Arrenca una setmana clau en les negociacions per la investidura
- Els comuns aposten perquè ERC presideixi el Parlament abans que cedir a Junts
- ERC manté la idea d'una mesa "antirepressiva" i s'acosta a una entesa amb els de Puigdemont i la CUP
Amb les eleccions europees a la cantonada, les negociacions per la investidura comencen a prendre força. La primera parada serà la constitució de la nova mesa del Parlament, tot just el 10 de juny.
Junts i PSC es mantenen com a les úniques candidatures per formar govern amb Salvador Illa i Carles Puigdemont com a presidenciables. Incrementen la pressió sobre Esquerra Republicana, que continua tenint la clau per desbloquejar les fórmules de govern.
Els comuns aposten per ERC
Els partits assumeixen que si hi ha un acord per la Mesa del Parlament, tot just dilluns vinent, serà a darrera hora. Les negociacions passen, de moment, per l'aposta dels comuns per una majoria progressista i veuen amb bons ulls que la presidència de la Cambra acabi a mans dels republicans.
Jaume Asens defensa que l’única "suma viable" per a la Mesa del Parlament és la "suma progressista". En una entrevista a Catalunya Ràdio, ha defensat que "ens hem de posar d’acord perquè el Parlament estigui presidit per una persona d’un partit nítidament d’esquerres", una opció "preferible" a cedir-la a Junts.
“🏛️ NEGOCIACIONS PER LA INVESTIDURA | Els comuns aposten per ERC per presidir el Parlament.
— RTVE Notícies (@rtvenoticies) June 3, 2024
🗣️ Toni Comín demana humilitat a Salvador Illa | @RTVECatalunya
📲 MINUT A MINUT: https://t.co/MKLJyCgUpd pic.twitter.com/GGi9D7kXuS“
Esquerra fixa les condicions
ERC insisteix que ningú els ha ofert res i allunyen un pacte amb el PSC. En canvi, asseguren que prioritzen les negociacions amb Junts i la CUP per "una Mesa antirepressiva" que permeti que diputats com Ruben Wagensberg, resident a Suïssa, puguin votar.
La portaveu republicana, Raquel Sans, ha concretat que considerant que l'òrgan ha de poder garantir els drets dels exiliats, i que es pugui parlar "de tot" al Parlament. La portaveu també ha tancat la porta a una llista unitària en cas de repetició electoral, tal com han proposat l'ANC.
El PSC, en canvi, continua plantejant una mesa proporcional als resultats del 12M, en què tocarien 3 cadires pels socialistes, dues per Junts, una per Esquerra i la darrera pel PP. Des de Junts, Toni Comín, ha criticat que Salvador Illa "continuï insistint" a postular-se per a la investidura i li ha demanat que "entengui" que el bloc independentista suma 59 diputats, mentre que l'alternativa "unionista-progressita" suma 48.