Enlaces accesibilidad
ACTUALITAT

Notícies a Catalunya, en directe avui 3 de juny del 2024 | Els pagesos tallen els principals passos fronterers amb França

  • El Govern autoritza triplicar l’aportació d’aigua dels embassaments per al reg del Baix Ter
  • Desarticulada una organització criminal dedicada al tràfic de persones, drogues i falsificació de moneda
  • Més informació de les notícies destacades del dia al web de RTVE Notícies

Per
Els pagesos reactiven les protestes amb l'objectiu de fer sentir la seva veu a Europa en plena campanya electoral.
Els pagesos reactiven les protestes amb l'objectiu de fer sentir la seva veu a Europa en plena campanya electoral.

L'actualitat d'aquest dilluns passa per la jornada de protesta pagesa amb talls de carreteres a la frontera entre Espanya i França. L'objectiu: pressionar la Unió Europea en plena campanya electoral. Unes eleccions que ara recapten el vot jove i utilitza 'influencers' per promoure la participació.

En clau política, Núñez Feijóo obre la porta a una moció de censura a Sánchez. Una eina que hauria de comptar amb el suport de Junts per prosperar. A banda, Òmnium Cultural ha anunciat que crearà una sindicatura per "fiscalitzar" l'aplicació de la llei d'amnistia.

L'actualitat a Catalunya, avui 3 de juny de 2024

RTVE Notícies RTVE Notícies
Minuto Descripción
  • 19:35

    Els Mossos obren una investigació per esclarir la mort d’una dona que aquest diumenge a la mitjanit s'ha precipitat d’un cinquè pis al passeig de Maragall, a Barcelona. 

     

     

    La policia investiga si es tracta d’un nou cas de violència masclista i ha detingut la parella de la víctima. Segons diverses fonts, els veïns van sentir una baralla entre la parella i van veure com l’home fugia. La policia manté totes les hipòtesis obertes, des del feminicidi fins al suïcidi. S'està a l'espera dels resultats de l’autòpsia per aclarir els fets. A hores d'ara, el jutjat d’Instrucció número 16 de Barcelona s’ha fet càrrec del cas i resta pendent del resultat de la investigació policial.
     

  • 19:15

    Veïns de l'entorn del Park Güell de Barcelona alerten de "més de 2.000 taxis diaris" en la zona
     


    El Consell Veïnal del Turó de la Rovira de Barcelona ha alertat aquest dilluns de "més de 2.000 taxis diaris" en la carretera del Carmel, a l'entorn del Park Güell, i ha lamentat que no responen a la necessitat veïnal dels barris de la Salut, el Carmel i Ca Baró. Els veïns ho han dit aquest dilluns en un apunt en 'X'  en el qual han explicat que "cap barri ha de sofrir el que sofreixen en la Salut des de fa 10 anys: una allau de taxis i VTC diari que els fa la vida impossible, col·lapsa el transport i únicament respon a interessos turístics".

  • 19:05

    Comencen les assemblees de Revolta Pagesa en els cinc talls de la frontera a Catalunya
     


    Els agricultors mantenen les protestes i aborden el futur de Revolta Pagesa i la seva constitució com a organització agrària sota el nom Gremi de la Pagesia catalana, una decisió que ha de sortir de l'assemblea. Els simpatitzants de Revolta Pagesa estan reunits en els punts fronterers de La Jonquera, Coll d'Ares, Puigcerdà (Girona), La Seu d'Urgell i Bossòst, al costat d'altres agricultors de l'Estat i francesos.

  • 18:42

    Pere Aragonès es reuneix amb el president del BBVA, Carlos Torres, al Palau de la Generalitat

     

    La trobada, que ha estat privat i del qual no han transcendit els detalls, s'ha realitzat en el marc de l'oferta pública d'adquisició (OPA) sobre Banc Sabadell que ha fet BBVA, que precisament aquest dilluns ha remès la sol·licitud d'autorització a la Comissió Nacional dels Mercats i de la Competència per a llançar l'operació. Tant Aragonès com la resta del Govern s'han mostrat en tot moment contraris a l'operació per la seva afectació a l'economia catalana i als llocs de treball a Catalunya.

