Enlaces accesibilidad
ACTUALITAT

Resum de notícies a Catalunya del 28 de maig del 2024 | Estabilitzat l'incendi forestal que ha cremat unes 70 hectàrees al parc eòlic del Baix Ebre

  • El sector del Taxi protagonitza una nova marxa lenta per protestar contra les VTC sense llicència
  • Els municipis que depenen de l’aqüífer del Fluvià Muga passen d’emergència a excepcionalitat
  • Més informació de les notícies destacades del dia al web de RTVE Notícies

Per
Imatge del fum de l'incendi declarat a un barranc del coll de l'Alba, a Tortosa
Imatge del fum de l'incendi declarat a un barranc del coll de l'Alba, a Tortosa | ACN

L'actualitat d'aquest dimarts passa per la decisió del Govern de reduir les restriccions per sequera dels 22 municipis de l'Alt Empordà que depenen de l’aqüífer del Fluvià Muga. En paral·lel, els bombers han aconseguit estabilitzar l'incendi que s'ha declarat en un barranc de la zona del coll de l'Alba, al terme municipal de Tortosa i que ha cremat finalment unes 70 hectàrees.

Altres temes destacats del dia són la nova protesta del sector del taxi que ha protagonitzat una marxa lenta pel centre de Barcelona contra les plataformes VTC i la presentació per part de l'Hospital Clínic del programa de cirurgia robòtica de la vàlvula aòrtica.

L'actualitat a Catalunya, avui 28 de maig de 2024

RTVE Notícies RTVE Notícies
Minuto Descripción
  • 19:40

    La fira Temps de Vi allarga un dia la programació i incorpora una jornada per a professionals del sector

     

    La 13a edició de la fira Temps de Vi de Vilanova i la Geltrú durarà enguany un dia més, ja que la programació arrencarà el dijous 6 de juny i s’estendrà fins diumenge dia 9. S’anticipa així un dia l’obertura en un any en què la cita manté la Rambla Principal com a seu però modifica els horaris habituals, de manera que de dijous a dissabte els estands obriran només de 19 h a 23 h, mentre que diumenge ho faran en torn de matí-migdia -d’11 h a 15 h-. Són les principals novetats que s’han donat a conèixer aquest dimarts a la tarda en una presentació en què també s’ha fet pública l’estrena d’una jornada per a professionals de l’hostaleria, la qual se celebrarà al marge del recinte firal, dilluns dia 10 de juny.

  • 19:20

    El govern palestí creu que la "histèria" d'Israel amb el reconeixement d'Espanya constata que no és un gest simbòlic

     

    El reconeixement de l'Estat palestí per part del govern espanyol ha sigut rebut amb entusiasme aquest dimarts des de la seva representació diplomàtica a Madrid. Poques hores després que Pedro Sánchez oficialitzés el pas en favor de la denominada "solució dels dos estats", el representant de l'Autoritat Nacional Palestina a Madrid, Husni Abdel Wahed, ha convocat una roda de premsa per destacar el "lideratge" d'Espanya i el seu rol per convèncer a altres països dins de la Unió Europea. "El pas d'avui és motiu de respecte, admiració i reconeixement", ha afirmat. Tanmateix, ha destacat que la "histèria" d'Israel amb el gest d'Espanya, Noruega i Irlanda constata que no és un pas de caràcter merament "simbòlic".

  • 18:18

    Mas d'Enric endureix la normativa interna per al treball dels reclusos al centre

     

    El centre penitenciari Mas d’Enric aplica des d’aquest dimarts una nova normativa interna pel que fa a les ocupacions laborals dels reclusos. Així, s’han classificat els diversos llocs de treball en quatre nivells segons el seu risc per a la seguretat. A més, per accedir als llocs de treball els interns hauran de passar un informe de seguretat preliminar, abans del ja existent informe de l’equip multidisciplinar i la Junta de Tractament. Més supervisions i les faltes disciplinàries poden comportar la retirada dels reclusos dels llocs fins a tres mesos.

