Enlaces accesibilidad

El Claustre de la UAB aprova trencar relacions amb Israel, i la UdL ho rebutja

  • La declaració insta l’Equip de Govern a la suspensió dels acords de col·laboració amb institucions d'Israel
  • El consell de govern de la UdL ha rebutjat aquest divendres fer el mateix

Per
Alumnes de la UAB protesten a les portes del Rectorat de la universitat
Alumnes de la UAB protesten a les portes del Rectorat de la universitat

Una nova jornada de protestes propalestines a la Universitat Autònoma de Barcelona ha finalitzat amb l'aprovació d'una declaració per part del Claustre que condemna el “genocidi” de l’exèrcit israelià a Gaza i que reclama una solució pacífica del conflicte.

La declaració, que conté cinc punts, insta l’Equip de Govern a la suspensió dels acords de col·laboració amb universitats, empreses i centres de recerca israelians i a seguir acollint persones universitàries refugiades.

També preveu la creació d’una comissió per fer seguiment dels compromisos adquirits. Pels estudiants, la declaració, “tot i que es queda curta”, és “un primer pas important, però ni molt menys una victòria”.

Demanen anar més enllà

Una trentena dels estudiants que des de dimarts acampen a la plaça Cívica s’han concentrat a les portes de l’edifici fins que han conegut el resultat de la votació, que ha estat 116 vots a favor i 6 en contra. “Com a universitat pensem que tots els conflictes s’han de resoldre des de la cultura de la pau”, ha dit la vicerectora de Comunicació i de Cultura, Virginia Lorenzo.

Tot i que l’Equip de Govern de la universitat ja havia suspès els convenis existents amb dues universitats d’Israel, la declaració del Claustre reclama que se sigui “més executiu” en el trencament d’aquests convenis. Els estudiants celebren la seva aprovació com un primer pas, però creuen que és poc ambiciosa i no aborda el trencament de relacions amb empreses vinculades a Israel, com ara el Banc Santander.

La UdL rebutja fer el mateix

El consell de govern extraordinari de la Universitat de Lleida celebrat aquest divendres ha rebutjat trencar les relacions amb Israel. El consell ha tombat una moció que demanava trencar immediatament els llaços amb les institucions israelianes. 26 membres han votat en contra de la proposta, 13 a favor i hi ha hagut 3 abstencions.

Un cop coneguts els resultats, els estudiants que fa dues setmanes que estan acampats a les portes del Rectorat han mostrat la seva "enorme decepció" amb la institució lleidatana i han denunciat que la decisió prioritza els "interessos econòmics" enfront dels "drets humans".