Enlaces accesibilidad
ACTUALITAT

Resum de notícies a Catalunya, en directe 29 de maig del 2024 | 6 detinguts en una operació contra un grup que feia assalts violents a vies ràpides

  • Els pagesos espanyols i francesos preveuen tallar la frontera en vuit punts el dilluns 3 de juny
  • Presó permanent revisable per la dona que va matar la seva filla de 4 anys a Sant Joan Despí
  • Més informació de les notícies destacades del dia al web de RTVE Notícies

Per
Els Mossos d'Esquadra han detingut sis persones per assalts violents en vies ràpides
Els Mossos d'Esquadra han detingut sis persones per assalts violents en vies ràpides

L'actualitat d'aquest dimecres obre amb un dispositiu des de primera hora dels Mossos contra un grup que feia assalts violents a vehicles en diverses carreteres catalanes. Altres temes destacats són la decisió de l’Audiència de Barcelona condemnar a presó permanent revisable la mare de la petita Yaiza, a qui va asfixiar quan tenia 4 anys.

Per la seva banda, Revolta Pagesa ha anunciat una acció conjunta amb els agricultors francesos per tallar la frontera per reclamar el control dels productes importats. Mentrestant, la prova de sirenes de risc químic amb alumnes de Primària a Sant Boi de Llobregat s'ha completat amb èxit i arrenca la jornada inaugural del Primavera Sound al Parc del Fòrum.

L'actualitat a Catalunya, 29 de maig de 2024

RTVE Notícies RTVE Notícies
Minuto Descripción
  • 19:55

    L'amnistia i la polarització entre dreta i esquerra copsa el debat pel Parlament Europeu

     

    Junts espera tancar provisionalment l'etapa repressiva aquest dijous amb l'aprovació de la llei d'amnistia i assegura que ara centren esforços en el referèndum. Des d'ERC, insisteixen que l'aprovació de l'amnistia només és el primer pas cap al referèndum. 

    Des del PP, la candidata Dolors Montserrat ha carregat contra l'aprovació de la llei d'amnistia i ha assenyalat que la norma vulnera l'estat de dret. El PSOE ha acusat els populars de deixar la porta oberta a la ultradreta. El primer secretari del PSC ha assenyalat que la crisi econòmica del 2008 va ser un bon escenari per cultivar el populisme. 

    I des d'Unides Podem, Irene Montero reitera que cal frenar la ultradreta. Des de Ciutadans, el candidat Jordi Cañas ha insistit que el 10 de juny a Europea no es parlarà de Sánchez o Feijóo, sinó de les polítiques del Parlament Europeu.

  • 19:15

    La Farga de l'Hospitalet obre les portes del món digital a la gent gran

     

     Fira Gran, el saló de la gent gran, ha obert aquest dimecres les portes a La Farga de l'Hospitalet.  En la seva 25a edició es renova amb un contingut dirigit a un col·lectiu que ja arriba més actiu i més format. I es comença a preparar per a la futura arribada de la generació del Baby boom.

    La Farga de l'Hospitalet obre les portes del món digital a la gent gran | Marga Esparza
    rtve La Farga de l'Hospitalet obre les portes del món digital a la gent gran | Marga Esparza
  • 18:51

    L'ornamentació de l'Ou com balla es renova amb una proposta més verda i natural

     

    L'ornamentació de l'Ou com balla s'ha renovat aquest any amb un disseny més verd i lligat amb la natura, segons la Catedral de Barcelona. La decisió segueix la idea de l'encíclica 'Laudato Si' del Papa Francesc, que ja va marcar el pessebre nadalenc al claustre de l'edifici. Amb aquesta proposta més senzilla, feta de branques i flor groga, es vol donar més protagonisme a l'ou, que simbolitza l'Eucaristia.

  • 18:24

    El pare de la Yaiza agreix que les "mentides" no hagin tingut "cabuda en la sentència"

     

    El pare de la nena de 4 anys assassinada per la seva mare a Sant Joan Despí el 2021, condemnada avui a presó permanent revisable, ha agraït en una carta adreçada a la petita que les "mentides" no hagin "tingut cabuda en la sentència". Al text, en Sergio confessa que les últimes setmanes, amb el judici a l'Audiència de Barcelona, "han estat molt dures" i que ha deixat "una mica de banda" la promesa de tirar endavant que va fer a la seva filla al cementiri. "Ho tornaré a intentar, t'ho prometo. Espero que a partir d'avui sigui una mica menys difícil, quan ja sabem la decisió del jutge", afegeix. La carta acaba afirmant que amb la sentència "s'ha fet justícia, tot i que la justícia mai ens tornarà la Yaiza".

