Enlaces accesibilidad

El Govern rebaixa les restriccions per sequera a 22 municipis de l'Alt Empordà

Per
Es flexibilitzen les mesures per la sequera als nunicipis que depen de l'aqüífer Fluvià-Muga
Es flexibilitzen les mesures per la sequera als nunicipis que depen de l'aqüífer Fluvià-Muga

La recuperació de les reserves d'aigua de l'aqüífer del Fluvià Muga ha permés rebaixar les restriccions per la sequera. Així, els 22 municipis de l’Alt Empordà que depenen d'aquest aqüífer passaran de l’estat d’emergència a excepcionalitat.

No només aquí s'han flexibilitzat les mesures per fer front a la maca d'aigua: fa tot just tres setmanes, el canvi d'escenari es va produir al sistema Ter-Llobregat. Actualment, els nivells de l'aqüífer Fluvià Muga se situen en els 16,18 metres sobre el nivell del mar. Abans de les pluges estava en 13,7 metres.

Tot i que la resta d’unitats també han experimentat lleugeres millores, la situació es mantindrà sense canvis per precaució. Per exemple, als municipis que depenen del pantà de Darnius-Boadella que continuaran, de moment, en emergència 2.

Augmenta la dotació d'aigua

El primer canvi que més es notarà és l'augment de la dotació d'aigua diària per habitant, que passa dels 200 als 230 litres. Es mantenen mesures d’estalvi com la reducció de la dotació agrícola en un 40%, mentre en els usos industrials la reducció passa del 25% al 15.

S'aixeca l'emergència per sequera als municipis que depenen de l'aqüífer Fluvià Muga | Anna Pujol

Pel que fa als usos ramaders, passen del 50% de reducció al 30%. Hi ha la possibilitat de flexibilitzar aquestes reduccions presentant un Pla d’estalvi d’aigua a l’ACA. A més, resta prohibit l’ús d’aigua per al reg de jardins i zones verdes de caràcter públic o privat.

Crida a la prudència

Tot i la millora de les reserves d'aigua, els experts fan una crida a la prudència a les portes de l'estiu perquè la població es multiplica en moltes localitats i el consum d'aigua augmenta. Un estiu que es preveu molt sec i amb temperatures superiors a les de l'any anterior.

Els experts criden a ser prudents amb el consum d'aigua amb l'estiu a tocar

Els municipis de l'Alt Empordà que depenen de l'aqüífer del Fluvià Muga celebren la relaxació de les restriccions, però també demanen prudència. Peralada i Sant Pere Pescador diuen que cal seguir fent un "ús responsable" de l'aigua i mantenir mesures perquè l'episodi de sequera no s'ha acabat.

Línia d'ajuts

D’altra banda, ja està publicada la resolució definitiva amb el total dels ajuts que s’atorgaran per a la reparació de fuites i de la millora de l’eficiència de les xarxes de subministrament municipals. Aquesta línia d’ajuts destinarà un total de 130 milions d’euros per a diverses actuacions de millora.

A més, el pròxim dilluns, se celebrarà una comissió extraordinària de desembassament del sistema Ter-Llobregat. El conseller d’Acció Climàtica, David Mascort, es va comprometre amb les comunitats de regants del Baix Ter a ampliar el volum d’aigua disponible pel sector primari si les pluges persistien durant aquest mes de maig.