Enlaces accesibilidad
ACTUALITAT

Resum de notícies a Catalunya, 31 de maig del 2024 | Junts adverteix al PSOE que retirarà el suport a Sànchez si no faciliten la investidura de Puigdemont

  • El pantà d'Escales (Conca de l'Ebre) comença a desembassar aigua per tenir lloc pel desgel
  • Les darreres pluges fan respirar els boscos: hi ha un 34% menys d'incendis que en 2023
  • Més informació de les notícies destacades del dia al web de RTVE Notícies

Per
El candidat de Junts al 9-J, Toni Comín, fa un toc d'alerta al PSOE de cara a les negociacions per a la investidura
El candidat de Junts al 9-J, Toni Comín, fa un toc d'alerta al PSOE de cara a les negociacions per a la investidura

L'actualitat d'aquest divendres passa per l'avís de Junts al PSOE: retirarà el seu suport a Pedro Sánchez al Congrés si no faciliten la investidura de Carles Puigdemont a Catalunya. El Fiscal General de l'Estat es reuneix amb fiscals catalans per la llei d'amnistia.

Junta extraordinària d'accionistes del BBVA per ampliar el capital i fer front a l'OPA del Banc Sabadell. Una acció que defineixen com un pas en el procés de la compra de l'entitat. Altres temes destacats de la jornada són l'alerta d'una campanya forestal extremadament complicada aquest estiu i la segona jornada del Primavera Sound amb Lana del Rey i The National com a caps de cartell.

L'actualitat a Catalunya, 31 de maig de 2024

RTVE Notícies RTVE Notícies
Minuto Descripción
  • 18:23

    Augmenta la pobresa alimentària, però cada vegada hi ha menys donatius

     

    El nombre de persones que no es poden permetre un àpat amb carn o peix cada dos dies, ha augmentat i el 48% de les persones tenen dificultat per arribar a final de mes. En canvi, s'ha produït un descens dels donatius monetaris i de productes als bancs d'aliments. Per això es torna a posar en marxa la 5a edició de la campanya Cap Llar sense aliments, en col·laboració amb la Fundació La caixa.

    Augmenta la pobresa alimentària i cada vegada hi ha menys donatius | Marga Esparza
    rtve Augmenta la pobresa alimentària i cada vegada hi ha menys donatius | Marga Esparza
  • 17:15

    Detenen un home per robar 34 telèfons mòbils en el Primavera Sound en una nit

     

    Els Mossos d'Esquadra han detingut un home de 39 anys per robar 34 telèfons mòbils en el Primavera Sound en una nit. Els fets van tenir lloc la matinada de dijous a divendres a la plaça Llevant de Barcelona, al Parc del Fòrum. Al voltant de les 02.00 hores agents de paisà que feien tasques de prevenció a la zona van localitzar una persona amb actitud sospitosa i van aturar-la. En escorcollar-la van detectar que duia a sobre 34 aparells de telefonia mòbil que hauria sostret.

  • 17:07

    El tabac redueix entre 10 i 20 anys l'esperança de vida de les persones amb trastorn mental

     

    Aquest divendres 31 de maig és el Dia Mundial sense Tabac. Una jornada que pretén informar la població sobre els perills que suposa el consum de tabac, però sobretot recordar que és la principal causa prevenible de defunció al món. Enguany l'atenció de la Xarxa Catalana d'Hospitals sense Fum s'ha centrat en la necessitat d'intervenir en les persones amb problemes de salut mental. Només una dada, el tabac està relacionat amb la mort de la meitat de persones amb diagnòstic de trastorn mental.

    El tabac redueix l'esperança de vida de les persones amb trastorn mental | Anna Bañeres
    rtve El tabac redueix l'esperança de vida de les persones amb trastorn mental | Anna Bañeres
  • 16:56

    Estudiants de la UdL es mostren decebuts perquè la Universitat no hagi trencat amb Israel

     

    Els estudiants de la Universitat de Lleida es mostren decebuts per la decisió de l'equip de govern de no trencar relacions amb Israel. Per això, han convocat una protesta per aquest divendres a les 19 h.

