Enlaces accesibilidad

Les novetats a Filosofia, les lectures obligatòries i els canvis de darrera hora marquen les PAU

  • Els alumnes ja poden escollir entre dues lectures obligatòries i dues més de competencials
  • Els resultats dels examens es podran conéixer el 19 de juny

Per
Uns 42.500 alumnes catalans s'examinen enguany a les Proves d'Accés a la Universitat
Uns 42.500 alumnes catalans s'examinen enguany a les Proves d'Accés a la Universitat

Alguns amb nervis i d'altres més tranquils, els estudiants han començat les Proves d'Accés a la Universitat. Més de 42.000 alumnes de tot Catalunya s'examinen durant tres dies, una xifra rècord. Exàmens per a una promoció que ja ha fet un batxillerat més competencial i menys memorístic.

Aquesta podria ser la darrera selectivitat tal com la coneixem. El tret de sortida l'ha donat l'examen de Llengua Castellana i Literatura. Precisament, ja en aquest primer examen s'han trobat un canvi: s'encamina ja cap a aquest model més competencial.

El segon dia dels exàmens, els estudiants s'enfronten a Història o Història de la Filosofia, una elecció que torna després que Filosofia hagi tornat a incloure's en la fase general. Aquest dimecres també fan les proves de les assignatures modals.

Canvi a les lectures obligatòries

Per exemple, en la prova de literatura els estudiants han pogut esquivar preguntes sobre lectures obligatòries. Fins ara, hi havia lectures prescrites concretes a segon de batxillerat, però això ha canviat i els alumnes han pogut escollir entre dues preguntes sobre les lectures obligatòries i dues més de competencials.

Primer dia de les proves PAU: sensacions bones entre els estudiants

Es tracta d'una forma transitòria a l'espera del model final de les noves PAU, que s'aplicarà a partir del curs que ve. Els alumnes expliquen que els han preparat tant per respondre les lectures obligatòries com per a les preguntes més competencials.

Filosofia torna a la part comuna

Després de set anys, la filosofia torna a la part comuna de les PAU. En la segona jornada dels exàmens a Catalunya, els alumnes han hagut de triar entre la primera etapa de la dictadura franquista o la Guerra Civil a Catalunya per Història, i els autors John Locke i Descartes per Filosofia

Segona jornada de les PAU marcada pel retorn de la Filosofia a la part comuna | Lourdes Gata

Un cop superat l'equador de les proves, ja respiren una mica més tranquils. Aquest dimecres també destaquen noves matèries de modalitat com la de Ciències Generals. Un any més, l'examen de Matemàtiques ha aixecat polèmica per considerar-la, han dit alguns estudiants, molt difícil.

La prova de literatura castellana es podrà repetir

El Consell Interuniversitari de Catalunya deixarà repetir part de l'examen de literatura castellana de la Selectivitat perquè hi ha detectat un error. I és que la prova contenia un poema que no formava part del temari de batxillerat. El CIC permetrà que els 1.368 alumnes matriculats a la prova puguin repetir la segona part de l'examen d'aquesta matèria.

L'error ha estat el poema 'Mientras por competir con tu caballo', inclòs a l'examen com una de les opcions per fer-ne comentari de text. El poema, però, no era una de les peces de Luís de Góngora que forma part dels 20 poemes de la 'Antología de Poesía del Siglo de Oro', una de les lectures prescriptives del curs 2023-2024.

Les notes, el 19 de juny

Els estudiants podran tenir la nota com a màxim el 19 de juny. La preinscripció es podrà fer entre el mateix dia que comencen les proves i el 28 de juny i la primera assignació de places es farà el 10 de juliol.