  • 18:11

    Entitats ecologistes denunciaran el Grup Griñó per "tràfic il·legal de residus"

     

    Entitats ecologistes de Ponent, agrupades a la Plataforma Aturem la incineradora de Juneda, han anunciat que presentaran una denúncia a la Fiscalia, contra l'Agència Catalana de Residus i el grup empresarial Griño, després de conèixer que aquesta companyia ampliarà la polèmica planta de tractament de residus, Trajucsa, de Juneda. Els ecologistes acusen aquest grup empresarial de tràfic il·legal de residus des d'Itàlia, amb el vistiplau de l'administració catalana.

    Entitats ecologistes denunciaran el Grup Griñó per tràfic il·legal de residus | Pepa Sangenís
    rtve Entitats ecologistes denunciaran el Grup Griñó per tràfic il·legal de residus | Pepa Sangenís
  • 17:57

    L'ANC reprendrà dissabte el ple per elegir el seu president després de l'intent fallit de Llach

     

     

    L'Assemblea Nacional Catalana reprendrà dissabte al matí el seu ple constituent després que fa una setmana cap dels candidats que es van presentar al càrrec de la presidència, Lluís Llach i Josep Punga, va aconseguir el suport necessari. Les candidatures a la presidència, a la vicepresidència, la secretaria i la tresoreria necessiten el suport de dues terceres parts dels secretaris recentment electes per ser elegides. Entre els dos aspirants, el més ben posicionat en principi era el cantautor i exdiputat del Parlament.

  • 17:47

    Els bombers donen per estabilitzat l'incendi forestal que ha cremat unes 70 hectàrees al parc eòlic del Baix Ebre

     

     

    L'incendi, que s'ha declarat a una zona de difícil accés, no afecta cap nucli habitat, però per prevenció han desallotjat un grup de 6 persones de dues masies properes i, hores abans, també als treballadors de la central eòlica, que ha aturat l'activitat. 

     

    Els Agents Rurals treballen amb la hipòtesi que hauria començat per la crema de restes vegetals en una finca propera que s'està desermant. El foc ha cremat provisionalment una superfície d'unes 70 hectàrees de massa forestal i camps de conreus erms, de les quals un 80% són dins de l'Espai d'Interès Natural de la Serra de Cardó-Boix.  

  • 17:25

    Collboni recolza la decisió del govern de reconèixer l'Estat de Palestina

     

    L'alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, ha expressat el suport del consistori a la decisió del govern espanyol de reconèixer l'Estat de Palestina. Ha recordat que les accions dutes a terme fins ara per acabar amb l'escalada del conflicte no han servit per res i ha considerat que calia "anar una passa més enllà" per "aturar tanta destrucció i patiment".

  • 17:01

    Enxampen 7 persones quan descarregaven droga d'una narcollanxa a l'Ametlla de Mar

     

    Els Mossos d'Esquadra impedeixen el desembarcament de quatre tones d'haixix en una cala de l'Ametlla de Mar (Baix Ebre). En l'operació, s'han detingut set persones, s'han intervingut 99 fardells presumptament d'haixix i també la narcollanxa amb la qual transportaven la droga. Els arrestats, que passaran a disposició judicial en les pròximes hores, se'ls atribueixen el delicte de tràfic de drogues.

  • 16:48

    Les famílies de l'Esquerra de l'Eixample, decebudes per la manca de places a I3

     

    Les famílies de l'Esquerra de l'Eixample que no han obtingut plaça d'Infantil 3 a cap de les escoles sol·licitades qualifiquen de decebedora la resposta del Consorci d'Educació de Barcelona. Tot i que incrementaran una plaça a cada grup d'I3 del barri, consideren que no s'ha solucionat l'altre problema greu, el de la proximitat entre escola i domicili.

  • 16:29

    Tot i la millora de les reserves d'aigua, els experts fan una crida a la prudència a les portes de l'estiu

     

    Les reserves d'aigua han millorat. Avui els embassaments estan, de mitjana, gairebé al 29% de la seva capacitat. Tot i això, els experts fan una crida a la prudència a les portes de l'estiu perquè la població es multiplica en moltes localitats i el consum d'aigua augmenta. Un estiu que es preveu molt sec i amb temperatures superiors a les de l'any anterior.

