Enlaces accesibilidad
L'entrevista

Laia Estrada (CUP) veu possible un tripartit PSC, ERC i comuns al govern

Per
Cafè d'idees - Laia Estrada veu possible un tripartit de PSC, ERC i comuns

La diputada electa de la CUP, Laia Estrada, veu possible que el futur govern de la Generalitat estigui format per un tripartit entre el PSC, ERC i comuns: "Els comuns ja estan dient que no posen línies vermelles i perquè ERC el que ha fet fins ara és garantir-se la governabilitat de la mà del PSC". Estrada adverteix ERC que serà una "presa de pèl" si acaben recolzant la investidura de Salvador Illa "després de dir en campanya que investirien a qui posés les bases per un referèndum i per un pacte fiscal".

Veu un PSC més proper a Rivera que a Maragall

Estrada descarta que la CUP voti a Salvador Illa coma president de la Generalitat perquè diu que les propostes econòmiques dels socialistes són de dretes i coincideixen amb les de Junts: "Som davant el PSC més de dretes. No té a veure amb Pasqual Maragall i s'apropa més a Albert Rivera".

Estrada es reuneix aquesta setmana amb Carles Puigdemont per parlar de la Mesa del Parlament: "És importantíssim una Mesa d'esquerres i independentista. No necessitem ser-hi, però que hi hagi una majoria capaç de defensar l'autonomia del Parlament".

No facilitaran "restituir l'antiga Convergència"

En una entrevista al Cafè d'Idees de La 2 i Ràdio 4, la candidata anticapitalista tampoc avala escollir un govern independentista amb l'abstenció del PSC perquè "ens costa molt imaginar" que un govern facilitat pel PSC serveix per avançar el procés d'Independència. Estrada avisa que poden intentar entendre's amb Junts per avançar el projecte de la independència, però no facilitaran un govern de Junts si serveix per restituir l'antiga Convergència i fer política autonomista.

Laia Estrada explica que la CUP està estudiant com aconseguir un grup propi al Parlament per no compartir el grup mixt amb Aliança Catalana: "No és cap secret que ens incomoda haver de compartir espais amb la ultradreta. És independent la bandera amb la qual s'amaguin. Són enemics de la causa independentista perquè estan buscant la divisió".

"Frustració i panorama negatiu social i nacional"

Estrada insisteix que per la CUP els eixos nacional i social són indestriables i hi afegeix la lluita contra el canvi climàtic i lamenta que el 12-M "no només" la CUP va tenir "mals resultats" i es van estendre al conjunt de les esquerres i de l'independentisme. La diputada electa de la CUP creu que la culpa és de la desmobilització que ha provocat el Govern: "És un panorama negatiu tant de la vessant nacional com la d'esquerres. Quan hi ha hagut el govern d'esquerres hi ha hagut una desmobilització" i afegeix que els últims anys s'han frustrat les expectatives socials i nacionals que van arrencar el 15M i l'u d'octubre: "Ens sentim responsables".

Amb relació a l'aprovació de la llei d'amnistia, Laia Estrada diu que s'alegren que s'alleugi el pes de la repressió pels processats i condemnats pel procés, però es mostra preocupada pel desplegament de la llei: "Ens preocupa com s'arribarà a desplegar per part dels jutges. Volem ser molt cauteloses" i lamenta que el reconeixement de l'Estat de Palestina no vagi acompanyat d'un trencament de relacions amb Israel.