Enlaces accesibilidad

L'episodi de pluges intenses causa greus desperfectes a Catalunya

  • Les fortes tempestes deixen prop de 120 avisos als Bombers per inundacions, la majoria a Reus
  • Els aiguats van escombrar diverses comarques com el Maresme, el Vallès, el Barcelonès, el Baix Camp i el Tarragonès

Per
Alguns municipis com Sant Boi de Llobregat, Terrassa i Cerdanyola del Vallès han activat els seus plans d'actuació municipals.
Alguns municipis com Sant Boi de Llobregat, Terrassa i Cerdanyola del Vallès han activat els seus plans d'actuació municipals.

Aquest dissabte Catalunya ha patit un episodi de pluges intenses que ha causat grans desperfectes arreu del territori. Les pluges s'han concentrat entre les 00:00 i les 2:00 a Tarragona, on les pluges han sigut més fortes, fins i tot apropant-se a intensitats torrencials. Han caigut fins a 60 litres, 20 en només mitja hora. En conseqüència, el telèfon d'emergències 112 ha rebut 240 trucades relacionades amb l’alerta INUNCAT, principalment des de la comarca del Baix Camp.

Catalunya repara danys després de l'episodi de pluges intenses

L'endemà al matí, Protecció Civil de la Generalitat ha desactivat l’alerta del Pla especial d'emergències per inundacions de Catalunya (INUNCAT) després que el Servei Meteorològic de Catalunya informi que ja no hi ha risc de pluges intenses.

Pluges gairebé torrencials

Al llarg de l'episodi, la intensitat de precipitació ha estat elevada a moltes de les estacions automàtiques de la xarxa de Servei Meteorològic de Catalunya. Les que han superat durant la tarda de dissabte 1 de juny i la matinada de diumenge 2 de juny, el llindar de 20 mm / 30 minuts han estat:

  • Tarragona – Complex esportiu (Tarragonès): 60,6
  • Nulles (Alt Camp): 40,5
  • Vinyols i els Arcs (Baix Camp): 38
  • Font-rubí (Alt Penedès): 34,8
  • Caldes de Montbuí (Vallès Oriental): 33,8
  • Constantí (Tarragonès): 33,7

Tot i que hi ha hagut estacions que no han arribat al llindar de 20 mm / 30 min, hi ha hagut calamarsades i pedregades a diferents indrets del territori, sobretot a Manresa, Santa Margarida de Montbui, Vilafranca del Penedès i Vallbona d'Anoia.

Inundacions i desperfectes

Una de les zones més afectades ha estat la del centre i nord del Maresme, arribant a registres que oscil·laven entre els 40 i 60 mm. La tempesta intensa de la tarda de dissabte ha fet baixar rieres i ha inundat lleugerament algun càmping. La zona que ha patit més danys ha estat el municipi de Tarragona, on durant la matinada s'ha esfondrat part del fals sostre de la sala de concerts Zero, obligant a desallotjar a clients i treballadors. Per sort, ningú ha resultat ferit.

En aquesta zona, els municipis amb més trucades han estat Reus (90), Cambrils (31) i Tarragona (19). 

240 trucades a emergències

El telèfon d'emergències 112 no ha parat de sonar, sobretot entre les 00:00 i les 02:00 de la matinada. Ha rebut 240 trucades que han generat 142 expedients, sobretot a la comarca del Baix Camp. Els Bombers, entre les 20:00 de dissabte i les 08:00 de diumenge han rebut 116 avisos relacionats amb la pluja, que s'han concentrat a les comarques del Camp de Tarragona, amb 87 avisos, 52 dels quals a Reus.

La majoria de les emergències han estat derivades d'inundacions a garatges, baixos, terrats i a la via pública. En alguns casos s'ha tractat de revisions d'elements no estructurals que havien caigut o estaven a punt de fer-ho.