Claus perquè prosperi un hort al teu balcó
- És possible tenir un hort en un espai tan reduït com un balcó o una terrassa
- El vent i la direcció del sol són fonamentals perquè les diferents plantes prosperin
Un balcó o una terrassa petita no han de desanimar a qui vulgui tenir un petit hort urbà. Naturalment, serà en testos i contenidors, però, tot i això, es poden agrupar de manera harmònica. I encara que no sigui gaire ecològic, preferentment aquests recipients seran de plàstic per una qüestió de pes: sempre és millor no sobrecarregar aquests espais per evitar esquerdes i humitats que puguin afectar els veïns. De totes, maneres pots reutilitzar ampolles que tinguis per casa.
Un balcó amb vistes
Pol Gelpí, moly de ‘Va de Verd’, explica al programa com resol el poc espai que té a la seva terrassa on té un ventall de plantes, majoritàriament d’hort. Les té estratègicament distribuïdes en funció de les seves necessitats de reg, de llum i ombra… A més, les agrupa de manera que es beneficiïn les unes de les altres, per exemple, fent-se ombra si convé, però sobretot en funció de la direcció del sol i dels vents.
Per determinar-ho, l’expert observa prèviament d’on surt i per on marxa la llum del sol al seu balcó, i en quin punt del dia hi incideix més temps i amb més força. Ho dibuixa tot en un croquis. Fa el mateix amb els vents, un dels principals enemics de moltes plantes d’exterior en test.
Diferents orientacions
Si la terrassa està orientada cap al nord, és probable que tinguin poques hores de sol. Per això, hauràs de posar plantes resistents al fred i que no demanin massa llum directa. Fins i tot estant en testos o jardineres, seria convenient protegir les arrels amb una capa de mulching.
Si l’orientació és sud, el cas seria tot el contrari: les plantes han de ser molt resistents al sol, com ho acostumen a ser les d’hort. Però pel fet de tenir-les en contenidors, cal parar atenció al reg i a l’excés de calor.
Els balcons orientats cap a l’est reben llum matisada, acostumen a tenir sol directe només a primera hora del matí i això fa que les plantes no necessitin massa cura sempre que s’hi posin les adients.
I finalment, si la terrassa té l’orientació oest, les plantes rebran la llum directa del sol a la tarda, moment en què caldrà protegir-les especialment a l’estiu.
Solucions pràctiques
Pel que fa al vent, vingui d’on vingui, l’excés sempre pot fer malbé les plantes, ja que les pot trencar, tirar i fer que perdin terra. Per evitar-ho, Pol Gelpí fa servir una malla de canyís a banda i banda de la seva terrassa que filtra tant el vent com el sol. Tanmateix, al centre, com li convé deixar que hi passi la llum, però no l’aire, hi col·loca una planxa de plàstic transparent. Cap d’aquests recursos és costós ni difícil de trobar. En canvi, demostren que un petit hort a un balcó és més senzill de protegir si es planifica bé.