Enlaces accesibilidad

Pau Casals i l'herència musical de la seva família al Vendrell

  • Pau Casals és considerat un dels millors músics de la història i el seu poble, el Vendrell, li va fer el seu propi homenatge
  • La presentadora del programa 'De Carrer', Nerea Sanfe, visita la Plaça Nova per descobrir l'herència musical de la família Casals

Per
Pau Casals i l'herència musical de la seva família al Vendrell
La Plaça Nova del Vendrell, vista des de dalt.

El famós músic Pau Casals és vendrellenc. Va ser un dels més influents del segle XX, un especialista amb el violoncel i un gran director d'orquestra, fins al punt de crear-ne la seva. També va ser un gran compositor. De fet, és l'autor de l'himne de les Nacions Unides.

Al Vendrell han deixat un homenatge a la Plaça Nova pel seu impacte al món de la música. Tanmateix, no és l'únic que va deixar una gran herència musical al municipi tarragoní. La presentadora Nerea Sanfe ho descobreix a 'De Carrer'.

L'homenatge del Vendrell a Pau Casals

La Plaça Nova té una peculiaritat única: la seva forma és la d'un violoncel. La part amb el terra de color vermell està estructurada amb la silueta del mànec i la corba que hi ha dins de l'instrument. No obstant això, no sempre ha tingut aquesta forma, perquè quan es va construir el segle XIX únicament estava envoltada per cases. Fins a l'any 2000, quan l'Ajuntament va decidir reformar-la amb aquestes característiques inèdites per retre homenatge a Pau Casals. De fet, el músic vivia prop de la plaça i quan era petit hi anava molt sovint a jugar.

Al voltant de l'espai que representaria el mànec del violoncel, on es troba la font i l'escultura del compositor, hi ha uns rosers molt especials perquè contenen la Rosa Pau Casals, una varietat específica d'aquest tipus de planta. Són de color blanc, i a banda de trobar-les en aquest punt del Vendrell, també es poden trobar a les floristeries. Al municipi es feia un concurs de roses fa anys.

La Plaça Nova d'El Vendrell té forma de violoncel en homenatge a Pau Casals.

Escultura de Pau Casals a la Plaça Nova d'El Vendrell.

El de la plaça no és el primer ni únic reconeixement a Casals. L'any 1927 es va organitzar un concert en homenatge al músic amb una orquestra que ell mateix va dirigir. Tots els participants van venir des de Barcelona amb el tren per tocar en aquest esdeveniment obert a tothom en una Plaça Nova que estava plena de gom a gom.

També al Vendrell hi ha la Vil·la Casals, que el músic va fer construir l'any 1910 al passeig marítim de Sant Salvador. Inicialment, era una casa d'estiueig, però el 1972 l'artista i la seva esposa, Marta Montañez, van crear la Fundació Pau Casals per preservar el patrimoni que tenien. Després de la mort del violoncel·lista, es va obrir al públic la Sala del Sentiment, la Sala de Concerts i la del Vigatà, i el 1976 es va inaugurar la casa com a Museu Pau Casals.

Els inicis del llegat musical: Carles Casals

Tot això no hauria existit mai si no fos per una figura que esdevé molt important tant pel compositor com pel poble. No es pot entendre el llegat de Pau Casals i l'herència musical a El Vendrell sense el seu creador: Carles Casals, el seu pare, que també era músic.

A mitjans de segle XIX, va fer unes reparacions a l'orgue de l'església del poble, que es va inaugurar el 1777. Després del treball d'obra, es va quedar com a organista de l'església. Però, el sou no li permetia arribar a final de mes, així que va muntar una escola de música, la primera que va tenir el municipi. L'acadèmia es trobava a casa seva, on els Casals eren veïns amb un dels millors dramaturgs catalans de finals de segle XIX i principis del XX, Àngel Guimerà. Sens dubte, el Vendrell és un poble de personatges il·lustres.