Enlaces accesibilidad

Les negociacions per la investidura avancen discretament

  • La CUP es reunirà aquesta setmana amb Carles Puigdemont telemàticament
  • ERC deslliga la negociació de la Mesa del Parlament de la investidura

Per
El líder del PSC, Salvador Illa, en una foto de familia amb els diputats socialistes al Parlament el passat 21 de maig
El líder del PSC, Salvador Illa, en una foto de familia amb els diputats socialistes al Parlament el passat 21 de maig

Les eleccions europees i l'aprovació aquest dijous de la llei d'amnistia marquen els tempos de la negociació per la investidura del futur president de la Generalitat. La discreció s'ha convertit, contra el que ens té acostumada la política catalana, en una tònica que sembla que es trencarà de forma abrupta el mateix dia dels comicis del 9J. I és que tot just acabi el recompte electoral s'encendran els motors per la votació de la configuració de la Mesa del Parlament, peça clau per dibuixar els possibles escenaris de la investidura.

De moment, tant Salvador Illa com Carles Puigdemont mantenen la decisió de postular-se a la presidència. De portes a fora, exhibeixen el convenciment que assoliran prou suports per a evitar una repetició electoral, que a hores d'ara ningú desitja.

La CUP es reunirà amb Puigdemont

La candidata a les eleccions del 12M, Laia Estrada, ha anunciat que els cupaires es reuniran aquesta setmana de manera telemàtica amb el candidat de Junts, Carles Puigdemont, per abordar una possible investidura. Ho ha explicat en una entrevista al Cafè d'Idees, de La 2 i Ràdio 4, en què també ha dit que no creu que el PSC s'abstingui per facilitar que Puigdemont sigui president.

Estrada ha detallat que en la trobada hi participaran diferents membres de la CUP i de Junts, i ha afegit que demanaran a Puigdemont "explicar a canvi de què aconseguiria aquesta suposada abstenció" dels socialistes. En aquest sentit, ha deixat clar que no facilitaran un govern que consisteixi a "restituir l'antiga Convergència", tot i que ha afirmat textualment que es podran mirar d'entendre amb Junts si l'objectiu és avançar en el procés independentista.

De fet, la CUP ja s'ha mantingut contactes amb ERC i Junts i té previstes reunions amb els Comuns per aconseguir una Mesa del Parlament "antirepressiva" i que estigui textualment al servei de la poca sobirania que queda a la cambra catalana.

ERC deslliga la negociació del Parlament

De moment, fonts d'Esquerra reconeixen que els "agrada" la proposta de la CUP per conformar una Mesa "antirepressiva" i estan disposats a "treballar-la". I és que els republicans avisen que la negociació del Parlament no té perquè anar de la mà de la investidura. No tenen pressa i traslladen la pressió a Junts i PSC.

Les mateixes fonts veuen impossible un acord d'investidura abans del 10 de juny tal com veuen els ritmes dels de Salvador Illa i Puigdemont. Recordem que els republicans han convocat un Consell Nacional ordinari pel 15 de juny on preveuen aprovar el reglament de la consulta a la militància, que decidirà sobre un eventual acord d'investidura.

L'advertència de Salvador Illa

El millor posicionat en la cursa per aconseguir la presidència de la Generalitat continua sent Salvador Illa. La victòria del 12M, amb 42 diputats, li dona l'avantatge de poder demanar a la resta de partits que respectin la voluntat dels ciutadans. "Les formacions que no tinguin aquest respecte al que van manifestar els ciutadans a les urnes, que vulguin bloquejar, que vulguin destorbar, que vulguin enredar les coses, crec que s'equivoquen".

Pel que fa a com s'han de portar les negociacions, Illa ha defensat que l'articulació de la Mesa del Parlament exigeix "ofici polític". "Actuar més que parlar. Treballar més que enraonar i fer més que dir. Ofici polític i una certa dosi de discreció", ha resumit.