Enlaces accesibilidad

Barcelona prohibeix l'empadronament a través d'entitats socials

  • Les 1.700 persones ja registrades a través d'aquesta opció seran donades de baixa i hauran de reiniciar els tràmits
  • Les entitats denuncien que la mesura pot perjudicar persones que necessiten serveis bàsics com la sanitat, l'educació o fer tràmits d'estrangeria

Por
Entitats socials denuncien que Barcelona no permet l'empadronament de persones vulnerables als seus locals.
Entitats socials denuncien que Barcelona no permet l'empadronament de persones vulnerables als seus locals.

L'1 de juny, l'Ajuntament de Barcelona prohibirà que les persones sense llar puguin empadronar-se en entitats socials. Una mesura que farà que, segons els càlculs, hagin de reiniciar els tràmits fins a 1.700 individus.

Les plataformes denuncien un "canvi de model" per part del consistori, que sempre ha assegurat ser al costat de les persones més vulnerables. L'Ajuntament, però, defensa la norma com una forma d'accelerar les gestions i que s'adapta a la realitat barcelonina. A més a més, aclareix que la mesura no treu la possibilitat d'un empadronament sense domicili fix. A Barcelona, segons dades municipals, hi ha més de 46.000 persones en aquesta situació, entre canvis de domicili freqüents, per estar de relloguer, i d'altres motius.

Canvis en el padró dels sense sostre a Barcelona

Per tant, ara, no es permetrà el padró col·lectiu i es donarà de baixa a les que ja el tenen gràcies a les entitats. Ara hauran de recórrer a l'Informe de Coneixement de Residència (ICR), abans del padró, un document que pot fer demorar el tràmit fins a 3 mesos.

Segons la Coordinadora Obrim Fronteres, a algunes de les persones sense llar que utilitzaven l’adreça d’entitats per a efectes de notificació, se’ls ha dit que aquesta ja no és vàlida.

Defensa de les necessitats bàsiques

L'empadronament és una obligació legal per als ajuntaments, encara que la persona no tingui un domicili fix o no pugui acreditar on viu. Una eina per accedir a serveis bàsics com la salut, l'educació o els tràmits relacionats amb la llei d'estrangeria, entre d'altres.

Fins al dia d'avui i des de fa 8 anys, més d'un miler de sense sostres estaven empadronats a les seus d'entitats socials i ara hauran de renovar-los en els pròxims mesos.

Les queixes venen sobretot perquè es tracta d'un procés més llarg, ja que s'ha de passar per dos tràmits, i pot afectar en l'accés a recursos sanitaris o socials. Segons el Comitè 1r de Desembre, plataforma que agrupa una vintena d'associacions, "aquestes mesures tenen un impacte significatiu en els processos de regularització o en l'obtenció d'ajudes socials que molts usuaris i usuàries poguessin haver iniciat".

A més a més, acusen l'Ajuntament d'haver pres la decisió de manera "unilateral" i que pot perjudicar moltes persones, sobretot de nacionalitat estrangera que es dediquen a la prostitució.

Els comuns estrenyen Collboni

Barcelona en Comú ha demanat a l'alcalde, Jaume Collboni, que no es doni de baixa al miler i mig de persones sense llar. Diuen que es tracta, en gran part, de "persones immigrades que estan realitzant tràmits i que l'Oficina d'Estrangeria pot denegar-los un arrelament social i la seva regularització", o persones que tenen permís de residència i treball i han de renovar-ho, i que "poden perdre els seus papers per la falta d'empadronament".

A banda, valoren el govern d'Ada Colau, entre 2015 i 2023, quan es van reforçar els mecanismes per a facilitar els circuits d'empadronament a la ciutat.