Enlaces accesibilidad

Pere Aragonès fixa el 10 de juny per constituir el Parlament

  • El president de la Generalitat esgota el termini màxim per convocar el primer ple del nou mandat
  • Els partits han de negociar qui presideix la Cambra, que serà qui decideixi el primer candidat a la investidura

Per
Hemicicle del Parlament
Vista de l'hemicicle del Parlament de Catalunya

El president en funcions de la Generalitat, Pere Aragonès, ha convocat per al dilluns 10 de juny el primer ple del Parlament del nou mandat. Serà aleshores quan es designi la Mesa i la presidència de la Cambra. Aragonès ha decidit esgotar el termini màxim per la seva constitució amb l'argument de "no interferir" en la campanya de les eleccions europees del 9 de juny.

El primer candidat a la investidura

És important qui ostenta la presidència del Parlament perquè entre les seves atribucions hi ha la de nomenar candidat que se sotmet a la investidura. Per tant, presumiblement haurà de decidir entre Salvador Illa i Carles Puigdemont, els únics que s'han proposat públicament.

Els partits tindran ara pràcticament 18 dies per negociar els 7 llocs que formen la Mesa i el substitut d'Anna Erra. D'aquesta elecció i les possibles cessions es poden extreure les opcions d'un o altre per ser President.

Els partits tindran fins el 10 de juny per negociar la composició de la Mesa del Parlament | Àlex Cabrera

Si es dona el cas, no seria la primera vegada que Esquerra presideix la segona institució de Catalunya i que el PSC governa la Generalitat. Ja va passar entre el 2003 i el 2010, quan la cambra la liderava el republicà Ernest Benach, mentre a la Plaça Sant Jaume hi havia Pasqual Maragall i José Montilla.

Illa es focalitza en un govern progressista

El líder dels socialistes Salvador Illa s'ha mostrat aquest dimarts obert a parlar amb tothom i ha dit que les negociacions començaran aviat. De moment, la seva aposta és per les forces progressistes. Ara bé, no ha descartat ni els vots del PPC a una investidura ni un pacte entre socialistes i Junts. En una entrevista a RAC1, Illa ha afegit que no són els escenaris més probables, si bé no hi ha tancat la porta. 

Des d'Esquerra qui pilota les negociacions és Marta Rovira des de Ginebra, el partit encara no dona per iniciades les converses.  El candidat de Comuns Sumar a les eleccions europees, Jaume Asens, s’ha mostrat “convençut” que arribaran a una entesa amb el PSC.  Pel que fa a la porta oberta que Illa manté amb Junts i PP, Asens ha estat taxatiu i ha dit que “mai” negociaran “ni amb la dreta ni amb l’extrema dreta”. “No arribarem a acords sobre qüestions bàsiques amb aquests partits a l’hora de negociar la investidura”, ha recalcat.

El calendari previst per la investidura

El ple d'investidura podria arribar després de Sant Joan, a última hora. I és que el termini per convocar la sessió d'investidura acabarà el 25 de juny. Hi ha 10 dies hàbils entre la constitució de la cambra i la primera votació d'investidura, segons el reglament del Parlament. Si s'esgoten aquests terminis, abans del 25 d'agost hi hauria d'haver un president investit. En cas contrari, la legislatura s'esgotaria i es convocarien eleccions que segurament se celebrarien el 20 d'octubre.

Els grups parlamentaris s’hauran de constituir en el termini de vuit dies hàbils a partir de l’endemà de la constitució del Parlament. Per cada partit, federació o coalició electoral només es pot constituir un grup. Els grups han d’estar integrats per un mínim de cinc diputats, i les formacions que n’han obtingut menys de cinc s’integren al grup mixt. És a dir, CUP (4) i Aliança Catalana (2).