, els preus del vestit van moderar el seu creixement fins a l'1,2% davant el 2,3% del març i el calçat i les seves reparacions van pujar un 2% davant l'1,1% del mes passat.

Un repunt dels preus que els experts atribueixen a un increment conjuntural: "no estem veient cap canvi de tendència, la inflació està ben ajustada", afirma el conseller executiu de l'Associació Europea d'Assessors Financers EFPA, Josep Soler.