Junts i ERC ja pensen en en el referèndum després de l'amnistia
- L'independentisme celebra la victòria de la llei d'amnistia i adverteix que el referèndum és el pròxim pas
- Carles Puigdemont assegura que l'aprovació permet "negociar amb igualtat de condicions"
Dia històric amb abraçades incloses entre els diputats de Junts i ERC al Congrés. Els de Junqueras i Puigdemont han celebrat públicament l'aprovació final de la llei d'amnistia. Ho han fet no com a "punt final", sinó com un pas més cap al referèndum d'autodeterminació.
Fita històrica per Aragonès
Per al president de la Generalitat, Pere Aragonès, l'aprovació d'aquesta llei és "un pas importantíssim" però ha remarcat que "per si sola no resol el conflicte polític". "Hem d'abordar les arrels del conflicte i respondre des de la negociació i els principis democràtics, donant l'última paraula als ciutadans", ha receptat. Precisament per això ha dit que ara hi ha "una oportunitat" per obrir "una nova etapa centrada en la negociació" i s'ha mostrat convençut que la societat catalana "no la desaprofitarà".
“🏛️ Pere Aragonès veu en l'amnistia una "fita històrica" i avisa que Catalunya "estarà amatent" perquè la llei s'apliqui a tothom | @RTVECatalunya
— RTVE Notícies (@rtvenoticies) May 30, 2024
➕ Info: https://t.co/HFYUeXL1kZ pic.twitter.com/UuEOPiQHxe“
Negociar en igualtat de condicions
L'expresident de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha estat el darrer a reaccionar. Es mostra, des de Waterloo, a Brussel·les satisfet i convençut que es "corregeix un error" que permet una negociació entre Catalunya i l'Estat "des d'una certa igualtat de condicions i sense l'amenaça de la repressió".
“🏛️ Carles Puigdemont celebra l'amnistia per començar a negociar "en igualtat de condicions".
— RTVE Notícies (@rtvenoticies) May 30, 2024
🗣️ "No serà un camí de roses, començant per la mateixa aplicació de la llei" | @RTVECatalunya
➕ Info: https://t.co/HFYUeXL1kZ pic.twitter.com/pbbYcOnrqx“
En un missatge institucional emès a través de les seves xarxes ha defensat que l'amnistia és la prova que "cal mantenir la posició i saber aprofitar les oportunitats". Ara bé, també reconeix que el que queda "no és precisament un camí de roses, començant per l'aplicació de la mateixa norma", i ha destacat que "s'han tret les espines dels peus que impedien avançar".
La independència com a objectiu
Els que no s'han volgut perdre la votació al Congrés han estat el president d'ERC, Oriol Junqueras, i el secretari general de Junts, Jordi Turull. De "grandíssima victòria" i "gran dia" han definit la jornada, alhora que s'abraçaven a les portes de la Cambra. Turull, ha estat clar advertint que la norma es va pactar per la investidura de Pedro Sánchez, però no per tota la legislatura i que el seu objectiu continua sent declarar la independència, encara que sigui de forma unilateral.
“🏛️ Junts i ERC celebren la “victòria” de l'amnistia i avisen que la pròxima parada és el referèndum d'autodeterminació | @ilianaviera @RTVECatalunya
— RTVE Notícies (@rtvenoticies) May 30, 2024
➕ Info: https://t.co/HFYUeXL1kZ pic.twitter.com/I6FyYf2vCY“
Junqueras tampoc creu que l'aprovació definitiva de la llei d'amnistia sigui un punt final, ni que "apuntali" per si mateixa la legislatura: "El que garanteix l'estabilitat de qualsevol legislatura és el compromís amb la democràcia i amb el benestar econòmic i social de la ciutadania.
Erra parla de "punt d'inflexió"
La presidenta del Parlament, Anna Erra, també considera que l'aprovació de la llei suposa "un punt d'inflexió en el conflicte entre Catalunya i l'estat espanyol", però avisa que amb la norma "no es resolen els problemes de fons".
Erra, en una declaració institucional des de la Cambra, ha posat el focus en el conflicte polític, "que té arrels profundes" i que parteix d'unes "aspiracions nacionals plenament legítimes i vigents", que s'han "reivindicat de manera cívica, pacífica i democràtica" des de la societat civil, el Govern i, també, el Parlament.