Enlaces accesibilidad

"Basat en fets reals" o true crime: Aquí tens 3 documentals que t'atraparan!

  • Les dones de les generacions X i millenial són les principals consumidores de true crime
  • El documental 'Pacto de Silencio' revela l'existència d'una xarxa de corrupció policial a Espanya durant els anys 80

Per

L'altaveu - Per què ens agrada el "true crime"?

Per què agrada el true crime? "Basat en fets reals" són quatre paraules que, per molts ja són una espècie de segell de qualitat, una marca de seducció. Queda demostrat que aquest gènere ha calat fort en la societat. Se'n parla a la feina, amb els amics, amb la família… És un format que enganxa. Però, per què? "L'altaveu" parla de crònica negra i et porta una sèrie de documentals sobre successos que has de veure.

Crimen

Crimen

És el segon gènere favorit dels espectadors, només per darrere de la comèdia. Morts, assassinats, violacions i altres finals fatals són alguns dels fets macabres que mostren. Destaca l'audiència femenina, les dones de les generacions X i millenial són les principals consumidores d'aquest gènere. Es produeix a més, un efecte tafaner: encara que siguin temes horribles, les persones no poden deixar de saber-ne més. Els experts s'han adonat que un consum excessiu d'aquest tipus de continguts pot afectar la salut mental.

El gènere de la ficció o documental basats en fets reals va sorgir ja fa més de 70 anys i l'interès pels relats que narren casos verdaders està documentat des del segle XVII, amb els 'murder pamphlets', que es venien a les cantonades de ciutats com Londres o Liverpool, i després a Nova York o Boston. Aquest tipus d'històries macabres sempre han cridat l'atenció de la societat sigui per supervivència, curiositat innata o per despertar una faceta més detectivesca.

Per això t'oferim tres sèries documentals que t'enganxaran i que a més, estan disponibles de franc a RTVE Play!

1. Pacto de silencio

El 13 de novembre de 1983, Santiago Corella, àlies El Nani, un petit atracador ja fitxat, va ser arrestat a Madrid acusat de robar en una joieria i matar-ne l'amo. Aquell dissabte el van conduit a dependències policials i mai més no se'l va veure. Aquest incident va desencadenar una recerca periodística i judicial que va acabar revelant l'existència d'una xarxa de corrupció policial a Espanya. Quaranta anys després del succés, la sèrie documental 'Pacto de silencio' utilitza material d'arxiu inèdit per a explorar els casos i presentar nous testimoniatges exclusius dels protagonistes dels històrics judicis.

Dirigida per César Vallejo i Ángela Gallardo i produïda també per RTVE Play, va ser presentada al Seminci i al Festival de Málaga i preseleccionada pels Goya. "Són casos molt complexes amb molts personatges i trames molt difícils" comenta el director en una entrevista a "L'altaveu".

2. El asesino de la baraja

Dirigida per Román Parrado i guanyadora d'un Globus d'Or el 2023, 'El asesino de la baraja' explica la història dels crims en sèrie ocorreguts a Madrid que van tenir en alerta, tant a la Policia Nacional com a la Guàrdia Civil, durant els 7 primers mesos de l'any 2003.

La sèrie posa especial atenció al treball policial i a com, en paral·lel a la recerca, els mitjans de comunicació van crear un monstre que va tenir en suspens a la població madrilenya. Al llarg de tres capítols, aquesta docusèrie relata la història d'un assassí cruel en sèrie com mai s'ha explicat. Es mostra per primera vegada material gràfic i sonor de l'arxiu policial i judicial, que aporta una informació valuosa.

3. Lucía en la telaraña

'Lucía en la telaraña' és una sèrie documental original d'RTVE Play sobre el crim sense resoldre de Lucía GarridoEl 30 d'abril de 2008 apareix morta en la piscina de la finca en què la seva exparella custodiava animals exòtics decomissats per la Guàrdia Civil. Després d'uns mesos, el cas s'arxiva. Comença així la lluita de la germana de la víctima, Rosa, per fer justícia. Un tortuós camí que emprendrà al costat d'un exguàrdia civil que l'ajudarà a demostrar les deficiències de la recerca i a descobrir un entramat criminal denominat “Operación telaraña".

Quinze anys després de l'assassinat de Lucía Garrido, el judici es repeteix. La segona temporada aprofundeix en el cas amb nous testimonis i documents inèdits. Dirigida per Tomás Ocaña, ha estat la guanyadora d'un Globus d'Or, un Premi Api i finalista al Prix Europa.