  • 16:10

    Els vehicles tornaran a creuar temporalment la Rambla de Barcelona

     

    A partir del 16 de juny, s'habiliten cinc zones de pas a Portaferrissa-Carme, a Ferran-Unió, i als carrers Nou de la Rambla i Colom per accedir a la plaça Reial. Més endavant també ho faran al pla de la Boqueria i al carrer Escudellers. Des d'aquest dimarts s'estan col·locant semàfors, barreres i es refarà el paviment actual per tal d'indicar als vianants el trànsit que travessarà el passeig. Les obres de remodelació del passeig obliguen a obrir cinc passos per tal que es pugui creuar del barri del Gòtic al Raval.

  • 16:00

    CCOO Catalunya rebutja l'ERO de Pronovias al Prat (Barcelona) perquè "no està justificat"

     

    El sindicat ha valorat en un comunicat que "hi ha alternatives industrials que poden incidir en el manteniment de l'ocupació i alhora evitar mesures traumàtiques per a la plantilla". Ha reclamat a la direcció de Pronovias la retirada de l'ERO "per abordar la negociació de manera constructiva i amb garanties de futur". Ha afegit que l'entrada d'un fons d'inversió nord-americà en la companyia "ha de servir per reflotar-la mitjançant un pla industrial de futur que asseguri l'estabilitat de l'empresa i la continuïtat dels llocs de feina".

  • 15:40

    Els bombers treballen per estabilitzar l'incendi del coll de l'Alba de Tortosa després d'afectar 70 hectàrees

     

    Els Agents Rurals treballen amb la hipòtesi que el foc s'hauria originat per la crema de restes vegetals d'olivera en una finca. El foc ja ha afectat 70 hectàrees de massa forestal i finques ermes. El sinistre s'ha localitzat en un primer moment a la zona del barranc del Racó de l'Ermità. Un 80% de la superfície afectada es troba dins de l'espai natural de la serra de Cardó-Boix. S'han hagut d'evacuar sis persones de dues masies properes i els treballadors de la central eòlica propera, que ha aturat l'activitat. Prop d'un centenar de bombers i set mitjans aeris actuen a la zona. 

  • 15:05

    La migranya, una malaltia crònica però sense ser reconeguda

     

    I tot i que encara falta recerca específica sobre malalties i tractaments que afecten predominantment les dones, en el cas de la migranya això ja no és així. El mercat ja compta, des de fa dos mesos, amb els dos primers fàrmacs orals per a prevenir i tractar les crisis agudes.

    La migranya, una malaltia crónica però sense ser reconeguda
    rtve La migranya, una malaltia crónica però sense ser reconeguda
  • 14:35

    Els taxistes amenacen de bloquejar el port i l'aeroport si el Ministeri de Transports no els dona "solucions"

     

    Així ho ha decidit el sector del taxi en una assemblea al passeig de Gràcia de Barcelona després d'una marxa lenta per la Gran Via. També han reclamat al Departament de Territori una nova regulació de les VTC abans de l'1 de setembre. El portaveu d'Élite Taxi, Tito Álvarez, ha detallat que la reunió amb el Ministeri serà un cop passin les eleccions europees i els demanaran més mesures per lluitar contra els permisos de les VTC. 

  • 14:07

    L'incendi d'un autobús obliga a tallar la Gran Via amb el carrer Marina de Barcelona

     

    L'autobús ha començat a cremar cap a les 13:40 de la tarda quan sortia de les Rondes. En arribar al punt del Carrer Marina amb Gran Via el conductor ha fet baixar tots els passatgers. Afortunadament, no hi ha hagut ferits tot i que el comboi anava ple. Els bombers i la Guàrdia Urbana han apagat el vehicle i recorden als veïns que mentre les tasques es duguin a terme, és molt important que tanquin les seves finestres per a evitar que entri el fum als seus habitatges.