  • 16:30

    Augmenten els matriculats a les PAU a Catalunya amb nous canvis en les proves

     

    Enguany s'han matriculat a les proves 42.535 alumnes, tercer rècord consecutiu. Els estudiants que s'examinaran de les Proves d'Accés a la Universitat (PAU) podran esquivar les preguntes sobre les lectures obligatòries a català i castellà. Aquesta és una de les novetats d'aquesta convocatòria, en què es manté l'estructura dels exàmens, però s'introdueixen canvis de contingut en aplicació dels currículums de la nova llei d'educació, la LOMLOE. Així, en les matèries comunes de Llengua catalana i literatura i Llengua castellana i literatura els alumnes hauran de respondre dues preguntes d'entre quatre opcions: dues sobre les lectures obligatòries, com fins ara, i dues de caràcter més competencial.

  • 16:15

    Després de 5 anys, el pantà d'Escales obre comportes: l'embassament es troba gairebé al límit

     

    Després de 5 anys, el pantà d'Escales obre comportes perquè hi càpiga l'aigua que arriba del desgel. L'embassament del nord de Lleida es troba gairebé al límit. L'aigua que s'ha deixat anar servirà per regar els camps de la zona. Aquest pantà forma part de la conca de l'Ebre que es troba a prop del 60% de capacitat. 

  • 16:00

    L'Audiència de Barcelona revoca la imputació de Joan Laporta i la seva junta directiva

     

    L'Audiència de Barcelona ha revocat la imputació de Joan Laporta i la seva Junta Directiva en el Cas Negreira. Tot just fa una setmana el mateix Tribunal va descartar que hi hagués delicte de suborn, amb la qual cosa Laporta no pot ser imputat, ja que els pagaments a l'exvicepresident dels àrbitres que s'investiguen haurien prescrit en el cas del president barcelonista.

  • 15:50

    Fisioteràpia per pal·liar els efectes del tabac

     

    L'any passat van deixar de fumar 61.100 persones ateses pels equips d'atenció primària. A més d'assessorar els pacients, amb la incorporació dels fisioterapeutes als CAPS també fan sessions per millorar tant la capacitat pulmonar com altres parts del cos. El 2023 fumava el 22,6% de la població a Catalunya (25,5% homes i 19,8% dones).

  • 15:30

    El primer tinent d’alcaldia a l’Hospitalet Francesc Belver dimiteix com a regidor

     

    Francesc Belver, primer tinent d’alcaldia a l’Hospitalet de Llobregat i durant molts anys mà dreta de l’alcaldessa Núria Marín, ha anunciat aquest divendres que, com la batllessa, dimitirà del seu càrrec de regidor. “Han estat molts anys d’aprenentatge, dedicació, de superar dificultats, però sobretot de grans alegries treballant pel bé de la meva ciutat”, ha assenyalat a través de les seves xarxes socials.

  • 14:01

    Crits de protesta d'estudiants de Lleida després que la Universitat hagi rebutjat trencar relacions amb Israel

     

    Estudiants i acampats al Rectorat lamenten que es prioritza els interessos "econòmics" en detriment dels "drets humans".

  • 13:30

    Creix la incidència de les ITS a Catalunya i experts alerten de la reducció de l'ús del preservatiu

     

    La incidència de malalties de transmissió sexual com la clamídia, la gonorrea o la sífilis ha augmentat durant els últims anys, segons ha explicat el director general d'Addiccions, VIH, ITS i Hepatitis Víriques del departament de Salut, Joan Colom. Atribueix aquest creixement a la detecció de persones asimptomàtiques mitjançant els cribratges. Colom ha apuntat un canvi en les conductes sexuals com la reducció de l'ús del preservatiu o el fenòmen del 'chemsex'.

  • 12:59

    Elena alerta que la campanya antiincendis serà “extremadament complexa”

     

    El conseller d’Interior en funcions, Joan Ignasi Elena, avisa que la campanya antiincendis de l’estiu serà “extremadament complexa” per la sequera. Tot i que les pluges de les darreres setmanes han millorat l’escenari previst, amb un 33% menys d’incendis respecte l’any passat per aquestes dates, el conseller ha recordat que la situació al sud del país és complicada. Els cossos d’emergència afronten la campanya amb un reforç de 471 persones.

