Enlaces accesibilidad
Parlament

Arrenca una setmana clau en les negociacions per la investidura

  • Els comuns aposten perquè ERC presideixi el Parlament abans que cedir a Junts
  • ERC manté la idea d'una mesa "antirepressiva" i s'acosta a una entesa amb els de Puigdemont i la CUP

Per
L'hemicicle del Parlament buit i amb l'urna preparada per a la votació per triar nova presidència a la cambra
L'hemicicle del Parlament buit i amb l'urna preparada per a la votació per triar nova presidència a la cambra

Amb les eleccions europees a la cantonada, les negociacions per la investidura comencen a prendre força. La primera parada serà la constitució de la nova mesa del Parlament, tot just el 10 de juny.

Junts i PSC es mantenen com a les úniques candidatures per formar govern amb Salvador Illa i Carles Puigdemont com a presidenciables. Incrementen la pressió sobre Esquerra Republicana, que continua tenint la clau per desbloquejar les fórmules de govern. 

ERC fixa les condicions per la Mesa del Parlament | Laura Herrero

Els comuns aposten per ERC

Els partits assumeixen que si hi ha un acord per la Mesa del Parlament, tot just dilluns vinent, serà a darrera hora. Les negociacions passen, de moment, per l'aposta dels comuns per una majoria progressista i veuen amb bons ulls que la presidència de la Cambra acabi a mans dels republicans.

Jaume Asens defensa que l’única "suma viable" per a la Mesa del Parlament és la "suma progressista". En una entrevista a Catalunya Ràdio, ha defensat que "ens hem de posar d’acord perquè el Parlament estigui presidit per una persona d’un partit nítidament d’esquerres", una opció "preferible" a cedir-la a Junts.

Esquerra fixa les condicions

ERC insisteix que ningú els ha ofert res i allunyen un pacte amb el PSC. En canvi, asseguren que prioritzen les negociacions amb Junts i la CUP per "una Mesa antirepressiva" que permeti que diputats com Ruben Wagensberg, resident a Suïssa, puguin votar.

La portaveu republicana, Raquel Sans, ha concretat que considerant que l'òrgan ha de poder garantir els drets dels exiliats, i que es pugui parlar "de tot" al Parlament. La portaveu també ha tancat la porta a una llista unitària en cas de repetició electoral, tal com han proposat l'ANC. 

Òmnium crea una sindicatura per "fiscalitzar" l'aplicació de l'amnistia | Àlex Cabrera

El PSC, en canvi, continua plantejant una mesa proporcional als resultats del 12M, en què tocarien 3 cadires pels socialistes, dues per Junts, una per Esquerra i la darrera pel PP. Des de Junts, Toni Comín, ha criticat que Salvador Illa "continuï insistint" a postular-se per a la investidura i li ha demanat que "entengui" que el bloc independentista suma 59 diputats, mentre que l'alternativa "unionista-progressita" suma 48.