  • 18:15

    Els agricultors catalans i francesos mantenen els cinc talls a Catalunya a la frontera amb França
     

    Agricultors catalans i francesos mantenen els talls a Catalunya en cinc corts de la frontera amb França, després d'haver-los començat passades les 10 hores en el marc d'una jornada de protestes que preveuen que duri fins a la mateixa hora del dimarts.


    Així, interrompen la circulació a Bòssost, La Seu d'Urgell (Lleida), Puigcerdà, Coll d'Ares i La Jonquera (Girona), que se sumen als talls d'Irun (Guipúscoa), Somport i Portalet (Osca). Segons informa el Servei Català de Trànsit (SCT), hi ha afectacions en l'autopista AP-7, entre La Jonquera i Llers; en la C-38, al seu pas per Molló; en la N-152, a Puigcerdà (Girona); en la N-145, a Valls de Valira, i en la N-230 i la N-141, a Bòssost.

     

  • 17:17

    ERC fixa les condicions per la Mesa del Parlament

     

     

    Els partits assumeixen que si hi ha un acord per la Mesa del Parlament, tot just dilluns vinent, serà a darrera hora. Les negociacions passen per l'aposta dels comuns per una majoria progressista i veuen amb bons ulls que la presidència de la Cambra acabi a mans dels republicans. Els republicans asseguren que prioritzen les negociacions amb Junts i la CUP per "una Mesa antirepressiva" que permeti que diputats com Ruben Wagensberg, resident a Suïssa, puguin votar. El PSC, en canvi, continua plantejant una mesa proporcional als resultats del 12M, en què tocarien 3 cadires pels socialistes, dues per Junts, una per Esquerra i la darrera pel PP.

    ERC fixa les condicions per la Mesa del Parlament | Laura Herrero
    rtve ERC fixa les condicions per la Mesa del Parlament | Laura Herrero
  • 16:45

    Restablerta la circulació de trens de l'R1 i l'RG1 entre Mataró i Arenys de Mar

     

    La circulació de trens de l'R1 i l'RG1 entre Mataró i Arenys de Mar s'ha restablert després d'haver estat tallada durant més d'una hora a causa de l'atropellament d'una persona entre aquestes dues poblacions. N'han informat fonts de Renfe que han explicat que l'incident ha tingut lloc a les 14.50 hores en una zona de pas no autoritzada. La companyia ha alertat els serveis d'emergències i ha habilitat un servei de transport alternatiu per carretera.

  • 16:16

    Un estudi de ISB Global quantifica l'impacte de l'ozo en la salut

     

    Els EEUU i l'Àsia  són els responsables de més del 60% de les morts prematures per ozó a Europa, tot i que els països europeus en són el 20%. Així es desprèn  d'un estudi de l'Institut de Salut Global de Barcelona, que ha quantificat l'impacte en la salut d'aquest contaminant que combina radiació solar i gasos, en 813 regions europees. 

  • 16:00

    Els Mossos investiguen la mort d'una dona a Barcelona després de precipitar-se des del balcó d'un pis del Guinardó

     

    Els fets han tingut lloc la matinada de diumenge a dilluns. La policia ha detingut un home relacionat amb els fets, tot i que a hores d'ara no s'ha pogut concretar si es tracta de la parella de la víctima. 

  • 15:40

    María Zamora, Premi Nacional de Cinematografia 2024 del Ministeri de Cultura

     

     

    La productora valenciana María Zamora ha estat guardonada amb el Premi Nacional de Cinematografia 2024. Productora de films com ‘Estiu 1993’, ‘Alcarràs’, ‘Els dies que vindran’, ‘Libertad’ o ‘Creatura’, va crear l’any 2021 la productora i distribuidora de cinema Elastica Films juntament a Enrique Costa. Fins llavors havia estat productora executiva i sòcia fundadora d’Avalon P.C. 