  • 18:10

    ERC deslliga la negociació de la Mesa del Parlament de la investidura

     

    Fonts d'Esquerra reconeixen que els "agrada" la proposta de la CUP per conformar una Mesa "antirepressiva" i estan disposats a "treballar-la". I és que els republicans avisen que la negociació del Parlament no té perquè anar de la mà de la investidura. No tenen pressa i traslladen la pressió a Junts i PSC.

  • 18:05

    Hansi Flick assegura que "és un somni" entrenar el Barça les dues pròximes temporades

     

    L'alemany Hansi Flick ha assegurat que "és un somni" entrenar el Barça les dues pròximes temporades. Un anunci que ha fet oficial el club blaugrana aquest dimecres.

  • 17:32

    Unió de Pagesos es desmarca del tall dels passos fronterers i considera que "no és legítim" en campanya electoral

     

    Unió de Pagesos no anirà al tall dels passos fronterers que han organitzat diversos col·lectius vinculats a l'agricultura per al pròxim dilluns, com ara Revolta Pagesa. El sindicat, que té representació majoritària a Catalunya, assegura que "no és legítim" mobilitzar-se en plena campanya electoral i aposten per altres mesures que ajudin a resoldre la situació que viu la pagesia. Una d'elles passa per un acord de col·laboració amb l'organització sindicalista de la Catalunya Nord Confederation Paysanne.

  • 17:00

    El llibreter neonazi Pedro Varela, en l’últim dia de judici: “No tinc ni he tingut odi de cap tipus a cap persona”

     

    El llibreter neonazi Pedro Varela ha assegurat que mai ha tingut “odi de cap mena cap a cap persona, en el passat, ni el present ni el futur”. Ho ha dit en el seu últim torn de paraula en acabar el judici contra ell i quatre persones més per associació il·lícita i delicte d’odi que s’ha celebrat a l’Audiència de Barcelona els últims dies. Varela s’enfronta a 12 anys de presó per vendre llibres i difondre material nazi des de la Llibreria Europa, al barri de Gràcia de Barcelona.

  • 16:05

    Sis detinguts en el dispositiu dels Mossos contra un grup especialitzat en assalts violents en vies ràpides

     

    El dispositiu que els Mossos d'Esquadra han desplegat a primera hora d'aquest dimecres contra una organització de 'teloners' especialitzada en assalts violents a vies ràpides, ha finalitzat amb sis persones detingudes. S'han fet sis entrades i escorcolls a domicilis de Barcelona, Badalona, l'Hospitalet de Llobregat i Cerdanyola del Vallès. 

  • 15:33

    Troben una nova xeringa al voltant de l'Escola de la Concepció de Barcelona, on ja es va punxar un nen

     

    Els serveis de neteja de l'Ajuntament de Barcelona han recollit aquest dimecres una nova xeringa al passatge de les Escoles, a tocar de l'Escola de la Concepció. El passat 11 d'abril va tenir lloc un episodi similar a la zona, quan un nen va punxar-se amb una altra xeringa que hi havia a una jardinera. Els fets han passat a les 07.56 hores quan famílies del centre educatiu han trobat l'objecte i han trucat el 112. Una brigada del servei de neteja s'ha desplaçat fins al punt i l'ha retirat "immediatament".

  • 15:00

    Com és la tele per dins? A l'Exposició Casa RTVE Play a Casa Seat passareu d'espectadors a jugadors

     

    Potser us pregunteu com és la tele per dins? Doncs per descobrir-ho només us heu d'acostar a l'Exposició d'RTVE a Casa Seat a Barcelona. Passareu d'espectadors a jugadors. 

  • 14:23

    RTVE entrega els Premis Continuarà-Culturas 2

     

    Anit noms propis de diferents disciplines artístiques es van reunir a Barcelona per festejar la cultura. Maria Barbal, Sara Búho, Ainara Elejalde, Celia Freijeiro, Marc Clotet, Perico Pastor, Sergio Bernal, Miquel Guarro, Maria Arnal, Alfred Garcia, Teresa Font, la Ficción Sonora de RNE i el Festival de Cap Roig són els guardonats d'aquesta 26a edició.

