La plaça porticada més gran de Catalunya és a Balaguer
- La plaça del Mercadal fa vuit quilòmetres quadrats de superfície i és la més gran a terres catalanes
- Al programa 'De Carrer', Nerea Sanfe visita Balaguer per descobrir aquest indret, la seva història i els usos que li han donat
La del Mercadal és la plaça porticada més gran de Catalunya. Situada a Balaguer, té 98 porxos i una superfície aproximada de 8.100 metres quadrats. Què hi ha en aquesta plaça inacabable? Què s'hi ha fet al llarg de la història? La presentadora Nerea Sanfe ho descobreix al programa 'De Carrer'.
Els orígens
Els porxos del Mercadal es van construir el segle XIV i en aquell moment s'hi hostatjaven els artesans. A l'edat mitjana no hi havia llum elèctrica i els menestrals havien de sortir al carrer a treballar per tenir llum i bona visibilitat a l'hora fer les tasques. A més, amb aquests pòrtics es protegien de la calor, de la pluja i del fred.
El veritable protagonista d'aquesta ubicació és el mercat, per això la plaça s'anomena així. Es fa setmanalment de manera oficial cada dissabte des del 1211, any en què el municipi va obtenir la concessió reial de Pere I. Tanmateix, s'ha destinat al comerç des de molt abans d'aquesta data. Existeixen documents del segle XII que ja parlen del Mercadal i, per tant, ja era una ubicació on se celebraven fires de tota mena.
Una desgràcia que va marcar al poble
Antigament, a banda del consistori, a la plaça hi havia un bar i un cinema. El projector de films, però, recull una amarga història: en plena sessió d'un diumenge a la tarda, la llotja es va enfonsar. Era el 7 d'abril de 1963, les bigues van cedir en una sala que estava plena d'espectadors. Hi va haver 6 morts i 145 ferits. L’Audiència Provincial va condemnar a l’arquitecte del projecte com a autor d’un delicte d’imprudència simple. L’edifici fou declarat en ruïna i va ser enderrocat. La tragèdia va marcar un abans i un després a la ciutat de Balaguer.
Era un bon lloc per lligar
Els menuts no jugaven als espais oberts de la plaça, sinó a les porxades, les zones cobertes, perquè estaven més protegides i no calia estar pendent dels cotxes ni de la carretera. A més, la plaça del Mercadal era el principal punt de trobada de la joventut. Els adolescents balaguerins passejaven donant voltes a la placeta. Els nois ho feien cap un sentit i les noies anaven al contrari. D'aquesta manera, es creuaven mirades per veure si sorgia l'amor. Era el 'Tinder' d'abans.
Què hi ha i què s'hi fa actualment?
A banda del mercat tradicional, aquest espai immens s'utilitza per a la celebració de grans esdeveniments, festes i manifestacions. Les cobertes allotgen diferents comerços, alguns d'ells centenaris i d'altres que ja van tancar. Igualment, cal remarcar la presència en aquest punt de l'antic casal del poble, inaugurat el 1935, i l'establiment d'un dels primers teatres de Balaguer, una ciutat que sempre ha tingut molta afició per l'art dramàtic. També s'hi troba la Casa de la Paeria, l'Ajuntament, vigent des de l'època medieval. Aquí s'hi estableix el govern de la ciutat almenys des del segle XIV, la qual cosa constata que la plaça del Mercadal és l'epicentre de Balaguer al llarg de la seva història.