Enlaces accesibilidad
L'entrevista

Lluís Llach: "Un dels grans errors ha estat l'estratègia de Junqueras"

Per
Lluís Llach: "Un dels grans errors ha estat l'estratègia de Junqueras"

El president de l'Assemblea Nacional Catalana, Lluís Llach, ha culpat ERC de la davallada de l'independentisme. I més concretament, el seu president, Oriol Junqueras. L'ha acusat de renunciar a la confrontació a partir de 2018: "Va fer un gir de 180 graus. Tant me fa que sigui pels indults, per les negociacions amb la Soraya, tant em fa".

"Han situat Illa al centre de la política"

Durant l'entrevista al Cafè d'Idees de La 2 i Ràdio 4, Llach ha lamentat que el líder del PSC, Salvador Illa sigui ara "al centre de la política catalana" i ha responsabilitzat Junqueras d'aquesta situació. Segons Llach, els 93 anys d'història d'ERC "contradiuen el seu comportament els últims anys".

Lluís Llach explica que fa temps que no parla amb Oriol Junqueras: "Ha patit una mena de transformació. Em fa por que em foti una hòstia i em foti per terra. No, és bona persona i no ho farà"

El nou president de l'ANC, ha carregat contra Illa, a qui ha considerat un representant de "la repressió del 155. Anava a manifestacions amb Ciutadans quan no hi anava ningú del PSC".

"Sánchez ens deixarà amb el cul a l'aire"

Pocs dies després de l'aprovació definitiva de l'amnistia al Congrés dels Diputats, Llach s'ha mostrat molt escèptic amb la seva aplicació. De fet, ha augurat que els tribunals podrien no aplicar-la.

Llach s'ha mostrat molt desconfiat amb  Pedro Sánchez, a qui ha qualificat "del més gran triler després de Suarez". Creu que pot deixar tots els independentistes "amb el cul a l'aire": "Ens farà una jugada molt maca, convocar eleccions".

"L'independentisme ha de tenir el poder"

Llach considera que s'ha de tornar a construir la unitat entre les forces independentistes, però no s'ha volgut posicionar sobre quin seria el millor format. El líder de l'ANC creu els mateixos partits han de decidir si volen una llista unitària, un programa comú o anar per separat, "però amb una mateixa estratègia".

Una unitat, ha dit, que ha de deixar fora Aliança Catalana perquè és admirador de Meloni o Le Pen: "La senyora Orriols diu que vol els vots de Vox, són indicis molt potents".