    María Zamora, Premi Nacional de Cinematografia 2024 | Maria Huguet
    rtve María Zamora, Premi Nacional de Cinematografia 2024 | Maria Huguet
  • 15:20

    La pedregada de dissabte arrasa la collita de 1.500 hectàrees de vinyes de l’Alt Penedès

    -

    La pedregada que va caure dissabte al Penedès ha arrassat la collita de prop de 1.500 hectàrees de vinya. És l’estimació feta tant pel consell regulador de la DO Penedès com per Unió de Pagesos, segons fonts consultades per l’ACN. Les zones on la pedra va caure amb més intensitat i molt poca estona van ser nuclis de Santa Margarida i els Monjos, Castellet i la Gornal, Sant Martí Sarroca i Font-rubí.

  • 15:00

    Boí Taüll tornarà a ser la seu de la Copa del Món d'esquí de muntanya el febrer del 2025

     

     

    L'estació de muntanya de Boí Taüll, a l'Alta Ribagorça, gestionada per Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya , tornarà a ser escenari d'una competició d'alt nivell l'hivern que ve. Els dies 1 i 2 de febrer del 2025 acollirà novament la Copa del Món d'esquí de muntanya ISMF, en modalitats de sprint i relleus mixtos, dues proves que seran olímpiques als Jocs Olímpics Milano-Cortina d'Ampezzo 2026. 

  • 14:33

    Més de 200 agricultors es concentren a la Vall d'Aran

     

    Pagesos i ramaders es concentren a banda i banda de la frontera amb França. Planegen previsiblement una reunió amb el Govern cap a l'octubre. A més de les reivindicacions generals, demanen una millora en la gestió de la fauna salvatge, tant perquè els malmeten les collites. 

  • 14:30

    Salut fa una crida perquè aquesta franja es protegeixi amb les dues dosis de la triple vírica recomanada.

     

     

    Catalunya està registrant un augment de casos de xarampió. Des de principi d'any s'han notificat 17 casos. No és una xifra alarmant segons els experts, però sí que cal estar alerta.

    Salut demana vacunar-se davant l'augment de casos de xarampió
    rtve Salut demana vacunar-se davant l'augment de casos de xarampió
     
  • 14:29

    A La Jonquera, pagesos i ramaders tallen el punt quilomètric 0 de l'Ap-7 i l'A-9

     

    Les protestes pageses tallen el punt quilomètric 0 de l'AP-7 i l'A-9, la qual cosa suposa el bloqueig d'11.000 camions, que habitualment passa per aquestes carreteres. Els transportistes calculen unes pèrdues de 12 milions d'euros. Almenys hi ha 150 tractors gironins i cinc francesos, que diuen estar en un moment de molta feina als camps. Consideren important, però fer un bloc unitari i que Europa els escolti.

  • 14:14

    Detingut per presumptament apunyalar a un home a Salou durant una baralla
     

     

    Els Mossos d'Esquadra han detingut aquest dilluns cap a les 11 hores a un home de 50 anys per presumptament apunyalar a un altre --i ferir-lo de gravetat-- aquest diumenge de matinada durant una baralla al carrer Berenger de Palou a Salou .

     

     

  • 13:44

    Detenen un home per haver apunyalat a un altre a un bar de Salou

     

    Els Mossos d'Esquadra han detingut aquest dilluns un home que, de matinada, ha apunyalat un altre a Salou (Tarragonès). Passarà a disposició judicial en les pròximes hores. La víctima tenia ferides i ha estat traslladada a l'hospital. Per la seva banda, la Unitat d'Investigació de Tarragona, està intentant esclarir els motius de l'agressió.

