Enlaces accesibilidad
Llei d'amistia

Llum verda a l'amnistia amb el suport del bloc d'investidura i el rebuig frontal de la dreta

  • La llei culmina el tràmit parlamentari i tira endavant amb 177 vots a favor, 172 en contra i cap abstenció
  • El Govern i els seus socis parlen d'"una victòria de la democràcia" mentre PP i Vox titllen la norma de “corrupció política”

Per
Alguns dels dirigents independentistes que han assistit al ple de la votació (EFE/ JJ Guillen)
Alguns dels dirigents independentistes que han assistit al ple de la votació (EFE/ JJ Guillen)

El Congrés dels Diputats ha donat el seu vistiplau definitiu aquest dijous a la llei d'amnistia amb els vots a favor dels partits que conformen el Govern i els seus socis, en un tens debat al Ple.

La votació de l'anomenada ‘Llei orgànica d'amnistia per a la normalització institucional, política i social a Catalunya’, coneguda com a llei d'amnistia ha tirat endavant amb 177 vots a favor, 172 en contra i cap abstenció. Es tracta d'un 'sí' menys de l'esperat a causa de l'absència de la diputada de Podemos Martina Velarde.

D'aquesta manera, l'amnistia ha superat el seu tràmit parlamentari i, a partir d'ara, l'última paraula la tindran els jutges.

Llum verda definitiva a la llei d'amnistia | Àlex Cabrera

Entre aplaudiments, des de la tribuna del Congrés han estat testimonis de la convalidació de la norma alguns dels protagonistes del ‘procés’. Entre altres, el president d'ERC, Oriol Junqueras, qui ha dit sentir-se “emocionat” en aquest “gran dia”; el secretari general de Junts, Jordi Turull; l'exconsellera Dolors Bassa o l'expresidenta del Parlament Carme Forcadell, tot ells condemnats pel Tribunal Suprem i després indultats.

El Congrés aprova de la llei d'amnistia enmig d'un tens debat

El bloc de la investidura ha celebrat el que al seu judici és "una victòria de la democràcia" mentre l'oposició de PP i Vox ha parlat de “corrupció política”.

Un Ple molt tens

Ha estat un Ple molt tens, en el qual s'han viscut moments de picabaralla i crits entre les bancades de Vox i les de Sumar arran de les paraules del líder de Vox, Santiago Abascal, sobre el diputat Gerardo Pisarello, la qual cosa ha obligat a paralitzar el debat durant alguns minuts. La presidenta de la Cambra, Francina Armengol, ha hagut de cridar a l'ordre en diverses ocasions: “Ser demòcrata implica saber escoltar el que pensa diferent”.

Posteriorment, els insults s'han repetit al llarg de la votació. Per exemple, quan el president del Govern, Pedro Sánchez, o la vicepresidenta segona i ministra de Treball, Yolanda Díaz, han estat cridats per la Mesa per a indicar el sentit del seu vot, s'han pogut sentir crits de “traïdor” i “traïdora”.

El d'aquest dijous era l'últim pas de la tramitació parlamentària de la llei, que va rebre el vistiplau del Congrés el mes de març, si bé ha estat bloquejada en la cambra alta dos mesos per la majoria absoluta del PP, primer amb una reforma expressa del reglament per a retardar la tramitació de la norma i després en plantejar un conflicte d'atribucions al Congrés per a demanar que es retirés la proposició de llei.

Ara només queda que la norma es publiqui oficialment en el BOE, fet que es produirà previsiblement la setmana vinent, segons ha pogut confirmar RTVE. A partir d'aquest moment, seran els jutges els qui decidiran la seva aplicació, podent elevar qüestions al Tribunal Constitucional o al TJUE. Aquest mateix dijous, la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, ha anunciat que presentarà un recurs d'inconstitucionalitat contra la norma.

Els fiscals, en contra d'amnistia la malversació

Els fiscals relacionats amb les causes del 'procés' s'oposen a amnistiar a Puigdemont pel delicte de malversació. Així, ho han traslladat al fiscal general de l'estat, Álvaro García Ortiz, que no veuen viable amnistiar aquest delicte. Aquest mateix dijous han presentat un informe de 110 pàgines.

Bàsicament, el que diuen els quatre fiscals del 'procés' és que no es pot aplicar l'amnistia a la malversació perquè hi ha ànim de lucre: però que sí que es pot aplicar a desobediència i desordres públics. I no es poden aixecar les mesures cautelars com ara l'ordre de detenció de Puigdemont. I de manera subsidiària plantegen qüestions d'inconstitucionalitat al Tribunal Constitucional i prejudicial al TJUE.

Qui es podrà beneficiar de l'amnistia?

Aragonès fa una crida a "obrir una etapa de negociació"

El president de la Generalitat de Catalunya en funcions, Pere Aragonès, ha fet una crida a aprofitar l'"oportunitat" que brinda l'aprovació de la llei d'amnistia per a "obrir una nova etapa de negociació", amb la finalitat de "resoldre el conflicte de sobirania amb l'Estat". Des de la Galeria Gòtica del Palau de la Generalitat, Aragonès ha ofert una declaració institucional amb motiu de l'aprovació en el Congrés dels Diputats de la llei d'amnistia, que en la seva opinió representa per a Catalunya "una autèntica victòria de país" i suposa "una esmena a la totalitat a una sentència injusta contra el *Govern que va fer possible el referèndum de l'1-O".

Aragonès s'ha mostrat convençut que l'amnistia és "una oportunitat per a desbloquejar la resolució del conflicte de sobirania amb l'Estat" i per a "abordar amb la màxima ambició" com "donar resposta a la voluntat de la ciutadania de Catalunya de decidir amb llibertat el futur polític del país".