Enlaces accesibilidad
Qualitat de l'aire

Centenars de veïns del Besòs denuncien que viuen en un ambient tòxic

  • La incineradora d'escombraries del riu Besòs emet un fum de color taronja
  • Una plataforma ja va denunciar les males olors i les dioxines, però una jutgessa ha arxivat la causa per falta de proves
  • Diumenge, a les 22.30 hores, al Canal 24 horas i a RTVE Play

Per
Hi ha dies que la tèrmica i la incineradora de Barcelona expulsa fums de colors
Hi ha dies que la tèrmica i la incineradora de Barcelona expulsa fums de colors Repor

A Barcelona, la qualitat de l'aire és un dels maldecaps per a moltes persones. La contaminació de l'aire pel cotxe, els fums dels creuers o les dioxines que expulsen una de la incineradora més important de la ciutat són algunes de les causes.

Una plataforma anomenada AireNet (aire net), denúncia les males olors i les dioxines que desprèn la incineradora d'escombraries del riu Besòs quan està cremant les deixalles. Ho han denunciat davant la justícia, però la jutgessa ha arxivat la causa per falta de proves. Tot i això, pensen recórrer contra la decisió perquè creuen que alguna cosa està fallant: "La sensació que tens en respirar prop d'aquí és que t'estàs emmalaltint", sentència Silvina Frucella, presidenta de la plataforma.

Em fa por obrir la finestra al matí, perquè no sé de quin color veuré el fum

"Aquesta és una zona privilegiada, prop de Barcelona, davant de la mar i del riu. Vam comparar sobre pla i no vam pensar en les olors de la incineradora", explica Patxi, un veí del recentment construït barri de La Catalana, un residencial d'habitatges de gamma alta que s'ha erigit just davant de la planta tèrmica i de la incineradora. Acompanyat de la Rose, una altra veïna de l'immoble, des del terrat de l'edifici es pot veure l'estampa del que ells mateixos descriuen. "Em fa por obrir la finestra al matí, perquè no sé de quin color veuré el fum de les xemeneies. És una ansietat contínua", relata Rose.

A Laura González no li ve de nou. Ella és veïna de tota la vida de Sant Adrià de Besòs, una ciutat confrontant a la capital catalana, que ella diu “zona de sacrifici”: “Aquí porten totes les merdes que no s'atreveixen a construir en els barris més rics de Barcelona. Una incineradora... Cap aquí, un crematori de cadàvers, cap aquí també, una tèrmica, vingui…”. 

Veïns de la incineradora davant un futur incert

Veïns de la incineradora davant un futur incert

Una situació que la va portar a publicar un llibre anomenat “La memòria del silenci taronja” en el qual recull centenars d'estudis i publicacions que mostren la contaminació històrica de Sant Adrià de Besòs.

hi ha estudis que demostren que el risc de patir càncer aquí és cinc vegades superior

“Aquí es va fabricar en el seu moment el gas taronja que es feia servir a la guerra de Vietnam, imagina't… I hi ha estudis que demostren que el risc de patir càncer aquí és cinc vegades superior que a altres ciutats que també tenen incineradores”, reflexiona mentre llambrega el llibre.

“Molts em pregunten per què no me'n vaig d'aquí, i jo els dic que qui ha d'anar-se'n són les indústries que estan contaminant i que condemnen el nostre futur”, conclou.

Aquest diumenge a les 22.30, el programa Repor explora aquest i altres indrets d'Espanya on milers de persones viuen diàriament envoltades per tòxics sense saber-ho.