  • 13:35

    Els pagesos del tall a La Jonquera preparen arròs per a 500 persones 

     

    Després d'un matí de protesta, en el que han tallat l'autopista a banda i banda de la frontera, pagesos i ramaders preparen el dinar en gran. Taules desplegables, carpes i altaveus, en un ambient festiu, ja que passaran unes 24 hores de mobilització. Fa hores que tres paelles couen a foc lent 40 litres de fumet, 25 quilos d'arròs i 80 litres d'aigua. De la Catalunya del Nord, hi ha una trentena de pagesos i al Principat més d'un centenar. També hi ha acudit agricultors d'altres punts, per exemple de València.

  • 13:16

    Al voltant de 250 pagesos barren el pas a vehicles en l'N-230 i el Bossot

     

    Més carreteres i vies tallades. Més de 200 pagesos tallen ara l'N-230 a Bossost (Val d'Aran) i el port del Portilhon. Només deixen passar el transport sanitari, d'emergències o l'escolar. A la protesta de Bossost s'hi han unit pagesos de la Val d'Aran, els Pallars, l'Alta Ribagorça, l'Urgell, el Pla d'Urgell, les Garrigues i una petita representació d'agricultors de Múrcia. El portaveu de Revolta Pagesa al tall de Bossost, Gerard Cardona, ha lamentat que la Gendarmerie no ha autoritzat els pas dels pagesos francesos per unir-se al tall de Bossost. A Pont de Rei han tallat la via uns 200 pagesos de França. Diàriament, passen per l'N-230 (Val d'Aran) més de cinc-cents camions.

  • 13:08

    Els transportistes reclamen solucions per poder circular

     

    Els transportistes aquest dilluns s'han trobat amb una gran trava per fer arribar les mercaderies al seu destí. Els pagesos i ramaders han tallat les carreteres, sobretot els passos fronterers amb França, que protesten, una vegada més, contra les polítiques agràries. Per aquest motiu, la Confederació Empresarial de Transport per Carretera de Catalunya (CETCAT) i la Coordinadora d'Organitzacions de Transportistes reclamen solucions al Govern. Expliquen que estan d'acord amb la protesta, però que són ells els que es veuen perjudicats.

  • 13:04

    TMB incorpora la bicicleta compartida a la seva nova aplicació per a mòbils



    La nova aplicació mòbil TMB App integra més opcions de mobilitat sostenible que les disponibles fins a la data, com la bicicleta compartida. A més, incorpora un lector que permet escanejar els codis Ddtag, les etiquetes intel·ligents similars a un QR de colors, que estan situats en parades de bus i estacions de metro per a obtenir informació sobre el servei. Fins ara, l'aplicació oferia informació sobre el metre i els autobusos de TMB i dades d'altres operadors com a FGC, Rodalies, TRAM i els busos de l'AMB.

  • 12:55

    Tarragona augmenta la presència d'agents de carrer per a més seguretat

     

    La Guàrdia Urbana de Tarragona desplega aquest dilluns el nou pla de seguretat. Hi haurà més patrulles urbanes al carrer i vuit comandaments de la Guàrdia Urbana que seran referents de barri. 

    Més agents de carrer a Tarragona per augmentar la seguretat | Judit Huerta
    rtve Més agents de carrer a Tarragona per augmentar la seguretat | Judit Huerta
  • 12:45

    El centre operatiu de la Mariola de Lleida comença a funcionar

     

    Entra en funcionament el centre operatiu de la Guàrdia Urbana al barri de la Mariola, a Lleida. Estarà obert unes hores al matí i a la tarda, on els veïns poden presentar denuncies i sol·licitar informació. A partir de les set de la tarda, la Unitat Polivalent del cos policial patrullarà pel barri per controlar les hores que solen ser més conflictives.

  • 12:40

    La Comunitat Palestina a Catalunya demana a l'Audiència Nacional suspendre el comerç d'armes amb Israel

     

    La Comunitat Palestina de Catalunya ha presentat aquest dilluns un recurs a l'Audiència Nacional sol·licitant mesures cautelars perquè se suspengui la transferència de material militar a Israel. La reclamació s'ha plantejat en complir-se tres mesos sense resposta a un requeriment al govern espanyol sobre aquest assumpte. Els demandants denuncien que Espanya no ha suspès les llicències d'exportació vigents, manté les importacions i permet el trànsit de material de guerra als ports.

