Enlaces accesibilidad

65 anys de TVE Catalunya i 60 en català, en el Dia Mundial del Patrimoni Audiovisual

  • El Dia Mundial del Patrimoni Audiovisual, el 27 d'octubre, ens convida a conservar la nostra memòria històrica
  • A TVE Catalunya celebrem 65 anys d'emissió i 60 de programes en català, disponibles a RTVE Play Catalunya

Per
Dia mundial dels arxius: tot el de RTVE Catalunya és a RTVE Play
Dia mundial dels arxius: tot el de RTVE Catalunya és a RTVE Play

El Dia Mundial del Patrimoni Audiovisual se celebra aquest diumenge, 27 d'octubre, i coincideix amb dues efemèrides importantíssimes per a TVE Catalunya: 65 anys de la primera emissió des dels estudis de Miramar i 60 anys del primer programa en català a televisió.

El dia Mundial del Patrimoni Audiovisual el va instituir la UNESCO per tal d'impulsar la catalogació i conservació del so i la imatge que són un valor col·lectiu

A TVE ho seguim fil per randa: un gran patrimoni en obert

A RTVE ens complau disposar de la plataforma RTVE Play per posar a l'abast de la ciutadania el nostre treball des de fa 65 anys a televisió, i a la ràdio, 75. En obert i de franc. L'arxiu dels continguts històrics compta amb un accés directe que s'actualitza cada setmana o quan l'actualitat ho demana: hi recordem efemèrides, com ara aniversaris i esdeveniments rellevants de la política, la societat o la cultura catalanes, i també el món artístic, els personatges o els moments destacats del país.

L'Arxiu històric de TVE Catalunya i és a Sant Cugat del Vallès, al Centre de Producció de Programes de TVE Catalunya. Els Departaments d'Arxiu i Interactius col·laborem, braç a braç, per digitalitzar els continguts, els que s'emeten diàriament i els antics, siguin en suports digitals o no, i dels quals primer cal fer-ne la ingesta al sistema. Així, a través de la plataforma RTVE Play, són accessibles a tothom, a qualsevol hora i en qualsevol dispositiu. Vols veure com treballem?

RTVE Play Catalunya compta amb milers de continguts des de la primera emissió el 1959, i des del primer cop que la tele va parlar en català, el 1964: informatius, programes, reportatges... Imatges en blanc i negre, i a partir de l'any 1973, en color. Van ser dos músics els protagonistes dels primers programes en color: Lluís Llach i Maria del Mar Bonet. El primer informatiu que va passar al color va ser el mític Giravolt.

Raül Díaz: l'arxiu de TVE Catalunya és una aventura fascinant

El periodista Raül Díaz és el director i presentador de Calidoscopi, l'espai que cada diumenge veiem a La 2 en català i que es nodreix del nostre arxiu i de la nostra memòria. Cada setmana ens proposa un tema per recordar a la primera televisió en català i en repassa les imatges al larg dels anys.

Calidoscopi, petites troballes de l'arxiu de RTVE Catalunya

Anteriorment, aquest arqueòleg dels programes de Miramar i Sant Cugat, va escriure i dirigir el programa La vida és vella, entre l'any 2000 i el 2001, on l'arxiu era part important. Posteriorment, als programes Memòries, del 2007 al 2011, utilitzava les imatges de l'arxiu de TVE Catalunya per recordar moltes anècdotes, esdeveniments i fets que han anat teixint el nostre present. Després va dirigir Moments, des del 2011 i fins al 2017, amb una mirada més centrada en el mitjà i els records dels espectadors. L'arribada de Calidoscopi permet, a aquest gran humorista, donar un toc d'humor a la televisió tot recordant el millor que hi hem vist.

La Fonoteca de RNE i Ràdio 4

Coneixem els inicis de la conservació dels documents sonors gràcies a les imatges d'un dels primers informatius de TVE Catalunya, RTVE Barcelona. És la responsable del departament, Jerònia Vidal, qui ens explicava el maig del 1977, ara fa 47 anys, com s'hi treballava. Res a veure amb els canvis de la tecnologia, absolutament impensables llavors.

L'Arxiu sonor de la Ràdio, a la UAB

Cinto Niqui, professor de Comunicació audiovisual i Publicitat de la Universitat Autònoma de Barcelona i director del programa L'Altra ràdio, espai degà de Ràdio 4 i guardonat amb Premi Nacional de Comunicació, ha elaborat l'arxiu sonor que recull més de dos mil fragments digitalitzats emesos a Catalunya en 500 emissores de ràdio. El fons està disponible en línia i és un primer pas cap al projecte de creació d'un museu de la ràdio a Catalunya.

La part més documentada és la de la transició, des del 1976, però inclou arxius sonors des dels anys 50. Niqui ha estat mereixedor, per la seva trajectòria com a investigador dels arxius, del premi a l'excel·lència professional als XXI Premis Connexió de la UAB.

A RTVE Play Catalunya podeu trobar sèries en català, teatre, programes d'humor, musicals, fets en català al llarg de sis dècades i mitja. Trieu i remeneu!

Entra ara a RTVE Play Catalunya! Si encara no ho has fet mai, registra't en dues passes ben senzilles. La plataforma de RTVE és oberta i gratuïta. Benvingut!