  • 14:00

    Arrenca el Primavera Sound amb Lana del Rey, Pulp, 'Siza' i Vampire Weekend com a caps de cartell

     

    El Primavera Sound aterra de nou a Barcelona aquest dimecres. Un certamen que, amb caps de cartell com Lana del Rey, Pulp, 'Siza', Vampire Weekend, Justice, The National i Pj Harvey, converteix Barcelona per uns dies en la capital mundial de la música amb assistents de 134 països. La jornada inaugural d'aquest dimecres arrenca amb l'actuació dels francesos Phoenix. El Parc del Fòrum és l'escenari per cinc dies de més de 200 concerts. La programació del Primavera Sound es va iniciar el dilluns amb els primers concerts en sales del Primavera a la Ciutat.

  • 13:46

    SIBO: Per què no sempre és fàcil de diagnosticar?

     

    Els metges alerten que no totes les afeccions intestinals són SIBO i que cal fer les proves amb l'especialista. 

    SIBO: Per què no sempre és fàcil de diagnosticar?
    rtve SIBO: Per què no sempre és fàcil de diagnosticar?
     
  • 13:14

    El Port Olímpic traslladarà sorra del fons marí per a les embarcacions i reomplirà amb ella les platges del litoral 

     

    El Port Olímpic de Barcelona ha iniciat aquesta setmana les tasques de dragatge a la seva bocana, que permetran la retirada de 17.000 metres cúbics de sorra del fons marí per guanyar la profunditat necessària per garantir el pas de les embarcacions. Els treballs tindran una durada d’entre 10 i 15 dies, en funció de les condicions meteorològiques, i compten amb un pressupost de més de 440.000 euros. La sorra serà traslladada a tres platges de la ciutat.

  • 12:37

    Entitats ecologistes demanen recuperar el Departament de Medi Ambient amb rang de Vicepresidència

     

    Un total de 127 entitats ecologistes han demanat recuperar el Departament de Medi Ambient i fer-ho amb rang de Vicepresidència en el Govern que es constituirà pròximament. En un manifest conjunt, han denunciat que en les darreres quatre legislatures Catalunya ha patit "una greu anomalia" en haver eliminat el 2010 la conselleria de Medi Ambient. L'absència d'aquesta, han dit, ha contribuït "a un llarg període de retrocés ambiental".

  • 12:16

    Presó permanent revisable per a la dona que va matar la seva filla de 4 anys a Sant Joan Despí el 2021

     

    El jurat popular va dictaminar per unanimitat que la dona era culpable d’un delicte d’assassinat amb traïdoria a menor de 16 anys, cosa que comporta la major pena possible. Tot i això, el tribunal popular va admetre l’atenuant de col·laboració amb la justícia, però el magistrat no l’ha tingut en compte i ha confirmat la petició de pena demanada per la fiscalia i el pare de la nena. L’Audiència de Barcelona també li obre un procediment per maltractar psicològicament al pare de la nena.

  • 12:06

    Els pagesos espanyols i francesos preveuen tallar la frontera en vuit punts el dilluns 3 de juny
     

     

    Revolta Pagesa i la Unió d'Associacions del Sector Primari Independents preveuen tallar la frontera en vuit punts diferents el dilluns 3 de juny, quan organitzacions espanyoles i franceses han cridat al conjunt de la societat a protestar per les condicions del sector agrícola i exigir mesures a les autoritats nacionals i europees.

     

    Plantegen interrompre el trànsit des de les 10 hores del dilluns fins a la mateixa hora de l'endemà a Irun (Navarra), Canfranc, Sallent de Gállego (Osca), Bossòst, La Seu d'Urgell (Lleida), Puigcerdà, Coll d'Ares i La Jonquera (Girona), segons un comunicat d'aquest dimecres. Les organitzacions agrícoles han defensat que "serà un dia històric", en el qual reclamaran més control per als productes importats, donar prioritat als productes locals i una reducció fiscal en l'ús d'energies per a la producció d'aliments.

  • 11:48

    Salvador Illa demana a la resta de partits respecte per "la voluntat expressada" a les urnes el 12M

     

     

    El primer secretari del PSC ha demanat aquest dimecres a la resta de formacions polítiques que respectin el resultats de les eleccions catalanes i ha defensat que la conformació de la Mesa del Parlament i la investidura del pròxim president de la Generalitat han de respondre a "la voluntat expressada d'una manera clara i contundent pels ciutadans" el 12M.