  • 12:30

    Òmnium crea una sindicatura per "fiscalitzar" l'aplicació de l'amnistia

     

    Òmnium Cultural ha anunciat la creació d'una sindicatura que servirà per "fiscalitzar" l'aplicació de la llei d'amnistia "causa per causa i jutjat per jutjat". Així ho ha explicat el president de l'entitat, Xavier Antich, que ha garantit que Òmnium vetllarà perquè l'amnistia s'apliqui a "absolutament tothom". En un acte al pati del Palau Robert, Antich ha denunciat "l'intent de boicot d'un grupuscle de la judicatura" que creu que promourà "trampes, subterfugis, argúcies i demores" en l'aplicació de la llei. L'eina servirà, també, perquè totes les defenses i els represaliats es puguin coordinar.

  • 12:27

    Catalunya rep un 16% més de turistes que l'any passat

     

    Segons les dades publicades per l'Institut Nacional d'Estadística, al mes d'abril gairebé 8 milions de viatgers han passat pel nostre país. Espanya ha rebut els 4 primers mesos de l'any 24 milions de turistes internacionals, prop d'un 15% més que l'any anterior. Un augment que també s'ha vist a Catalunya. Més de 5 milions de turistes internacionals han visitat la comunitat catalana, un 16% més que el mateix període de l'any passat. Les seves despeses han estat de prop de 5 milions i mig d'euros, gairebé un 23% més.

  • 12:00

    Els pagesos del Ripollès i el Vallespir tallen el Coll d'Ares per reclamar "solucions i no pedaços"

     

    Una cinquantena de pagesos del Ripollès i el Vallespir tallen la C-58 al Coll d'Ares (Ripollès). Hi ha diversos tractors entravessats impedint el pas de vehicles i avisen que només obriran en cas d'emergència. Un dels pagesos, Jordi Juanola, reclama "solucions i no pedaços" als governs de Brussel·les, Madrid i la Generalitat. També, el portaveu de Revolta Pagesa al tall, Joan Moret, ha lamentat la convocatòria catalana d'eleccions: "Hem perdut moltes oportunitats i pactes que havíem fet; ara haurem de tornar a començar des de zero".

  • 11:50

    Salut fa una crida els catalans d'entre els 44 i els 58 anys a vacunar-se del xarampió per l'augment de casos

     

    El Departament demana als catalans d'entre 44 i 58 anys que es vacunin del xarampió per l'increment de casos als països de l'entorn. El perquè d'aquesta franja s'explica perquè fins a l'any 1966 el 90% de la població havia patit la infecció i tenia immunitat de grup, i a partir del 1981 es va incloure la vacuna en el calendari pediàtric. Ara, però, en els nascuts entre 1966 i 1981 s'ha perdut aquesta immunitat, i per això es recomana vacunar si no s'ha passat la malaltia.

  • 11:23

    Feijóo obre la porta a una moció de censura amb el suport de Junts

     

    El líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, no descarta una moció de censura contra Pedro Sánchez després del 9-J. En una entrevista a Antena3, ha afirmat que no li agrada fer "política ficció", però ha apuntat en aquesta direcció malgrat que necessitaria el suport de Junts. "Veurem que passa el diumenge" a les eleccions europees, "puc assegurar que som l'alternativa a Sánchez, i si aquesta majoria social que no està d'acord amb la majoria del govern es converteix en majoria electoral".

  • 11:17

    En marxa el dispositiu especial per a temporers a Lleida

     

    Aquest dilluns es posa en marxa el dispositiu d'atenció a temporers a la ciutat de Lleida. L'any passat es va atendre 935 persones, un 56% més que en 2022. Entitats socials ja l'han criticat perquè consideren que no és prou digne.

