Enlaces accesibilidad

Assassinen 3 turistes catalans en un atemptat a l'Afganistan

  • El Ministeri de l'Interior de l'Afganistan ha informat que hi ha hagut set detinguts en relació amb el tiroteig
  • El govern espanyol repatriarà els cossos "tan aviat com sigui possible" i garanteix esclarir l'atac

Per
La Unitat d'Emergència Consular del ministeri treballa per aclarir les circumstàncies del fet i atendre els afectats.
La Unitat d'Emergència Consular del ministeri treballa per aclarir les circumstàncies del fet i atendre els afectats.

Les víctimes mortals de l'atemptat a l'Afganistan d'aquest divendres són dues dones i un home, de Figueres, Barcelona i Girona. La Fiscalia de l'Audiència Nacional ha obert diligències d'investigació preprocessal per l'atac, que va tenir lloc a Bamian, una zona històricament castigada pel règim talibà. Els tres catalans morts, a més d'un afganès, formaven part d'un grup més gran, dels quals un altre va resultar ferit, ha estat operat i es troba en estat crític, però conscient, i dos més van resultar il·lesos.

Els cossos de les víctimes han estat traslladats al Ministeri de Justícia, situat a Kabul, per organitzar el procés de repatriació, segons han informat les autoritats afganes. Intenten fer-ho "el més aviat possible", tot i que encara no se sap quan. El ministre d'Assumptes Exteriors, José Manuel Albares, ha apuntat que podria ser en "les properes hores o demà".

Tres catalans morts en un tiroteig a Bamian i Exteriors treballa en la repatriació

Dues de les víctimes eren mare i filla

Les dues dones eren mare i filla, les dues farmacèutiques a Barcelona i Terrassa. Van viatjar a Afganistan el dimecres passat dia 15 per passar uns dies de vacances i dos dies després d'arribar, van ser assassinades en un atemptat a Bamian, al centre del país. En aquest atac també van morir quatre persones més: tres afgans i un home català, i en el que una dona va resultar greument ferida.

La mare tenia una farmàcia a l'estació de Sants de Barcelona, mentre que la filla regentava un altre establiment a Terrassa: la farmàcia Les Arenes.

L'altra víctima de l'atemptat era un home de 63 anys que vivia a Girona. Era un enginyer jubilat que havia treballat a l'empresa química Covestro, a la planta de Tarragona. Va ser responsable de qualitat de Seguretat i Medi ambient.

L'atac

L'atac realitzat per individus no identificats ha ocorregut divendres a les 18:00 hores locals (14:30 GMT), segons ha informat el portaveu del Ministeri de l'Interior del règim talibà, Abdul Matin Qani. Segons un testimoni, el grup estava en un mercat de Bamian quan una persona va començar a disparar des d'un carreró. En entrevistes a Catalunya Ràdio i RAC1, declara que "el modus operandi fa pensar en un atemptat, però no vull especular. Tindrem informació aviat i tot s'aclarirà".

Mitjans afganesos han identificat els ferits com a ciutadans de Noruega, Austràlia, Lituània i Espanya, tot i que les autoritats no han confirmat oficialment aquests detalls. Fins ara, cap organització insurgent o terrorista ha reivindicat l'autoria de l'atac. A més a més, tres afganesos més han resultat ferits, deixant un balanç total de quatre morts i vuit ferits.

Set detinguts fins ara

Un total de set persones han estat detingudes en relació amb l'atemptat a Bamian. Els talibans segueixen investigant l'atac, el qual encara es desconeixen els motius. De moment, cap organització insurgent o terrorista no ha reivindicat l'autoria d'aquest atac, si bé el grup gihadista Estat Islàmic, convertit en el principal rival dels talibans des de la retirada de les tropes internacionals, ha reclamat l'autoria de gairebé la totalitat dels atacs comesos des que els talibans van assumir el poder l'agost del 2021. Preguntat per si se sap si l'Estat Islàmic està darrere aquest atac, el ministre Albares ha afirmat a RAC1 que "una motivació política o ideològica sembla traslluir-se" i que, pel "modus operandi, sembla un atemptat".

Aquest atac mortal és el primer contra turistes estrangers a l'Afganistan des del retorn dels talibans al poder l'agost de 2021. "L'Emirat Islàmic condemna enèrgicament aquest crim, expressa el seu profund pesar a les famílies de les víctimes i garanteix que tots els criminals seran localitzats i castigats", ha declarat el portaveu del Ministeri de l'Interior afganès, Abdul Matin Qani.

Exteriores confirma la muerte de tres españoles en Afganistán y de un herido en estado "grave"

El Ministeri recomana no viatjar a Afganistan

Ubicada a la regió muntanyosa d'Afganistan, Bamian ha estat una de les províncies més segures durant l'anterior Govern afganès i sota l'actual règim dels talibans. A més, els seus llacs exòtics i penya-segats l'han convertit històricament en un lloc d'interès pel turisme. Però no tot és tan bonic com sembla. La recomanació de viatges del Ministeri d'Exteriors indiquen que no és recomanable viatjar a Afganistan sobre cap circumstància, i per cap objectiu. El risc que es pugui cometre un segrest o un atemptat en qualsevol lloc del país és molt elevat.

Exteriors recomana no viatjar a l'Afganistan sota cap circumstància

Reaccions a les xarxes socials

Les expressions de condol i solidaritat s'han multiplicat a les xarxes socials, on han condemnat l'atac i han mostrat el seu suport a les víctimes i les seves famílies.

Meritxell Serret Aleu, Consellera d'Acció Exterior i Unió Europea, expressa la consternació per l'assassinat de tres catalans i afegeix que estan col·laborant amb el Ministeri d'Afers Exteriors, els Mossos d'Esquadra, el Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya i el Departament d'Acció Exterior de la Generalitat per facilitar la repatriació i proporcionar suport psicològic als familiars de les víctimes.