La plaça George Orwell: per què s'anomena així?
- La plaça George Orwell a Barcelona és un homenatge al famós escriptor britànic, que va establir-se a la ciutat el 1936 per lluitar a la Guerra Civil Espanyola
- Descobreix amb quins altres noms es coneix popularment aquest espai al programa 'De Carrer', amb la presentadora Nerea Sanfe
La plaça George Orwell està ubicada al carrer d'Avinyó, al barri Gòtic de Barcelona, al costat de la rambla de Catalunya i del barri del Raval. Ret homenatge a qui va ser un dels grans escriptors del segle XX. Però aquest no és l'únic nom que se li ha adjudicat a aquest parc. Descobreix el perquè de les diverses nomenclatures amb la presentadora Nerea Sanfe al programa 'De Carrer'.
Per què se li diu plaça George Orwell?
L'escriptor George Orwell va establir-se a Barcelona el Nadal de 1936, quan just havia començat la Guerra Civil Espanyola. Com molts joves idealistes de l'època, va arribar a Espanya en aquell moment perquè sabien que estava en joc el futur del país, però també el destí d'Europa i del món. Igual que Orwell, molta gent d'arreu del món va anar a territori espanyol a lluitar a favor de la República i contra el feixisme.
El novel·lista britànic va allistar-se per anar al front d'Aragó amb una milícia del POUM, el Partit Obrer d'Unificació Marxista, que era trotskista, és a dir, antiestalinista i socialista. A terres aragoneses, Orwell hi va passar uns mesos, fins que va ser ferit i va tornar a Barcelona, on va presenciar els Fets de maig de 1937. La lluita interna entre republicans el va fer marxar, i tot el que va viure ho va escriure en el que fou un dels grans llibres del segle XX: 'Homenatge a Catalunya'. L'escriptor era especial, perquè va dur a terme una praxi que no feia ningú: ser crític amb els seus.
Una de les grans publicacions de l'autor va ser la del 'Gran Germà', on parlava d'una càmera que ho controlava tot i que vigilava la població. Curiosament, la primera càmera de videovigilància que es va instal·lar a la capital catalana va ser a la plaça George Orwell, que s'anomena així des de 1996 quan l'Ajuntament de Barcelona va decidir donar-li aquest nom per homenatjar-lo.
Noms populars
Segons l'historiador i periodista Rafa Burgos, la plaça es concep com la més canalla de Barcelona perquè se situa al costat de la rambla de Catalunya i del barri del Raval. Burgos explica que a la dècada dels vuitanta, s'hi reunien els joves per consumir drogues, especialment les al·lucinògenes com l'LSD. Per això se la coneixia popularment com la 'plaça del tripi'.
L'historiador assegura que els barcelonins també la van batejar com la 'plaça de l'oliva' per un monument que s'hi va construir i que sovint passa desapercebut. L'obra pertany a l'escultor català Leandre Cristòfol, un dels pioners del surrealisme a Catalunya i a Espanya. Se li va donar aquest nom per la seva semblança al famós aperitiu, tot i que la forma i el rerefons no tenen res a veure. L'escultura representa el mugró d'un pit femení!