  • 13:00

    El Port de Barcelona obrirà a l'octubre les portes de la nova llotja de pescadors

     

    El Port de Barcelona obrirà les portes de la nova llotja de pescadors aquest octubre, un cop finalitzada la Copa Amèrica. Així ho ha assegurat aquest divendres el seu president, Lluís Salvadó, que ha matisat que els treballs d'enderrocament de l'antiga llotja i la reurbanització dels accessos ja està en marxa. En concret, l'edifici comptarà amb una rampa exterior que permetrà als ciutadans accedir a la subhasta de peix blau en directe. Així, també incorporarà un nou restaurant de cuina mediterrània vinculada al mar. La inversió total per a la infraestructura és de 9 milions d'euros.

  • 12:55

    Partits i entitats independentistes veuen l'amnistia com una "victòria arrencada a l'Estat" i es comprometen a treballar per l'autodeterminació de Catalunya

     

    L'endemà de l'aprovació definitiva de la llei d'amnistia al Congrés dels Diputats, Òmnium Cultural, Esquerra Republicana, Junts per Catalunya i la CUP fan pinya en un acte unitari a l'antiga presó Model. Han presentat el manifest 'Una conquesta col·lectiva', on es comprometen a "continuar treballant pels grans consensos de país, per una societat justa i per garantir, per fi, l'exercici lliure i ple del dret de l'autodeterminació". El text l'ha llegit l'activista mallorquina Antònia Maria Dols i entre els assistents hi havia el president d'Òmnium, Xavier Antich, el president d'ERC, Oriol Junqueras, el secretari general de Junts, Jordi Turull, i la cap de llista de la CUP el 12 de maig, Laia Estrada. També hi era el diputat dels comuns Andrés García Berrio.

  • 12:50

    Torrent es reuneix amb directius de Chery "per fer seguiment" del projecte a l'antiga Nissan

     

    Nova reunió entre el conseller d'Empresa i Treball, Roger Torrent, amb la companyia automobilística Chery "per fer seguiment" del seu projecte d'inversió a Catalunya. La reunió arriba un mes després que Chery i Ebro formalitzessin la seva aliança per reactivar l'antiga fàbrica de Nissan. Torrent ha assegurat que el Govern "segueix treballant" en el projecte i ha recordat que la inversió "és bona per tot l'ecosistema".

  • 12:48

    Barcelona lliura 18 habitatges de lloguer social al Poblenou

     

    L'Institut Municipal de l'Habitatge i Rehabilitació (IMHAB) de Barcelona ha lliurat aquest divendres 18 habitatges de lloguer social públics al Poblenou. Les famílies que hi entren a viure pagaran entre un 20% i un 30% dels seus ingressos al lloguer de l'habitatge. En total, la promoció ha requerit una inversió de 2,9 milions d'euros i va iniciar les obres a finals del 2021. Del total d'habitatges, 4 són per a famílies dels barris de l'entorn, dos per a monoparentals, quatre per a menors de 35 anys, quatre per a persones amb discapacitat, un per a dones víctimes de violència masclista i tres per a contingent general. 

  • 12:40

    Sirera denuncia la roda de premsa de Collboni a la Barceloneta per considerar-la "partidista"

     

    El president del grup del PP a l’Ajuntament de Barcelona, Daniel Sirera, ha denunciat davant la Junta Electoral de Zona de Barcelona la roda de premsa que l’alcalde de la ciutat, Jaume Collboni, ha celebrat aquest divendres al migdia a la Barceloneta per anunciar noves inversions al barri. Segons Sirera, la convocatòria suposa “fer una utilització partidista dels mitjans institucionals per fer propaganda política”. El PP recorda que la llei electoral prohibeix fer publicitat institucional sobre l’acció de govern en període electoral.

  • 12:33

    El consell de govern de la UdL mantindrà les relacions amb Israel

     

    El consell de govern extraordinari de la Universitat de Lleida ha tombat la moció per trencar llaços amb Israel. Per tant, seguirà mantenint relacions institucionals, tot i el desig dels estudiants que fa més de dues setmanes que protesten al claustre. Del total de membres que han exercit el seu dret a vot, 26 han votat en contra de la proposta, 13 a favor i hi ha hagut 3 abstencions. 

