Enlaces accesibilidad

Arrenca la campanya de les eleccions europees amb un marcat accent català

  • Els electors escullen a Espanya 61 dels 720 diputats en joc en els comicis del 9 de juny
  • Sis dels nou candidats dels partits amb representació al Parlament Europeu són catalans

Por
Eleccions europees: ¿Qui es qui el 9J?
Sis dels nou candidats del 9J amb representació al Parlament Europeu són catalans

Uns 400 milions de ciutadans estan cridats a les urnes entre el 6 i el 9 de juny en el marc de les eleccions al Parlament Europeu. En total,s'escullen 720 diputats, dels que 61 sortiran de les urnes a Espanya. A tot l'Estat es podrà escollir entre 33 llistes de les quals actualment només 9 tenen representació a l'Eurocambra.

En aquesta ocasió, la majoria dels partits ha optat per renovar les seves candidatures: de les principals formacions amb representació, només dues repeteixen candidat respecte als comicis de 2019; mentre que la resta són vells coneguts de la política espanyola o autonòmica i curiosament la majoria, sis, són catalans.

Especial inici de campanya de les eleccions europees del 9J

Els candidats

Entre els ‘repetidors’, el PP i Vox han decidit mantenir a Dolors Montserrat i a Jorge Buxadé com a caps de llista, respectivament. Al PSOE, Teresa Ribera pren el relleu de Josep Borrell i tornarà a tenir a Javi López com a cara visible del PSC; a Ciutadans és Jordi Cañas l'encarregat de buscar la salvació; i per Podemos, s'estrena en aquestes eleccions l'exministra d'Igualtat Irene Montero.

Pel que fa a les coalicions, Diana Riba lidera Ara Repúbliques (ERC, EH Bildu i BNG, entre altres) i Oihane Agirregoitia està al capdavant de CEUS (PNB i CC, entre altres).

També són novetat Toni Comín, que substitueix a Carles Puigdemont en representació de Junts-UE i Sumar espera aconseguir representació al Parlament Europeu amb Estrella Galán i Jaume Asens com a número 2, en representació dels COMUNS i cara visible a Catalunya.

La campanya del 9J arrenca amb el focus situat en la immigració, l'economia i la geopolítica

El CIS situa el PSOE per davant del PP

El PSOE guanyaria les eleccions europees del pròxim 9 de juny amb entre 21-24 escons, fins a sis més que el PP, que podria aconseguir entre 18 i 20 representants, segons l'enquesta preelectoral del CIS publicada aquest dijous.

Pel que fa a les formacions independentistes, l'òrgan demoscòpic dona 2-3 escons a ERC, que es presenta en coalició amb partits sobiranistes com EH Bildu o el BNG amb la marca Ara Repúbliques. Pel que fa a Junts, li dona 1-2 escons. Per darrere de populars i socialistes estaria Vox, que aconseguiria entre 5 i 6 eurodiputats, Sumar (4), Podem (2-3), l'agrupació d'electors 'Se acabó la fiesta' (1-2), Ciutadans (1-2) i la coalició integrada pel PNB, que en tindria entre zero i un.

Els desafiaments geoestratègics

La campanya del 9J estarà marcada enguany, entre d'altres, pels conflictes de Palestina i Ucraïna, l’ascens de l’extrema dreta, la Immigració i l’economia. Qüestions com la defensa, l'ampliació i les relacions comercials i polítiques seran, per tant, clau en la nova legislatura.

Entre les diverses gestions hi ha la guerra a Ucraïna, que ha fet saltar les alarmes a la Unió i alhora l'ha reforçat, tal com explica Carme Colomina, investigadora del CIDOB. Una posició ben diferent del posicionament sobre el conflicte al Pròxim Orient on les agendes i els interessos dels diferents països ha posat en evidència la dificultat de la UE de "parlar amb una sola veu".

Europa davant els desafiaments geopolítics

Els 27, però sobretot la Comissió, també hauran d'estar atents a eventuals desafiaments com les negociacions per l'adhesió de nous estats membres i la gestió d'un hipotètic retorn de Donald Trump a la presidència dels Estats Units.

Els reptes econòmics

Els darrers cinc anys han estat econòmicament convulsos al conjunt de la Unió Europea, marcats especialment per la crisi energètica i l'elevada inflació. Una de les qüestions més destacades que podrem observar en aquesta nova legislatura és el funcionament de les noves regles fiscals per controlar deute i dèficit, segons ens explica l'investigador del CIDOB, Víctor Burguete.

Els reptes econòmics que estan en joc a les eleccions europees del 9J

També el procés de reindustrialització, que ja es va iniciar amb l'acord dels fons Next Generation i que vol reduir la dependència externa de la Unió en sectors estratègics. Tot plegat sense deixar de banda altres qüestions com la moderació de l'IPC o l'harmonització dels impostos.