Enlaces accesibilidad
L'entrevista

Jaume Guardiola demana repoblar el centre: "Tot és polarització"

Per
Cafè d'idees - Jaume Guardiola demana repoblar el centre: "Tot és polarització"

El president del Cercle d’Economia, Jaume Guardiola, demana un Govern transversal per repoblar el centre a Catalunya: "Estem veient un país que tot és polarització. El PSC és un partit clarament del centre o centreesquerra", ha reivindicat. "L'espai del centre és més de reconstrucció", ha dit d'altra banda, en considerar que el 'procés' ha "provocat una certa fractura" i un moviment cap a posicions més radicals. En aquest sentit, creu que el PP hauria de "fer un esforç per tirar-se cap al centre" i buscar solucions reconeixents els "factors diferencials de Catalunya".

En una entrevista amb Gemma Nierga al Cafè d'Idees de La 2 i Ràdio 4, diu que Junts està intentant "tornar a connectar més amb la societat econòmica" amb "propostes d'un aire una mica més liberal". Alhora, ha considerat que "Esquerra seria un partit socialista amb l'eix identitari català independentista".

En el marc de les jornades del Cercle d'Economia que comencen aquest dimecres i s'allargaran fins divendres, ha dit que li demanarà una altra vegada al president del PP, Albert Núñez Feijóo, "acabar amb la polarització". Guardiola ha recordat que ja li van traslladar aquesta petició l'any passat i ho tornaran a fer, perquè "no hi ha hagut gaire èxit". La voluntat, segons ha subratllat, és fer veure que "el centre polític a la llarga té premi electoral".

Jaume Guardiola també defensa infraestructures com l'ampliació de l'aeroport del Prat perquè Catalunya i Barcelona necessiten més vols intercontinentals, perquè ha de "tenir connexions intercontinentals, especialment amb Àsia i Amèrica". En aquest sentit, que Salvador Illa "tindria aquesta propensió a fer canvis en cas que obtingués la presidència", puix ja s'hi ha manifestat a favor. En qualsevol cas, "s'ha de respectar l'opinió dels tècnics".

D'altra banda, critica la interinitat al Departament d'Educació, recorant que ha tingut 5 consellers en 5 anys. Per ell, el resultat és l'informe PISA que, diu, situa Catalunya per darrere d'altres comunitats i molt endarrere d'altres models educatius europeus. "En aquesta anormalitat es fan impossibles polítiques a llarg termini, amb l'acord dels grans partit. Ens hem acostumat a la interinitat", ha argumentat.

Defensa la reunió de la CEOE amb Milei

Guardiola admet que la visita i les paraules del president Argentí, Javier Milei ha creat una crisi diplomàtica, però minimitza les repercussions econòmiques que pot tenir "molt directament". El president del Cercle d'Economia defensa la reunió del mandatari amb els empresaris de la CEOE si bé troba fora de lloc els comentaris del mandatari argentí.

"Sembla normal que el president argentí es trobi amb els empresaris del país, el que no és normal és fer els comentaris que va fer. És propi del personatge", ha sostingut. Al mateix temps, creu que "no és normal fer un viatge oficial i no veure el govern amfitrió" i ha afegit "sent, a més, el primer viatge" a l'Estat.

"Comparteixo molt la posició del Sabadell"

Jaume Guardiola, que fins fa poc formava part del Consell d'administració del Banc Sabadell, defensa la posició contrària del Banc a l'OPA que ha llençat el BBVA: "Comparteixo molt la posició del Sabadell han fet una feina esplèndida", ha dit, detallant que n'és accionista. A la vegada, ha indicat que "l'última paraula" la tindrà el govern espanyol i en aquesta línia, ha apuntat que el ministre d'Economia, Comerç i Empresa, Carlos Cuerpo, es va manifestar en contra.

Adverteix que l'oferta pública d'adquisició "força la màquina" de la competència al sector i recorda que "el procés de consolidació de la banca espanyola" s'ha traduït en un "sistema amb pocs jugadors". D'aquesta manera, s'han quedat quatre bancs i ha alertat del que pot suposar "passar de quatre a tres", i especialment afectarà les empreses. Guardiola ha admès estar "sorprès" per com s'ha dut a terme aquesta operació i ha subratllat que aquesta opa "durarà temps".