  • 12:25

    ERC avisa que no faran president Illa "en aquest moment"

     

    La secretària general d'ERC, Marta Rovira, avisa que no faran president de la Generalitat el candidat del PSC, Salvador Illa, "ara mateix, on estem en aquest moment". I assegura que als republicans "no els fa por" una repetició electoral. En una entrevista a RAC1, Rovira ha lamentat la "pressió" cap a ERC: "Hem d'assumir la responsabilitat del país una altra vegada sense demanar res a canvi". 

  • 12:21

    Salut ofereix la vacuna contra el xarampió als nascuts entre el 1966 i el 1980

     

    El Departament de Salut està oferint als ciutadans d’entre 44 i 58 anys que es vacunin del xarampió, arran de l’increment de casos a Europa i perquè hi ha possibilitats que aquesta franja no estigui vacunada. La vacunació sistemàtica contra el xarampió es va començar a implantar el 1981 i els nascuts el 1965 o abans molt probablement ja estan immunitzats per haver passat la malaltia. Des de principi d'any s'han detectat 16 casos a tot Catalunya.

  • 12:19

    Consum multa amb més de 150 milions quatre aerolínies pel cobrament de l'equipatge de mà

     

    El Ministeri de Consum ha multat amb més de 150 milions Ryanair, Vueling, Volotea i Easyjet pel cobrament extra de l'equipatge de mà. Fonts del ministeri han confirmat l'expedient, tot i que han eludit facilitar els noms de les companyies i l'import de la multa. 

  • 12:06

    La cúpula de l'empresa IQOXE anirà a judici per haver mantingut en funcionament un reactor sense autorització

     

    La titulat del jutjat d'instrucció número 1 de Tarragona ha tancat la investigació de la peça separada que indagava si la companyia química feia servir un reactor de forma clandestina i sense autorització. La jutge envia a judici el director general, José Luís Morlanes, el director de la planta, Juan Manuel Rodríguez Prats, i el cap de seguretat, Gerardo Adrio, com a responsables, però també a la mateixa empresa a títol lucratiu. En la interlocutòria la magistrada afirma que quan es va posar en marxa la unitat U-3100 per substituir la U-350, aquesta darrera no va deixar de funcionar, sinó que va seguir operant i produint sense coneixement de les autoritats.

  • 11:31

    Detingut un jove de 18 anys a Soses (Lleida) per assaltar i lesionar dues dones de 79 i 84 anys

     

    Els dos robatoris amb violència van passar al carrer i a plena llum del dia. En el primer dels casos, el presumpte autor dels fets va donar una estrebada a una dona gran per robar-li la bossa, cosa que la va fer caure a terra. Minuts després, el detingut va assaltar una altra dona gran, a qui va intimidar i va amenaçar amb una arma blanca. Aquesta segona víctima va oposar certa resistència, el lladre la va empènyer i la va fer caure a terra. Per les lesions patides, la primera dona va haver de ser atesa al CAP de la població, mentre que la segona víctima va ser traslladada a l'hospital Arnau de Vilanova de Lleida. S'investiga si el detingut és l'autor d'altres robatoris amb violència comesos en poblacions properes.

  • 11:06

    A judici tres persones més pel suposat assetjament als pares i a l'alumna de l'escola de Canet pel 25% de castellà

     

    El jutjat d'instrucció 12 de Barcelona ha decidit obrir judici oral contra tres usuaris d'X pel suposat assetjament cap als pares i l'alumna de l'escola de Canet de Mar (Maresme) que van reclamar el 25% de classes en castellà. Aquests tres homes se sumen a un quart que ja havia estat enviat a judici.

    El jutge declara obert el judici oral contra els tres per delictes contra la integritat moral. A més, estableix que els acusats han d'abonar una fiança de 12.000 euros per les responsabilitats d'indemnització que se'n puguin derivar. La fiscalia de delictes d'odi i discriminació demana dos anys de presó per als implicats.

