Enlaces accesibilidad

Pagesos i ramaders tornen a mobilitzar-se

  • Hi ha previstes concentracions a banda i banda de la frontera amb França que volen tallar el trànsit fins dimarts
  • Els transportistes exigeixen a Interior que no permeti les protestes i que garanteixi la lliure circulació als passos fronterers

Per
Protesta dels pagesos gironins a Pontós | RTVE
Protesta dels pagesos gironins a Pontós | RTVE

Els pagesos tornen a sortir a la carretera per protestar contra les condicions laborals i de vida que els imposen les normatives tant domèstiques com europees. 'Revolta pagesa', entre d'altres organitzacions, ha convocat aquest dilluns un tall històric i sense precedents que pretén tancar tots els passos fronterers entre Espanya i França, des l'Irun passant per Canfranc, Sallent del Gallego, la Seu d'Urgell, Puigcerdà, el coll d'Ares i la Jonquera. La mobilització compta amb el suport i la col·laboració d'agricultors francesos, i té com a objectiu pressionar la Unió Europea i els Estats membres coincidint amb la recta final de la campanya electoral del 9-J.

Eduard Escolà: "La burocràcia ens ofega" | OLGA RODRÍGUEZ

La protesta començarà a les 10 del matí i està previst que s'allargui durant un mínim de 24 hores fins dimarts. Es tracta d'una convocatòria inèdita davant d'unes demandes conjuntes que són transversals i que tenen a veure amb la petició d'aconseguir més seguretat alimentària a través de les anomenades "clàusules mirall" per evitar la competència deslleial de productes importats, i que s'eliminin els impostos a l'energia que s'apliquen als productors agraris, com tenen altres sectors. També es reclama prioritzar la producció local i reduir la burocràcia. El sector torna a les carreteres després de les protestes del mes de febrer que van col·lapsar les principals vies de comunicació durant diversos dies.

Aquesta vegada la convocatòria té el suport de diverses associacions agràries d'arreu d'Espanya, entre elles del País Basc, l'Aragó, Navarra, València, Lleó i Castella-la Manxa. A la banda francesa, s'hi ha sumat el Moviment Independent Francès. En canvi, Unió de Pagesos, que té representació majoritària a Catalunya, se n'ha desmarcat perquè no veu "legítim" mobilitzar-se en plena campanya electoral.

Oposició frontal dels transportistes

L'Associació General d'Autònoms Transportistes de Catalunya (AGTC) ha emès un comunicat en què critica la "passivitat i complicitat" de la conselleria i el ministeri d'Interior davant la nova convocatòria de bloquejos dels agricultors als passos fronterers. Argumenta que la protesta ocasionarà "injustificadament" pèrdues milionàries i exigeixen al Govern la lliure circulació de bens i mercaderies dels més de 11.000 camions que diàriament travessen la frontera. Trànsit ha preparat una sèrie de mesues per pal·liar l'afectació i des del cap de setmana n'està informant a través de les xarxes socials.

Els transportistes qualifiquen les accions de "radicals" i consideren que no han estat convocades per organitzacions del sector agrari, sinó per grups minoritaris que actuen amb "impunitat". Per això, demanen sancionar els manifestants que impedeixin la circulació de mercaderies.