Enlaces accesibilidad
Salut i nutrició

Un patró alimentari incrementa la quantitat de verdura i fruita que mengen els infants

  • Un miler d'infants participen en un estudi de l'Hospital Sant Joan de Déu que fomenta els bons hàbits en l'alimentació diària
  • Un 25% dels menors amb sobrepès van acabar el programa amb un pes normal i en el cas d’infants amb obesitat, un 15% va reduir-la fins el sobrepès

Per
Plat que marca el patró alimentari proposat per l'Hospital Sant Joan de Deu ( ACN | Gemma Sánchez Bonel )
Plat que marca el patró alimentari proposat per l'Hospital Sant Joan de Deu ( ACN | Gemma Sánchez Bonel )

Fomentar els bons hàbits alimentaris és fonamental per disminuir el risc de sobrepès i obesitat. Una dieta equilibrada es pot traduir, a taula, en omplir mig plat amb verdures, proteïnes i llegums. Un quart amb proteïnes, i la resta: llegums. Després d'un any de seguiment a 1.000 nenes i nens d'entre 3 i 12 anys, la meitat ha integrat aquests hàbits. De fet, un estudi de l'hospital Sant Joan de Déu ha aconseguit un 20 % més d'infants mengin verdures dos cops per setmana.

Salut i nutrició

L’estudi planteja l'ús de preparar i presentar els àpats, tant dinars com sopars, amb la tècnica del ‘Nutriplato’, un plat dibuixat amb aliments saludables on s’especifiquen les proporcions recomanades de cada aliment. El que està recomanat: verdures dos cops al dia. Un hàbit que en moltes llars no resulta fàcil. A l'inici, un 60 % tenien una dieta de molt baixa qualitat.

Ara, la meitat dels participants mengen verdures dos cops al dia i també han augmentat el consum de llegums, fruits secs, peix, cereals integrals i oli d'oliva verge.

Patró alimentari per afavorir que els infants mengin verdura

Del miler d’infants reclutats, 700 van fer el seguiment exhaustiu durant 12 mesos a l'Hospital Sant Joan de Déu, entre el març del 2022 i l’abril del 2023. En aquest temps, van fer entre tres i cinc visites presencials amb nutricionistes de Sant Joan de Déu, a més d’un control telefònic i uns tallers pràctics per analitzar els hàbits alimentaris i modificar els costums que no eren saludables.

La nutricionista de Sant Joan de Déu Dámaris Martínez assegura que els resultats assolits han complert les expectatives inicials, “perquè el plantejament era reforçar els hàbits saludables, un major seguiment de la dieta mediterrània i influir positivament sobre la prevalença del sobrepès o l'obesitat”.

El 44 % dels infants milloren el pes

El 44 % dels que van començar amb sobrepès i obesitat han millorat el seu pes amb relació a l'alçada. De fet, 1 de cada 4 amb sobrepès han acabat amb un pes normal i han disminuït l'índex de greix i augmentat la muscular. 

De fet, els especialistes en alimentació celebren que les criatures van acabar sent tractores d’un canvi al conjunt de la família, on conviden a mantenir la tradició de determinades receptes -com la pasta amb sofregit o una paella d’arròs- sempre que es reflexioni si els ingredients són suficients per a un àpat complet o si és recomanable completar-ho amb hortalisses addicionals, com una amanida.

L'assignatura pendent: la fruita. Tot i que en mengen més, no arriben a les tres peces diàries recomanades. I és més fàcil fer-ho des de ben petits.