     

  • 13:21

    El Govern atribueix a l'avançament electoral que encara no estigui aprovada la llei del taxi

     

    La portaveu de l'executiu català, Patrícia Plaja, ha explicat que "si no s'hagués produït l'avançament electoral la nova regulació del sector del taxi i les VTC ja seria aprovada al juny”. Plaja ha insistit que el sector del taxi sap que "hem treballat estretament" per la seva aprovació i que de fet "moltes de les reclamacions que fan" estaven a la llei d'acompanyament dels Pressupostos que finalment no va poder obtenir el suport necessari dels grups. 

  • 13:04

    La víctima de l'incendi de Badalona podria ser sospitosa de la mort de la persona decapitada a Can Ruti

     

    L'home mort aquesta matinada en un incendi al seu pis en el carrer Granada de Badalona, podria ser sospitós de la mort de la persona capitada, crani de la qual es va trobar al voltant de l'Hospital Germans Trias, conegut com Can Ruti. La víctima tenia un llarg historial policial. Segons dades de la Guàrdia Urbana, l'home acumulava fins a dinou detencions per "delictes greus". Algunes d'aquestes detencions serien per robatoris amb violència o intents d'assassinat. Els veïns expliquen almenys dos episodis recents i asseguren que va intentar matar el veí del segon i va atacar també la veïna del primer.

    El mort de l'incendi a Badalona, relacionat amb el crani trobat a Can Ruti | Sergi Bassolas
    rtve El mort de l'incendi a Badalona, relacionat amb el crani trobat a Can Ruti | Sergi Bassolas
  • 12:51

    La fiscalia manté la petició de 12 anys de presó per al propietari neonazi de la llibreria Europa Pedro Varela

     

    La fiscalia i les acusacions han mantingut aquest dimarts la petició de pena de presó per al llibreter neonazi Pedro Varela per delictes d’odi i associació il·lícita per difondre nombrós material nazi des de la llibreria Europa de Barcelona. Demanen 12 anys de presó i 10.800 euros de multa a Varela, a més d’inhabilitació per vendre llibres durant deu anys, mentre que als altres quatre acusats els demanen 8 anys de presó i 9.000 euros de multa, a més d’inhabilitació. Les acusacions han retirat el delicte d’organització criminal, però han mantingut el d’associació il·lícita, que comporta la mateixa pena.

  • 12:43

    Els municipis que depenen de l’aqüífer del Fluvià Muga passen d’emergència a excepcionalitat

     

    La recuperació dels nivells de reserves d'aigua de l’aqüífer del Fluvià Muga permet que els 22 municipis de l’Alt Empordà que depenen d'aquest puguin passar de l’estat d’emergència per sequera a excepcionalitat. Actualment, els nivells d'aquest aqüífer se situen en els 16,18 metres sobre el nivell del mar. Abans de les pluges estava en 13,7 metres. Tot i que la resta d’unitats han experimentat lleugeres millores en els seus volums, la situació es mantindrà sense canvis en la resta de zones per precaució.

  • 12:22

    Amnistia Internacional alerta que l’accés a la primària empitjora a Catalunya

     

    Només un 21% de la població obté cita entre 24 i 48 hores després de demanar-la segons dades del 2023, mentre que el 2022 ho feia el 28%. Amnistia assenyala que Catalunya és una de les onze comunitats autònomes on s’ha reduït aquest percentatge i que es troba per sota de la mitjana estatal, que també ha baixat. El 2023, el 21,4% de les persones van obtenir cita en menys de dos dies, com recomana el Marc Estratègic d’Atenció Primària i Comunitària (26,8% el 2022). 

  • 12:16

    La policia ha detingut sis persones per emportar-se un botí de 90.000 euros en efectiu d'una casa de Sant Feliu de Guíxols.

