Enlaces accesibilidad

Desmantellat un grup especialitzat en furts a gent gran quan treien diners del caixer

  • Hi ha quatre detinguts, relacionats amb dotze fets delictius per estafa. En total més de 21.000 euros
  • La banda ha actuat a Argentona, Badalona, Hospitalet de Llobregat, Barcelona, Mataró, Girona i Reus

Per
Els Mossos d'Esquadra intervenen uns 4.000 euros, roba i complements que utilitzaven per cometre els furts.
Els Mossos d'Esquadra intervenen uns 4.000 euros, roba i complements que utilitzaven per cometre els furts.

Els Mossos d'Esquadra han desarticulat un grup criminal especialitzat en furts a gent gran en el moment en què treien diners de caixers automàtics en entitats bancàries. S'han detingut quatre de les cinc persones investigades, a qui s'atribueixen 12 fets delictius i s'han intervingut 4.000 euros. En total la banda ha estafat més de 21.000.

El modus operandi que feien servir era 'la sembra', un mètode que consisteix a distreure tant a la víctima com a la gent del voltant, per tal d'evitar ser enxampats. Cada membre del grup tenia un rol específic. Primerament, un dels lladres mira el número PIN, un altre tira un bitllet a terra dient-li a la víctima que és seu perquè s'ajupi a agafar-lo, mentre algú més sostreu la targeta de crèdit del caixer.

Una vegada tenien la targeta, retiraven els diners directament del compte bancari o feien compres fraudulentes. En moltes ocasions, actuaven directament en el caixer del costat i eren capaços de fer diverses extraccions fins que la víctima s'adonava del robatori. A en Celestino, per exemple, li van extreure 1.000 del compte, més 3.000 més a través de compres.

Detingut un grup per robatoris a gent gran quan operaven en caixers automàtics | Sergi Bassolas

L'operació policial es va fer el 25 d'abril i és la primera investigació que els Mossos fan sota la direcció de la fiscalia de protecció de víctimes vulnerables.

Molt actius a Catalunya

Els arrestats són dos homes i dues dones d'entre 19 i 63 anys. Sel's acusa de delictes de furt, estafes bancàries i pertinença a organitzacions criminals. Tots ells, utilitzaven identitats falses i no tenien arrelament al país, sinó que es movien ràpidament i actuaven a diferents llocs en poc temps.

Només en tres mesos han comès fets delictius a Argentona, Badalona, Hospitalet de Llobregat, Barcelona, Mataró, Girona i Reus.

En observar que podien marxar de Barcelona en qualsevol moment, la fiscalia de protecció de víctimes vulnerables va sol·licitar al jutjat de guàrdia d'incidències l'autorització per dur a terme l'operació. La investigació continua oberta i no es descarten noves detencions.