Enlaces accesibilidad

La sequera passa factura als boscos: cada cop moren més arbres

Por
La sequera afecta ja 66.500 hectàrees de boscos
La sequera afecta ja 66.500 hectàrees de boscos

Unes 66.500 hectàrees de boscos arreu de Catalunya s'han vist afectades en el darrer any per la sequera, segons un estudi del CREAF amb el suport dels Agents Rurals. Això suposa el doble que el 2022, quan eren 33.000 les hectàrees afectades.

Es doblen les hectàrees de bosc afectades per la sequera | Joan Sisquella

Les comarques on hi ha més afectació en els arbres són la Selva, Osona, El Baix i l’Alt Empordà i el Gironès. El Departament d’Acció Climàtica ha aprovat una línia d’ajudes de 5,2 milions d’euros perquè els propietaris privats de boscos retirin els arbres morts.

Arbres sense fulles o morts

La sequera ha afectat greument la massa forestal de Catalunya i, segons el CREAF, Catalunya acumula tres anys d'estrès hídric que ha acabat passant factura per a molts dels arbres. De fet, un estudi quantifica que arreu del país hi ha 66.500 hectàrees amb arbres que han quedat sense fulles o que s’han mort per la manca d’aigua.

En el cas de les planifolies -faigs, roures o alzines-, són arbres que han perdut la fulla. La investigadora Mireia Banqué explica que es tracta d’un “procés habitual” d’aquests arbres que ja estan acostumats al clima mediterrani i a les sequeres puntuals. Per garantir la supervivència, els arbres deixen morir les fulles.

Malgrat tot, els tres anys de sequera ha debilitat les espècies i tot i que podrien rebrotar, també seran més vulnerables a plagues. La directora general de Boscos, Anna Sanitjas, detalla que aquest és un dels principals riscos, que els arbres debilitats siguin presa de plagues vegetals i que això acabi repercutint en altres problemes a mitjà termini de l’estat de salut.

En el cas dels pins, la situació és diferent perquè aquells que han patit la sequera s’han mort. Es tracta de pins rojos, una espècie més freqüent a un clima del centre d’Europa i no tan acostumat a sequeres tan llargues com la dels últims anys. Ara, Sanitjas assegura que aquests arbres s’han convertit en "combustible" per a incendis.

Nova línia d'ajuts

Per tal de retirar aquesta massa boscosa morta, el Departament d’Acció Climàtica ha obert una línia d’ajudes de 5,2 milions d’euros. Està enfocada als propietaris privats de boscos que tinguin una afectació d’un mínim del 15% per la sequera. Com més afectació tinguin, més prioritat es donarà en les ajudes.

A més, caldrà que hi hagi una superfície mínima de 3 hectàrees perquè tinguin un “impacte” en la prevenció d’incendis. Els propietaris rebran un màxim de 2.500 euros per hectàrea netejada.