Enlaces accesibilidad

Desarticulat un grup criminal que demanava crèdits suplantant identitats

  • Hi ha 39 persones detingudes acusades d'estafar gairebé un milió d'euros a més de 700 víctimes
  • Els Mossos d'Esquadra recomanen denunciar de seguida el robatori de documents i protegir sempre les dades personals

Per
Les estafes electròniques i en línia van en augment
Les estafes electròniques i en línia van en augment

La Guàrdia Civil i els Mossos d'Esquadra han desarticulat una organització criminal que presumptament hauria estafat gairebé un milió d'euros a més de 700 víctimes, a qui robaven o fotografiaven el DNI per després demanar crèdits per internet per comprar mòbils dalta gamma i altres productes de luxe. La banda operava fonamentalment a Tarragona i els investigadors no descarten que la xifra de víctimes segueixi augmentant, ja que moltes ni sabien que es trobaven en llistes de deutors després de patir l'estafa.

L'operació, que ha permès detenir 39 persones, s'ha desenvolupat en dues fases. La investigació es va iniciar el 2023 en detectar-se un increment significatiu de furts i robatoris de DNI a diverses zones d'estiueig de la Costa Daurada, de manera que la Guàrdia Civil i els Mossos van constituir un equip conjunt de recerca. El novembre de l'any passat es va identificar la existència d'una organització criminal amb una estructura estable i una distribució de rols i funcions entre els seus membres, amb un únic objectiu: cometre estafes a gran escala.

Estafadors molt ben coordinats

La manera d'actuar del grup criminal consistia en comprar, d'entrada, les dades de terceres persones que s'obtenien mitjançant el furt o el robatori físic del document o mitjançant captures fotogràfiques fetes per alguns dels membres de l'organització mentre treballaven a diversos centres d'oci de Tarragona i Reus. Un cop obtingudes les dades, entraven a les pàgines web d'empreses de crèdits i comprovaven mitjançant una simulació si amb aquestes dades podien tenir accés a un crèdit.

En cas que fos possible, l'empresa creditícia els demanava altres dades personals com el lloc de feina o la nòmina, que els estafadors obtenien mitjançant la introducció de les dades personals a la web de la Seguretat Social. L'últim pas era la falsificació de la nòmina i la d'un certificat bancari que acredités la domiciliació d'un rebut d'aigua, llum o qualsevol altre subministrament o servei.

Estafes per suplantació d'identitat

Amb tota aquesta informació, l'organització criminal aconseguia, mitjançant comptes bancaris falsos, sol·licitar crèdits d'entre 3.000 i 5.000 euros i comprava per internet telèfons d'alta gamma i altres productes tecnològics de luxe. En algunes d'aquestes pàgines web on adquirien els telèfons aprofitaven també per contractar targetes de crèdit que utilitzaven posteriorment en casinos, caixers i altres serveis.

Els productes de luxe comprats eren enviats a determinats llocs i recollits en diferents punts d'Espanya per altres membres de l'organització. En el cas dels telèfons mòbils eren venuts a botigues de Reus i Tarragona amb la connivència dels seus propietaris que obtenien així diners en metàl·lic, segons la Guàrdia Civil i els Mossos d'Esquadra. Els investigadors van comprovar que en alguns casos, a fi d'obtenir un finançament ràpid de terminals d'alta gamma, l'organització tenia un col·laborador que treballava per a una empresa de telefonia important, i que s'encarregava que la documentació aportada per l'organització criminal fos aprovada i tramitada amb més celeritat.

Activitat més enllà de Tarragona

Durant el 2023 l'organització va començar a tenir problemes per obtenir finançament en algunes empreses a Catalunya i es va haver de desplaçar a València i Saragossa per continuar desenvolupant la mateixa activitat delictiva. El novembre de l'any passat es van detenir 19 persones per diversos delictes d'estafa i falsedat documental. Es van efectuar 7 registres i es van resoldre 121 il·lícits penals.

En una segona fase de l'operació van ser identificades i detingudes 20 persones més, que van passar a disposició del jutjat en funcions de guàrdia de Reus (Tarragona). Arran d'aquestes actuacions es van aclarir 267 fets denunciats davant els Mossos, 38 dels quals corresponen a delictes comesos a les comarques del Baix Camp i el Priorat.

Consells per evitar suplantacions d'identitat

Els Mossos d'Esquadra recorden que no convé donar mai informació personal a través del correu electrònic, SMS o WhatsApp, i les empreses no les demanen per aquestes vies. En el cas d'haver de contractar un servei o voler fer una compra en línia s'ha de comprovar que es fa a través de la pàgina autèntica de la botiga o companyia i utilitzar formularis i mètodes de pagament que garanteixen la comunicació i l'enviament de dades de forma segura.

Quan es reben correus electrònics o missatges al mòbil en què es demana algun tipus d'acció per part nostra per fer alguna gestió o tràmit que prèviament no hem sol·licitat, és important comprovar el domini del remitent i mai contestar entregant dades personals. S'ha d'intentar comprovar l'autenticitat de la sol·licitud mitjançant una trucada a l'empresa o institució que requereix la informació.

Els Mossos remarquen la importància de denunciar de la manera més immediata possible el robatori de documents o targetes bancàries, així com qualsevol violació de comptes en línia, contrassenyes o els atacs informàtics. I evitar enviar fotografies del DNI ni tenir-ne d'emmagatzemades al núvol.