     En aquest sentit, Salvador Illa ha demanat discreció en les negociacions. Això sí, insisteix en la crida a "no bloquejar i destorbar". 


     

  • 11:31

    Completat amb èxit el simulacre d'emergència per risc químic

     

    Gairebé mig milió de persones han rebut una alerta al mòbil. El cap del Servei de Protecció Civil de la Generalitat a Barcelona, Joan Ramon Cabello, ha explicat que el que es busca amb aquesta prova és conscienciar a la població.

    A Sant Boi de Llobregat, Protecció Civil, juntament amb els nens de segon de primària de l'escola Llor, han fet una demostració de com cal actuar en cas de risc químic real. És important resguardar-se a un edifici, tancar portes i finestres i esperar al fet que soni la segona alarma, per avisar del fi del confinament.

    Completat amb èxit el simulacre d'emergència per risc químic | Miguel Pelayo
    rtve Completat amb èxit el simulacre d'emergència per risc químic | Miguel Pelayo
  • 11:00

    Des d'avui es pot demanar cita prèvia per a fer la declaració de la renda de manera presencial a les oficines de l'Agència Tributària.

     

    Les cites començaran a partir de dilluns vinent, 3 de juny. La poden demanar al telèfon 901 22 33 44 de 9 del matí a 7 de la tarda. També ho poden fer a través d'internet o de l'aplicació mòbil.

  • 10:43

    Els Mossos d'Esquadra detenen l'home que va causar l'incendi declarat ahir al matí al Coll de l'Alba de Tortosa.
     

     

    El detingut era un treballador que va fer una crema de branques d'olivera en una finca erma que s'estava  posant un altre cop en activitat. El dia permetia fer-les, però el detingut no va complir les mesures de prevenció obligatòries per a evitar incendis, segons van informar els agents rurals. En veure que se li va descontrolar, es va espantar i va fugir, segons han informat els mossos. 

    Detingut l'home que va causar l'incendi de Coll de l'Alba | Pilar Ribas
    rtve Detingut l'home que va causar l'incendi de Coll de l'Alba | Pilar Ribas
  • 10:30

    Una delegació de la CUP es reuniran de forma telemàtica aquesta setmana

     

    Laia Estrada ha explicat al Cafè d'idees que “han de parlar” amb Carles Puigdemont i els ha d’explicar “a canvi de què aconseguirien aquesta abstenció” dels socialistes, però ha reiterat que “no els quadra”.

  • 10:18

    Alerta Solidària calcula que la llei d’amnistia pot afectar almenys 420 manifestants o activistes independentistes

     

     

    En total, l'amnistia podria beneficiar un terç del total dels inicialment investigats. La resta, o ja han estat absolts, o les seves causes s’han arxivat. En aquest còmput només hi ha persones de la societat civil, i no es comptabilitzen polítics o membres de l’administració o aquells que han estat investigats per treballar sota directius de la Generalitat, ajuntaments o els seus responsables. 

  • 10:00

    Protecció Civil fa un simulacre de perill químic a l'àrea metropolitana de Barcelona. 

     

     

    A les 10 del matí sonaran 50 alarmes a una vintena de municipis de les comarques del Barcelonès, el Baix Llobregat i els Vallesos, a zones amb possible risc químic. Les persones que es trobin a prop rebran un missatge d'alerta al telèfon mòbil, recordant que es tracta d'un simulacre, i que en cas d'emergència real, s'han de confinar. Afectarà municipis com el Prat, Granollers o l'Hospitalet. A Barcelona, el simulacre només afectarà la Zona Franca i el Port.

    En aquest sentit, Protecció Civil demana que tot i que és una prova, i no és necessari el confinament, els ciutadans que rebin l'alerta tinguin clar on anirien a resguardar-se.

    On sí que es faran confinaments, és a diversos mercats, centres educatius i de treball, de Sant Boi de Llobregat, el municipi en risc amb més població.

    Un cop s'hagi fet la prova, des de Protecció Civil demanen als ciutadans que responguin l'enquesta que trobaran al seu web, per poder fer seguiment del simulacre.

     
  • 9:20

    Laia Estrada (CUP) veu possible un tripartit PSC, ERC i comuns al govern. 