     

    Durant la inspecció ocular els agents van veure que el robatori s'havia fet sense deixar marques ni senyals d'haver forçat les portes o finestres. Després van poder confirmar que era la treballadora de la llar qui donava la informació sobre els diners que tenia la víctima a casa i qui facilitava l'entrada dels delinqüents. Per això deixava una finestra sense tancar i llavors, els lladres aprofitaven per escalar i accedir a l'habitatge.

  • 12:11

    Mor una persona en un incendi d'habitatge a Badalona


    Una persona ha mort en l'incendi d'un habitatge a Badalona. L'avís s'ha rebut poc després de dos quarts de dues de la matinada. Els bombers de la Generalitat hi han treballat amb 8 dotacions al carrer Granada. I també s'ha desplaçat personal del Sistema d'Emergències Mèdiques fins al lloc dels fets. 

    Quan els efectius han arribat, el foc estava completament desenvolupat per la façana, i en accedir a l'interior de l'habitatge s'han trobat amb el cos, sense vida, d’un home. Els veïns, que havien estat desallotjats preventivament, han pogut tornar ja a casa seva. Els Mossos investiguen ara les causes de l'incendi.

  • 12:00

    Els Mossos busquen un home que hauria agredit sexualment una noia que entrava al portal de casa seva a la rambla de Ferran de Lleida

     

    Segons la denuncia, la jove accedia al seu edifici quan l'home la va grapejar i li va voler fer tocaments. Tot plegat va tindre lloc a dos quarts de dotze de la nit, en un edifici de la rambla de Ferran. Els mossos miren d'identificar l'agressor per poder-lo detenir. 

  • 11:46

     Incendi forestal declarat en un barranc del coll de l'Alba, a Tortosa

     

    Hi ha 20 dotacions de Bombers de la Generalitat treballant a la zona per extingir el foc: 16 terrestres i 4 aèries per combatre les flames, prioritzen l'atac del flanc dret, una zona de difícil accés al fons del barranc.

    El foc s'ha declarat cap a un quart d'onze del matí, el foc afecta massa forestal i una zona envoltada per camps de conreus erms. La columna de fum que deixa l'incendi és visible des de diferents punts de les Terres de l'Ebre.

  • 10:45

    Jaume Collboni es disculpa amb Alèxia Putellas per una polèmica en la recepció institucional al Barça



    L'alcalde de Barcelona s'ha disculpat per un polèmic gest que va tenir amb la capitana del Barça durant la recepció institucional celebrada el diumenge, el dia després que l'equip aixequés la Lliga de Campions. Durant l'acte, Collboni li va arrabassar a Putellas una samarreta amb la qual estava previst que es fessin una fotografia juntament amb el president del club, Joan Laporta. "Tot el protagonisme ha de ser per a unes dones que porten molt temps fent història. Les meves disculpes a Alexia Putellas", ha compartit Collboni a través de X.

  • 10:30

    Arrenca la marxa lenta dels taxistes per protestar contra les VTC il·legals a Barcelona

     

    Centenars de taxis recorren la Gran Via de Barcelona des de les torres venecianes de Plaça Espanya, fins a passeig de Gràcia convocats per Elite Taxi. Volen protestar contra les plataformes VTC, és a dir, Cabify o Uber que --diuen-- operen amb llicències il·legals.  A les 12 del migdia celebraran una assemblea per decidir si duen a terme més accions.

  • 10:17

    Cues quilomètriques en l'AP-7 per l'accident d'un camió a Granollers 



    La circulació de vehicles en l'AP-7 sofreix cues de 10 quilòmetres aquest dimarts a les 9.50 hores en sentit nord per l'accident d'un camió a Granollers al matí. Segons informa el Servei Català de Trànsit (SCT), la via ha estat tallada cap a les 8 hores i des de les 8.20 s'han anat reobrint carrils fins a les 9.40, quan s'han restablert totalment. Les cues, que han arribat des de Granollers fins a Santa Perpètua de Mogoda, també han afectat els enllaços de la via amb la C-33 i la C-17.

