Pere Aragonès i Jaume Collboni inauguren les jornades del Cercle d'Economia
- El president de la Generalitat alerta que "sense nou finançament la Catalunya dels 8 milions no es podrà pagar"
- Jaume Guardiola assegura que "la repetició electoral és un luxe que no ens podem permetre"
La 39 Reunió del Cercle d'Economia s'ha encetat aquest dimecres amb el diàleg a càrrec del president de la Generalitat, Pere Aragonès, i l'alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, amb el president del lobby empresarial, Jaume Guardiola.
Un nou acord de finançament
El president de la Generalitat ha alertat que sense canvis en el finançament autonòmic de Catalunya, "la Catalunya dels 8 milions no es podrà pagar". Pere Aragonès ha recordat que l'any vinent es torna a les regles fiscals de la Unió Europea, especialment a les de despesa, que limitarà els pressupostos del 2025. És per això que espera que hi pugui haver "un acord per a un increment significatiu dels recursos" dels quals disposarà la Generalitat.
“📌 Pere Aragonès avança que "caldrà reorientar" els acords amb la Moncloa.
— RTVE Notícies (@rtvenoticies) May 22, 2024
🗣️ "O hi ha un canvi significatiu en el finançament, o la Catalunya dels 8 milions no la podrem pagar" | @RTVECatalunya
📲 MINUTO A MINUTO: https://t.co/XJ5rbg3hrV pic.twitter.com/lHArATwiRC“
El president català també ha aprofitat la seva intervenció davant dels empresaris per deixar clar que "deixem el país millor del que el vam trobar". També ha reivindicat la vigència i "solidesa" dels acords d'ERC amb la Moncloa, en els que el seu partit "continuarà treballant perquè es produeixin".
Ara bé, també ha admès que "és una negociació entre partits, però el nou Govern de Catalunya tindrà un paper fonamental". És en aquest sentit, que ha advertit que alguns acords s'hauran de "reorientar".
Collboni crida a "no bloquejar"
Prèviament, l'alcalde de Barcelona, Jaume Collboni ha demanat als partits que siguin capaços de formar un Govern i "no bloquejar el mapa polític català". "Una repetició electoral no faria més que incrementar la desafecció política", ha afegit.
“📌 Jaume Collboni reclama als partits "arribar a acords per no bloquejar el mapa polític català".
— RTVE Notícies (@rtvenoticies) May 22, 2024
🗣️ "Ha arribat el temps de les decisions" | @RTVECatalunya
📲 MINUTO A MINUTO: https://t.co/XJ5rbg3hrV pic.twitter.com/QPYzOw4NtW“
Collboni ha deixat clar que "Barcelona no pot ni està disposada a perdre més temps, ni més oportunitats" i ha recordat que "A Catalunya és obvi que la ciutadania ha decidit obrir una nova etapa política". "Ha arribat el temps de les decisions i del coratge", ha emfatitzat després de reconèixer públicament la capacitat d'entesa amb el govern d'ERC dels darrers anys.
Legislatures massa curtes
Per la seva banda, Guardiola ha fet una crida als partits a construir majories per evitar una repetició electoral que adverteix "és un luxe que no ens podem permetre". En aquest sentit, ha assenyalat que els comicis del 12 de maig han provocat un "canvi profund del mapa polític", donat que per primera vegada en molts anys les forces independentistes ja no són majoritàries.
“📌 Jaume Guardiola @CdEconomia adverteix que "una repetició electoral és un luxe que no ens podem permetre".
— RTVE Notícies (@rtvenoticies) May 22, 2024
🗣️ "Cap partit pot renunciar a fer política" | @RTVECatalunya
📲 MINUTO A MINUTO: https://t.co/XJ5rbg3hrV pic.twitter.com/1CsCvQBPpL“
Guardiola ha recordat que "cap partit pot renunciar a fer política" i ha insistit en la necessitat d'acords transversals per sortir de l'anomalia institucional que suposa tenir eleccions cada 2,5 anys a Catalunya.
Després de la inauguració, la rectora del College of Europe, Federica Mogherini, ha pronunciat la conferència titulada 'Europa, quo vadis'.
Pèrdua de productivitat de Catalunya i Espanya
La trobada se centra en la productivitat i la geopolítica, sota el títol 'El món a prova. Estratègies per impulsar la productivitat i el benestar en temps de canvi'. Segons el Cercle d'Economia, en el que portem de segle la diferència entre la productivitat a Espanya o Catalunya i la mitjana europea s'ha doblat, i ja arriba al 12%.
Poc importa que les dades macroeconòmiques siguin bones, en una economia molt basada en activitats amb poc valor afegit com el turisme i el comerç. Un concepte, el de les societats més productives, que s'allunya de Madrid i Catalunya, i es desplaça cap al nord-oest. Només el País Basc s'apropa a les regions capdavanteres.
Presència del Rei, Sánchez i Feijóo
El Rei lliurarà el dijous al migdia el Premi Cercle d'Economia a la Construcció Europea als cofundadors de BioNTech, Ugur Sahin i Ozlem Tureci, pel descobriment de la primera vacuna contra la Covid-19. El mateix dia, a les 10 hores, el ministre d'Economia, Carlos Cuerpo, participarà en un diàleg amb la vicepresidenta de l'entitat Teresa Garcia-Milà.
Unes jornades, que enguany, a més coincideixen amb l'inici de la campanya electoral de les eleccions al Parlament Europeu i se celebrarà deu dies després dels comicis al Parlament de Catalunya. Precisament, el cap de l'oposició, el president del PP, Alberto Núñez Feijóo, serà un dels convidats aquest dijous, just abans de sumar-se a l'acte d'obertura de la campanya de les europees a Barcelona.
El president del Govern, Pedro Sánchez, serà, per la seva banda, clausurarà divendres les jornades en un diàleg, també amb el president de l'entitat.