     

     

    La diputada electa de la CUP, Laia Estrada, veu possible que el futur govern de la Generalitat estigui format per un tripartit entre el PSC, ERC i comuns: "Comportaria desdir-se de les qüestions que s'han posat sobre la taula". Estrada ha afirmat que descarta que Illa sigui president amb els vots de la CUP.

  • 8:50

    Els Bombers treballen punts calents de l'incendi de Tortosa a la nit i mantenen 12 dotacions.

     

     

    Aquest dimecres al matí treballen 12 dotacions de Bombers a l'incendi controlat de coll de l'Alba de Tortosa. Hi ha camions d'aigua, GRAF, Equips de Prevenció Activa Forestal (EPAF) i vehicles lleugers de comandament i coordinació. L'objectiu és assegurar i tancar tot el perímetre davant la previsió que aquest dijous al vespre entri vent de mestral.

     

    Els Bombers van donar per controlat l'incendi a les onze de la nit, després d'afectar 87,6 hectàrees tot i que han estat remillant algun punt calent i han revisat fumeroles de l'incendi durant la nit passada. Segons ha informat el cos d'emergències, no s'ha produït cap reproducció, el vent ha estat fluix i el perímetre s'ha mantingut estable.

     

     
  • 8:33

    Els premis Continuarà - Culturas 2  reconeixen noms propis de totes les disciplines artístiques. 

     

     

    La vint-i-sisena edició dels premis Continuarà-Culturas 2 d'aquesta casa es van lliurar ahir al vespre a Barcelona. Una oportunitat per reconèixer el potencial cultural de casa nostra i reunir sobre l'escenari figures destacades de la prosa, la música i el cinema. La Begoña Fuentes hi va ser i ens porta la crònica de la nit. 

     
  • 8:25

    Els Bombers donen per controlat l'incendi del coll de l'Alba de Tortosa. 

     

     

    Els Bombers donen per controlat l'incendi del coll de l'Alba de Tortosa. El foc ha afectat més de 87 hectàrees, de les quals unes 60 són dins l'espai d'interès natural de les serres de Cardó-el Boix. Durant el dispositiu, s'han evacuat 6 persones de dues masies i els treballadors de la central eòlica propera, que ha aturat l'activitat. Els Agents Rurals treballen amb la hipòtesi que l'incendi hauria començat per la crema de restes vegetals en una finca propera. 
     

     
  • 8:20

    El ple del Congrés aprova aquest dijous la llei d'amnistia. 

     

     

    L'aprovació de demà de la llei d'amnistia serà, ben segur, un dels temes de la sessió de control al govern d'aquest matí al Congrés. Serà demà quan la cambra baixa aprovi aixecar el veto del Senat a la norma i, per tant, quedi definitivament aprovada. A partir de la publicació al BOE la seva aplicació quedarà ja en mans dels tribunals. Sobre la possibilitat que una part dels jutges busqui maneres per no fer-ho, n'ha parlat la portaveu del govern Patrícia Plaja. 

     
  • 8:10

    Dispositiu dels Mossos a l'àrea de Barcelona contra una organització especialitzada en assalts violents en vies ràpides. 

     

     

    Els Mossos d'Esquadra han desplegat a primera hora d'aquest dimecres un dispositiu contra una organització de 'teloners' especialitzada en assalts violents a vies ràpides, segons ha informat Mossos. Utilitzaven vehicles sostrets per cometre els fets.

     La investigació es va iniciar a finals d'octubre a partir d'un assalt violent que hi va haver a l'AP-7 a Tarragona. Es fan diversos escorcolls a Barcelona, Badalona, Hospitalet de Llobregat i Cerdanyola del Vallès. En el dispositiu hi participen un centenar d'efectius de Trànsit, de la unitat d'investigació de Rubí i de la de Gavà.

     
  • 8:05

    Interrompuda la circulació ferroviària entre Calaf i Manresa a l'R12 per robatori de coure. 

     

     

    La circulació de trens a l'R12 es troba interrompuda entre Calaf i Manresa a causa d'un nou robatori de coure, segons han informat Renfe i Adif. Personal d'Adif està treballant al lloc per solucionar la incidència al més aviat possible.

     
  • 8:00

    Bon dia. Segueix aquí l'actualitat a Catalunya del dimecres 29 de maig de 2024.

     

     

    Aquestes són les notícies més destacades d'ahir.