  • 10:01

    L'import mitjà de les pensions se situa en els 1.305 euros al maig, gairebé un 5 % més

     

    L'import mitjà de les pensions a Catalunya s'ha situat en els 1.304,96 euros al maig, un 4,97% més que el mateix mes de l'any passat, segons el Ministeri d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions. Es tracta, a més, d'un import un 4,4% superior al de la mitjana estatal, que va ser de 1.254,3 euros.

  • 9:53

    Sánchez anuncia el reconeixement de l'Estat Palestí. 

     

     

    El Consell de Ministres aprovarà avui el reconeixement de l'estat palestí. Abans, Pedro Sánchez ha reivindicat aquesta decisió com la fórmula per assolir la pau al territori amb l'Autoritat Palestina com a aliada. En una compareixença institucional, Sánchez ha insistit que amb el reconeixement de Palestina com a estat s'està rebutjant a Hamàs i ha intentat rebaixar la tensió amb Israel a qui ha qualificat de país amic. "És una decisió històrica que té per objectiu contribuir a la pau", ha dit Sánchez.

  • 9:35

    Una persona mor en un incendi d'un pis a Badalona. 

     

     

    Una persona ha mort en l’incendi d’un pis al carrer de Granada, a Badalona, aquest dimarts a la matinada. Els Bombers han rebut l’avís a la 01.35 i han activat vuit dotacions. Quan han arribat al lloc, el foc estava completament desenvolupat per la façana, amb projecció de material al carrer, i afectava l’àtic d’un edifici de planta baixa i quatre pisos d’alçada.

    Els Bombers han treballat en les tasques d’extinció per evitar que l’incendi es propagués per la façana als pisos laterals i inferiors. Han accedit al pis afectat, amb l’ajuda de l’autoescala, per sufocar les flames i fer la recerca de possibles víctimes. A l’interior hi han trobat el cos sense vida d’una persona.

  • 9:15

    Batlle anuncia l'ampliació de les unitats nocturnes de patrullatge a Sants-Montjuïc i Sant Martí.

     

     

    El tercer tinent d'alcalde de l'Ajuntament de Barcelona i responsable de seguretat de la ciutat, Albert Batlle, anuncia que l'ajuntament reforçarà les unitats nocturnes de patrullatge als districtes de Sants-Montjuïc i Sant Martí de Barcelona. L'edil ha confirmat que començaran a funcionar el pròxim 1 de juny.

    El responsable de l'àrea de Seguretat de Barcelona diu que el tema de "l'alcalde de nit" es va entendre malament: "És la governança de la nit".

     
  • 8:30

    EL TEMPS | La previsió d'aquest dimarts 28 de maig d'El Temps de RTVE Catalunya amb el Sergi Loras.

  • 8:25

    El Govern espanyol reconeix avui l'Estat de Palestina.

     

     

    El president del Govern, Pedro Sánchez, compareix a partir de dos quarts de 9 per oficialitzar el reconeixement de l'Estat Palestí que aprovarà avui el Consell de Ministres. És una decisió coordinada amb Noruega i Irlanda i se sumaran als 142 països que ja fan aquest reconeixement. L'objectiu és provocar un canvi de paradigma i que altres països europeus facin el mateix.
     

     
  • 8:15

    La llei d'amnistia entra en la seva recta final. 

     

     

    A dos dies perquè s'aprovi al Congrés, la norma centra el debat en plena campanya per les eleccions europees. El PP insisteix: la llei és inconstitucional i Feijóo ha advertit que caldrà veure com s'aplicarà. Per la seva banda, Jaume Asens reclama a la fiscalia un paper actiu i que demani l'arxivament de totes les causes tot just quan s'aprovi la llei. El candidat de Junts, Toni Comin defensa la legalitat de la llei, en contra de l'aprovada l'any 77 per perdonar els crims del franquisme. I la portaveu d'Esquerra, Raquel Sans es felicita per haver aconseguit tirar la llei endavant.

     
  • 08:00

    Bon dia. Segueix aquí l'actualitat a Catalunya del dimarts 28 de maig de 2024.

     

    Aquestes són les notícies més destacades d'ahir.