    En marxa el dispositiu especial per a temporers a Lleida | Joana Sendra
    rtve En marxa el dispositiu especial per a temporers a Lleida | Joana Sendra
  • 11:06

    Més d'un centenar de tractors bloquegen l'AP-7 a la Jonquera, cinc francesos

     

    Més d'un centenar de tractors bloquegen l'AP-7 a la Jonquera (Alt Empordà) des de les deu del matí.  En total la tallen uns 150 tractors catalans i cinc francesos. El sector reclama que s'apliquin les anomenades "clàusules mirall" en les importacions de productes i menys pressió fiscal en els costos de l'energia. "Ens hem de salvar i que ens escoltin des d'Europa", assegura el portaveu de Revolta Pagesa, Martí Planas. La previsió és que el tall s'allargui fins aquest dimarts al matí.

  • 11:00

    Els camps del Baix Ter gaudiran del triple d'aigua gràcies a la crescuda dels embassaments

     

    La comissió de desembassament extraordinària del sistema Ter Llobregat, celebrada aquest dilluns, ha aprovat per unanimitat la nova proposta de dotacions d'aigua per al reg agrícola, durant el període comprès entre els mesos d'abril i setembre d'enguany. En total, es preveu destinar durant aquest període prop de 50 hectòmetres cúbics per al reg agrícola, 39,92 dels quals es destinaran al reg del Baix Ter i els 9,33 restants a la conca del Llobregat. En el cas del Ter, aquesta xifra suposa gairebé triplicar la proposta de cabals anunciada pel conseller d’Acció Climàtica, David Mascort, el 30 d'abril.

  • 10:50

    Les colònies de gavina corsa, consolidades als ports de Barcelona i Tarragona

     

    El Departament d’Acció Climàtica ha registrat aquest any 2024 més de 4.000 parelles nidificants de gavina corsa a Catalunya. Les dades constaten que hi ha una consolidació de la població i s’ha frenat en sec la davallada poblacional registrada deu anys enrere, fins i tot invertint la tendència poblacional. La gavina corsa és una espècie protegida i catalogada en perill d’extinció. El 2022 se’n van detectar 3.060 parelles, el 2023, 4.421, i aquest 2024, 4.356.

  • 10:42

    Els transportistes critiquen el govern per permetre els bloquejos

     

    Els Transportistes qualifiquen de passivitat i complicitat l'actitud de la conselleria i el ministeri d'Interior davant la nova convocatòria de bloquejos dels agricultors, als passos fronterers. Segons l'Associació General d'Autònoms Transportistes de Catalunya, la protesta ocasionarà "injustificadament" pèrdues milionàries i exigeixen al Govern la lliure circulació de béns i mercaderies dels més d'11.000 camions que diàriament travessen la frontera.

  • 10:37

    Més de 42.000 alumnes ultimen els preparatius per les Proves d'Accés a la Universitat

     

    Més de 42.000 alumnes preparen l'examen de selectivitat per obtenir plaça a la universitat. Enguany les Proves d'Accés a la Universitat (PAU), que se celebren del dimarts 4 al dijous 6 de juny, porten novetats. Incorporen canvis per l'aplicació dels currículums de la LOMLOE.

  • 10:32

    Desemmascarat un fals Goya a la Universitat de Lleida

     

    El Centre d'Art d'Època Moderna (CAEM) de la Universitat de Lleida (UdL) ha descartat que Francisco de Goya pintés un quadre de la Verge del Carme, propietat d'un antiquari de Mallorca. Es tracta d'una obra que el gran artista aragonès va prometre per carta al seu amic Martín Zapater, que no ha estat mai clarament identificada i catalogada. El llenç no està signat, però al darrere hi havia una inscripció associant-lo a Goya. Els estudis tècnics realitzats al llarg de tres mesos han permès al personal investigador de la UdL determinar que tant la pintura com la nota manuscrita que l'acompanya són falses.