  • 11:00

    El BBVA convoca una junta d'accionistes extraordinària per ampliar capital i afrontar la compra del Sabadell

     

    La cita serà el 5 de juliol i els propietaris del BBVA hauran d'avalar la proposta del Consell d'Administració d'emetre 1.126 milions de noves accions ordinàries a 0,49 euros cadascuna, cosa que suposa el 19% del valor actual de l'entitat d'origen basc. L'oferta plantejada per la cúpula directiva preveu que els accionistes del Sabadell rebin una nova acció del BBVA per cada 4,83 accions del Sabadell. I en cas que hi hagi una acceptació total de l’oferta, els nous accionistes obtindrien com a màxim un 16% del BBVA.

  • 10:50

    Esquerra Republicana convoca els líders regionals i comarcals del partit per parlar de la investidura

     

    La secretària general, Marta Rovira, comença una ronda de contactes amb càrres orgànics de la formació per saber el seu posicionament sobre el suport a una eventual investidura del candidat socialista, Salvador Illa, o del candidat de Junts per Catalunya, Carles Puigdemont. En tot cas, la decisió definitiva es prendrà després de la constitució del Parlament (10 de juny) i d'un Consell Nacional ordinari del partit (15 de juny), on es fixaran les bases de la consulta a la militància.

  • 10:46

    L'Associació Professional de la Magistratura (APM) avisa que els jutges hauran de resoldre "qüestions de la llei d'aministia" que el poder legislatiu no ha definit prou

     

    El portaveu de l'associació de jutges conservadora, Jorge Ibarburen, assegura al Cafè d'Idees de RTVE que els magistrats del Tribunal Suprem actuaran en tot moment amb criteris jurídics i no es guiaran per arguments polítics. Des de l'APM veuen l'aprovació de l'amnistia com una possible anul·lació de les funcions exercides per un dels poders de l'Estat, com és el poder judicial.

  • 10:30

    Els allotjaments turístics extrahotelers catalans reben un 30% menys de viatgers a l'abril per l'efecte Setmana Santa

     

    Els allotjaments turístics extrahotelers catalans van rebre al voltant d'un 30% menys de viatgers durant l'abril en comparació amb el mateix mes de fa un any, segons l'Institut Nacional d'Estadística (INE). El retrocés s'explica per l'impacte de les vacances de Setmana Santa, que enguany van ser al març i el 2023 van caure a l'abril.

    Per tipus d'allotjaments, els càmpings van rebre 273.950 turistes, un 34,7% interanual menys; els apartaments van acollir 58.908 visitants, un 29% menys que l'any anterior; i el turisme rural va rebre 33.078 viatgers, un descens del 31,5% respecte del 2023. 

  • 10:15

    Quatre detinguts a Constantí i Reus en dos operatius per conreu i tràfic de marihuana

     

    La policia espanyola ha detingut quatre persones a Constantí i Reus que es dedicaven a la producció i distribució de marihuana. L'actuació s'ha fet en dos operatius diferents. En el primer s'han arrestat dues persones a una nau del polígon industrial de Constantí, mentre que en el segon les altres dues persones s'han detingut en un habitatge de Reus, en una actuació en la qual també hi ha participat la Policia Local de Cambrils. Les investigacions es van iniciar a finals de març gràcies a informacions anònimes que alertaven d'una forta olor de marihuana als dos immobles i a partir de vigilància policial es va poder constatar l'activitat il·lícita.

  • 8:44

    Estabilitzat de matinada un incendi a La Palma d'Ebre, amb un perímetre de 9 hectàrees

     

    Els Bombers han estabilitzat cap a les cinc de la matinada un incendi forestal declarat a les 21.35 hores a La Palma d'Ebre. Els bombers han treballat en una zona d'unes nou hectàrees i el potencial arribava a les 70. Segons han explicat el cos d'emergències, ha estat un foc de vent empès pel Ponent i que ha presentat des del primer moment un comportament d'alta intensitat a causa de la sequera present a la zona. Les flames evolucionaven en direcció est deixant el nucli urbà a la cua de l'incendi, que s'ha generat en una zona de turons i barrancs amb uns desnivells de fins a 150 metres. Els Bombers hi han treballat amb una trentena de dotacions. Al matí s'han activat cinc mitjans aeris i Equips de Prevenció Activa Forestal (EPAF).