Enlaces accesibilidad

El kit de supervivència per a qualsevol catàstrofe

  • El Regne Unit adverteix els ciutadans i els demana preparar un kit de supervivència per possibles catàstrofes
  • L'expert en supervivència, Carlos Vico, ofereix una llista d'elements fonamentals i consells per dur a terme en situacions crítiques a 'L'altaveu'

Per
L'altaveu - Com preparar un kit de supervivència per una catàstrofe?

El viceprimer ministre britànic aconsella als ciutadans tenir preparat un kit de supervivència per catàstrofes com una nova pandèmia, un atac cibernètic o un desastre nuclear. A la web del govern del Regne Unit ja hi ha a disposició de tothom un manual amb instruccions del que ha d'haver-hi dins d'aquest assortiment. Què ha d'haver-hi a la nostra motxilla? Ho explica l'expert en supervivència, Carlos Vico, a 'L'altaveu'.

1. Què has de beure?

La quantitat d'aigua recomanada que una persona ha de beure diàriament és d'entre 2 i 3 litres. És important saber potabilitzar-la en cas que se t'acabi: amb lleixiu apte per consum alimentari. Al supermercat, aquest producte s'identifica a l'etiqueta, on diu "apte per potabilitzar aigua". En el mateix recipient, s'especifica quantes gotes s'han d'administrar per litre, que per norma general són unes 16 gotes cada 10 litres. Amb una ampolla que val 1 euro pots potabilitzar grans quantitats d'aigua.

2. Què has de menjar?

Una bona alimentació en contextos crítics rau a evitar les llaunes de proteïna càrnia com mandonguilles, calls i similars perquè consumeixen molta aigua a l'hora de digerir-la. És molt més recomanable nodrir-se de fruita deshidratada, per exemple.

3. Què necessites per evitar infeccions?

Hauries de disposar de sepiolita, que és la sorra de gat, al teu kit de supervivència. Per què? En cas d'haver-hi una situació de bomba nuclear o similars, tot el que conté electricitat se'n va en orris. Això vol dir que l'aigua no arribaria als pisos, i en aquests casos un focus d'infecció molt important és el lavabo. Per evitar-ho, agafa els excrements amb la sepiolita, ho introdueixes tot en una bosseta, la deixes fora, a la finestra, i quan puguis la llences al carrer.

La sorra de gat t'ajudarà a evitar infeccions.

La presentadora Danae Boronat' sosté sorra de gat a 'L'altaveu'.

4. Què necessites per fer llum?

Imagina que t'has quedat sense electricitat ni aigua i no tens llum. L'eina més senzilla per cobrir aquesta necessitat és la llanterna amb piles, però imagina que se t'ha acabat la bateria o no et funciona. Hi ha un mètode casolà molt senzill per crear espelmes. Necessitaràs oli, paper, una navalla i un encenedor. Fes un forat amb la navalla al pot on tinguis l'oli, mulla-hi una mica de paper i fes-lo sortir pel forat que has fet. Fes-li foc al trosset de paper que sobresurt al recipient on hi ha emmagatzemat l'oli i tindràs una espelma que romandrà amb el foc encès durant hores.

5. Què necessites per estar informat?

Un transistor amb piles és fonamental per escoltar els comunicats oficials de l'Estat en relació amb la catàstrofe i assabentar-se de la situació. La ràdio et permetrà saber què passa en tot moment.