  • 10:25

    Primers passos fronterers amb França tallats pels pagesos

     

    Els pagesos tornen a protestar, aquest cop amb l'objectiu de fer sentir la seva veu a Europa en plena campanya electoral. Diversos tractors bloquegen els principals passos fronterers amb França. Tallada l'AP-7 a la Jonquera, la C-38 al coll d'Ares (Ripollès), l'N-152 a Puigcerdà, l'N-145 a la Seu d'Urgell i l'N-230 a Bossòst (Vall d'Aran).

  • 10:13

    Feijóo torna a acusar el govern de corrupció política per l'amnistia

     

    El líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, carrega contra Sánchez i la llei d'amnistia. "Si és la fi del procés, per què ara els independentistes demanen un referèndum? Això no era la fi ja", assegura. A més a més, acusa el govern espanyol de demorar la publicació de la llei d'amnistia al BOE: "Si tanta reconciliació suposa, per què no la publiquen al BOE per reconciliar-se com més aviat millor?".

  • 10:06

    Illa reclama paciència i generositat en les negociacions per formar govern

     

    El primer secretari del PSC, Salvador Illa, ha reclamat "paciència" i "humilitat" en les negociacions per configurar un executiu català. Illa també explica que "convé generositat" i avisa que "ningú té dret preferent". El candidat socialista a presidir la Generalitat de Catalunya ha insistit a tenir "paciència", però, a la vegada, ha advertit que "Catalunya no pot esperar massa més". Així mateix, exigeix "respecte" als resultats electorals de les eleccions catalanes del 12 de maig.

  • 9:58

    Prop de 200 tractors es dirigeixen a la Jonquera

     

    Els pagesos catalans faran bloquejos als passos fronterers per pressionar la Unió Europea en plena campanya electoral. En aquests moments al voltant de 200 tractors s'estan dirigint a la Jonquera per reunir-se amb els agricultors francesos.

  • 09:45

    Junts alerta a ERC: fer president a Illa suposaria acabar amb l'autogovern

     

    El cap de llista de Junts al 9-J, Toni Comín, ha alertat que investir Salvador Illa com a president de la Generalitat pot portar a la fi de l'autogovern de Catalunya. "Al Parlament no hi ha una majoria independentista per deconstruir el nostre autogovern i nació, i els responsables serien aquells que li haurien obert les portes a la presidència", ha afirmat en un acte de campanya des d'Elna, a la Catalunya del Nord. Comín també ha reivindicat Junts com "l'autèntic mur" contra l'extrema dreta a la UE.

  • 9:25

    CAFÈ D'IDEES | Quin efecte tindrà l'amnistia a les europees?

     

    Fa menys d'una setmana que el Congrés va donar llum verda a la llei d'amnistia. Una nova llei orgànica que podria tenir efectes en els resultats de les eleccions europees. Segons Lluis Orriols, professor de ciències polítiques de la UCAM, "la por de l'extrema dreta podria fer que el PSOE augmenti, però la legislatura està oberta. La llei d'amnistia afecta i desgasta les bases".

  • 9:00

    Revolta Pagesa vol tallar aquest dilluns la frontera amb França i durant 24 hores

     

    La pagesia torna a manifestar-se contra la falta de seguretat alimentària sobre els productes importats i la pressió fiscal en les energies. La protesta, prevista que s'allargui 24 hores, està convocada per Revolta Pagesa i té el suport de diverses associacions agràries d'arreu de l'Estat i també dels agricultors francesos.

  • 8:31

    Els candidats a les eleccions europees recapten el vot jove amb 'influencers'

     

    Els partits surten a la caça del vot jove en la recta final de la campanya per les eleccions al Parlament Europeu del 9 de juny. Les beques Erasmus, les pràctiques laborals, la salut mental, l'accés a l'habitatge, l'emprenedoria o el vot als 16 anys són algunes de les qüestions que els partits porten als seus programes electorals per atreure'ls. L'Eurocambra veu clau captar els 25 milions de joves que aquest any podran votar per primera vegada per assegurar el "compromís" de les generacions futures amb la Unió Europea.

  • 8:00

    Bon dia. Segueix aquí l'actualitat a Catalunya del dilluns 3 de juny de 2024.