Enlaces accesibilidad

L'entitat 'Adolescència Lliure de Mòbils' demana endarrerir l'accés al primer smartphone

  • Experts recomanen tenir telèfon a partir dels 16 anys, quan els adolescents ja tenen habilitats psicològiques per entendre'l
  • El moviment s'ha constituït com a associació per tenir més força en les seves accions

Per
Més del 80% de les famílies donen el primer telèfon als fills als 12 anys o menys
Més del 80% de les famílies donen el primer telèfon als fills als 12 anys o menys

El moviment 'Adolescència Lliure de Mòbils' va néixer fa mig any al barri de Poblenou de Barcelona per demandar, entre altres coses, un pacte social per endarrerir l'accés dels adolescents al seu primer telèfon mòbil. L'associació va sorgir del neguit de les famílies, i a poc a poc, s'ha anat expandint per tot Catalunya. Ara s'ha construït oficialment com a entitat per tenir més força en les seves reclamacions. Els impulsors defensen escoles i instituts lliures de mòbils, i per això asseguren que estaran amatents a les normatives impulsades.

L'edat mínima per tenir telèfon

Els experts recomanen que l'edat mínima per donar-li un smartphone als joves hauria de ser als 16 anys. Marina Fernández, portaveu d''Adolescència Lliure de Mòbils' comenta que la seva aposta és la del "principi de precaució", de tal manera que els adolescents no tinguin el seu telèfon "fins que els beneficis no superin els riscos". No hi ha cap edat concreta per tenir aquest primer terminal, però sí que ha apuntat que els experts recomanen que no sigui abans dels 16 anys, ja que és quan els adolescents comencen a tenir habilitats psicològiques necessàries per entendre què tenen a les seves mans.

De moviment a associació

Xavier Casanoas, un dels portaveus de l'organització, comenta una de les raons per les quals han esdevingut associació és perquè els permetrà estar més organitzats a escala territorial i impulsar accions de manera coordinada. Els objectius, però, no han canviat: volen un pacte social per endarrerir l'accés al primer mòbil. Tanmateix, faran seguiment de les directrius que han dictat des del Departament d'Educació sobre els mòbils a l'escola.

Casanovas es mostra optimista i convençut que el curs vinent "hi haurà menys mòbils en infants i adolescents". Tot i això, des del moviment lamenten que les directrius són generals pel que fa a secundària i seran els centres els que hauran d'acabar decidint. 

Les famílies passen a l'acció

L'associació va fer fa uns mesos una enquesta entre 23.000 famílies que va posar de manifest que el 85% volien aquest pacte social. A més, un 60% de famílies de primària voldria endarrerir el primer mòbil als 16 anys com a mínim, però la realitat és que més del 80% l'acabaven donat als 12 anys o menys. Aquesta diferència s'explicaria per la "pressió" sobre les famílies.