Enlaces accesibilidad

Augmenten els matriculats a les PAU a Catalunya amb nous canvis en les proves

  • Enguany s'han matriculat a les proves 42.535 alumnes, tercer rècord consecutiu
  • Els estudiants que facin les PAU podran tenir la nota com a màxim el 19 de juny

Per
S'introdueixen canvis de contingut en aplicació dels currículums a causa de la nova llei d'educació, la LOMLOE
S'introdueixen canvis de contingut en aplicació dels currículums a causa de la nova llei d'educació, la LOMLOE

Arriba l'època de l'any en la qual els estudiants realitzen l'examen de selectivitat per obtenir plaça a la universitat. Enguany les Proves d'Accés a la Universitat (PAU), que se celebren del dimarts 4 al dijous 6 de juny, porten novetats.

Un total de 42.535 alumnes faran les proves, que incorporen canvis per l'aplicació dels currículums de la LOMLOE. Des d'aquest divendres ja poden consultar online el lloc on s'examinaran la setmana vinent tots els estudiants.

Matriculació de rècord

Aquest any compta amb una participació de rècord, 42.535 alumnes s'han apuntat a les proves. Del total, 33.174 venen del batxillerat, sumant 431 més que l'any anterior, 4.490 provenen de cicles formatius de grau superior, 296 més que 2023. També s'han apuntat 4.871 alumnes de matrícula lliure, 89 més que la convocatòria anterior.

L'adaptació de la selectivitat, sobre la taula | Lourdes Gata

Hi haurà 217 tribunals i 2.800 persones de l'organització que ajudaran a fer que les proves es realitzin amb normalitat. Per demarcacions, a Barcelona hi ha 32.344 matriculats, a Girona 3.748, a Lleida 2.419 i a Tarragona 4.024.

Catalunya bat un nou rècord d'estudiants en les Proves d'Accés a la Universitat

Com funcionen les PAU?

Les proves consten de dues fases principals: la general, que és obligatòria i consta de cinc exàmens, i l'especifica, que és voluntària i els estudiants s'examinen de cinc matèries que poden triar entre 23, segons la modalitat de batxillerat que hagin cursat. Aquesta fase serveix per apujar nota.

Les proves comencen dimarts a les 9:00 i els alumnes s'examinaran de Llengua castellana i literatura, Llengua estrangera i assignatures de base específica. Dimecres serà el torn d'Història o Història de la Filosofia, alguna matèria comuna d'elecció segons el batxillerat cursat i més matèries específiques. Per acabar, el dijous es farà l'examen de Llengua catalana i literatura, un examen de matèria comuna d'elecció i matèries de la fase específica.

Horari de les PAU d'enguany

Horari de les PAU d'enguany

A banda de les quatre matèries comunes, els alumnes han d’examinar-se d’una matèria comuna d’opció segons el batxillerat que hagin cursat. En comptes de triar entre cinc, enguany ho faran entre set per l’aparició del nou batxillerat general, que porta associada la matèria Ciències Generals i pel desdoblament de l’artístic que incorpora Anàlisi Musical o Arts Escèniques. Consulta la nota de tall més recent de tots els títols universitaris.

Totes les novetats d’enguany

En la fase general, els alumnes s'examinen de quatre matèries comunes: Llengua catalana i literatura, Llengua castellana i literatura, Llengua estrangera i Història o Història de la Filosofia. La convocatòria d'enguany presenta petits canvis en dues d'aquestes assignatures. Primerament, les assignatures de llengües tindran un enunciat menys, passant de quatre a tres, i els alumnes hauran de triar-ne dos per respondre. Aquests canvis s'han produït per les adaptacions al nou currículum introduït amb la LOMLOE, i per això aquestes assignatures han plantejat una via més competencial.

Els canvis a les PAU que afecten als estudiants | Informa: LOURDES GATA

Per intentar mantenir una mica l'equilibri, les PAU plantejaran dues preguntes relacionades amb les lectures obligatòries de 2n de batxillerat i dues més basades en les noves competències sobre l'estudi del fet literari. Com que els alumnes poden triar per respondre dues, podrien esquivar les preguntes de les lectures obligatòries. Aquest canvi està relacionat amb el nou plantejament del Departament d'Educació, en el que proposa que siguin els mateixos centres els que triïn les lectures obligatòries a partir d'una llista més llarga. Si no hi ha lectures obligatòries concretes a 2n de batxillerat, tampoc n'hi haurà a la selectivitat. 

La matèria d’Història de la Filosofia torna a ser matèria comuna i deixa de ser específica, el que vol dir que els estudiants poden triar si volen examinar-se d’aquesta o d’Història. Segons el Departament de Recerca i Universitats, un 60% ha optat per Història, i el 40% per Història de la Filosofia. A la fase especifica també s'han incorporat matèries com Història de la dansa i de la música i Literatura dramàtica.

Exàmens adaptats a necessitats específiques

Els estudiants de necessitats específiques de suport educatiu s'examinaran amb els mateixos tribunals, però comptaran amb mitja hora més per realitzar les proves. També hi haurà un tribunal només per atendre incidències de les persones que necessitin una atenció especial i tinguin reconegut un grau de discapacitat igual o superar al 33%.

En el cas de les persones amb dislèxia, a banda de la mitja hora extra, tindran un descompte en el recompte de faltes d'ortografia en els exàmens de llengua. Els invidents poden tenir ampliacions, anunciats en Braile, en ordinador o fer servir una lupa i els que tenen una disminució auditiva poden quedar exempts de la prova oral de llengua estrangera o tenir un intèrpret de llenguatge de signes.

 Pel que fa a l'idioma, els estudiants podran triar entre rebre els enunciats en català, castellà o aranès.

A partir del 19 de juny es poden consultar les notes

Els estudiants podran tenir la nota com a màxim el 19 de juny. La preinscripció es podrà fer des del mateix dia que comencen les proves fins al 28 de juny. La primera assignació de places es farà el 10 de juliol.

Biblioteques i aules d'estudi amplien horaris

Els dies abans de la selectivitat, biblioteques d'arreu de Catalunya i aules d'estudi amplien l'horari. Amb un ambient de concentració i nervis, aquests espais esdevenen el refugi perfecte per aquells que volen repassar el temari en les darreres hores abans dels exàmens. Per internet es pot consultar l'horari i l'aforament de cada una, per assegurar-se que hi ha lloc.

Els estudiants omplen les biblioteques a 48 hores de la selectivitat