Enlaces accesibilidad
Cafè d'idees

Jordi Sànchez reclama un paquet de mesures més enllà de l'amnistia

Per
Cafè d'idees - Jordi Sànchez reclama un paquet de mesures més enllà de l'amnistia

L'exsecretari general de Junts per Catalunya i expresident de l'ANC, Jordi Sánchez, diu que la llei d'amnistia és "parcialment una reparació" i considera que és una "decisió valenta" del govern espanyol que aposta per tancar una carpeta d'errors: "Espero que acaba tenint una amonestació per part del Tribunal Europeu". Sánchez valora l'amnistia com una victòria de la democràcia, però no de l'independentisme i afegeix que la presó, el judici o la condemna no es repararà mai en plenitud: "És un reconeixement que les coses no es van fer bé per l'estat de dret espanyol, enviant a presó i processant a persones per haver-se manifestat". Jordi Sánchez reclama que una vegada aprovada la llei d'amnistia cal garantir que en un futur no es torni a produir abusos i vulneracions de drets i demana derogar la Llei mordassa i es reformin els mecanismes de govern del poder judicial: "Avui es té la majoria".

"Ara cal veure si la legislatura té recorregut"

En una entrevista al Cafè d'Idees de La 2 i Ràdio 4, Jordi Sánchez afirma que si l'estat de dret funciona, tots els jutges estaran obligats a complir la llei d'amnistia "sense buscar el raconet" i hauran d'aixecar l'ordre de detenció contra Puigdemont i arxivant les causes obertes en dos mesos tot i que afegeix, "és imprevisible". Sánchez diu que "si el poder judicial no ho impedeix" l'aprovació de la llei d'amnistia tanca "un període de disbarats del dret i dels valors democràtics" i posa el focus en el paper de la fiscalia. Sánchez creu que l'aprovació posa fi als acords d'investidura i ara cal veure si la legislatura té recorregut. L'exsecretari general de Junts asenyala que ara el poder judicial se centra en el govern de Pedro Sánchez i reclama reformar-lo: "Ara va més enllà de l'independentisme. Amb claríssima connexió amb la dreta i l'extrema dreta".

"M'agradaria pensar que l'independentisme ha tocat fons"

Després de la pèrdua de la majoria per part de les diferents forces independentistes al Parlament, Jordi Sánchez diu que li agradaria pensar que l'independentisme ha tocat fons i que té capacitat de reorientar l'estratègia amb nous lideratges: "Cal deixar l'enfrontament tan intens entre les diverses forces independentistes i cal entendre que la ciutadania té altres prioritats". Sánchez diu que mentre no es torna a muscular l'independentisme cal apuntalar la llengua, o la projecció del país: "Buscar els acords bàsics en ensenyament o educació i desburocratitzar l'administració".

"ERC està situada al centre del tauler per repartir joc"

Sánchez diu que després de les eleccions ERC està situada al centre del tauler per repartir joc "paradoxalment" tot i els mals resultats. L'exsecretari general de Junts diu que es fa difícil predir a qui donarà suport ERC i recorda que té convocat un congrés "disputat" a l'octubre: "La prioritat número 1 dels dirigents d'ERC és el congrés. Els períodes precongressuals els carrega el diable". Jordi Sánchez creu que ERC haurà de decidir entre deixar caure la legislatura o recolzar que s'entenguin Carles Puigdemont i Salvador Illa i reclama un ampli consens amb qüestions com la llengua. L'exsecretari general de Junts reclama una majoria independentista que prengui el control de la Mesa del Parlament: "un "mínim acord" entre Junts, ERC i CUP per la Mesa del Parlament: "Seria raonable que hi hagués aquest mínim acord entre la CUP, ERC i Junts per disposar del control de la Mesa".

L'error del procés: "Creure que es podia fer des de les institucions"

Sánchez defensa la desobediència i creu que "acabarà sent possible" un referèndum a Catalunya perquè, malgrat que hi hagi menys suport als partits independentistes, creu que té un ampli consens. Jordi Sánchez afirma que el gran error del procés va ser creure que qualsevol procés d'independència es podia fer des de les institucions: "On calia jugar les cartes desacomplexadament era al carrer. Els lideratges no vàrem acabar forçant una mobilització en clau desobediència". L'expresident de l'ANC afirma que l'u d'octubre va ser un èxit i també el 3 d'octubre: "El primer gran error va ser de lectura del moment, de l'estat d'ànim".