Enlaces accesibilidad
ACTUALITAT

Resum de notícies a Catalunya, 4 de juny del 2024 | La Generalitat admet que faltaran metges de família i infermeres a l'estiu

  • 42.535 alumnes s'enfronten a partir d'aquest dimarts a les proves d'accés a la Universitat (PAU)
  • L'atur marca el nivell més baix des de 2008 amb una nova reducció de 6.248 persones inscrites al SOC
  • Més informació de les notícies destacades del dia al web de RTVE Notícies

Per
Metges de Catalunya demanen a Salut no aplicar retallades durant l'estiu als CAP
Metges de Catalunya demanen a Salut no aplicar retallades durant l'estiu als CAP

L'actualitat d'aquest dimarts passa per la segona jornada de les protestes dels agricultors catalans i francesos. Al tall de l'AP-7 a la Jonquera han aixecat el bloqueig a la frontera quan passaven pocs minuts de les nou del matí.

Altres temes destacats de la jornada són l'anunci del Govern que aquest estiu faltaran metges de família i infermeres per culpa de la pròrroga dels pressupostos de la Generalitat i la primera jornada de les PAU, a la que han estat cridats 42.500 estudiants.

En clau econòmica destaca la nova reducció de l'atur del mes de maig en 6.248 persones, la qual cosa suposa un nou rècord històric d'ocupació amb més de 3,8 milions d'afilats a la Seguretat Social a Catalunya.

L'actualitat a Catalunya, 4 de juny de 2024

RTVE Notícies RTVE Notícies
Minuto Descripción
  • 20:15

    RTVE haurà de compensar a les formacions polítiques per dues entrevistes a Yolanda Díaz

     

    RTVE haurà de compensar les formacions polítiques per dues entrevistes a Yolanda Díaz els dies 14 i 28 de maig. La Junta Electoral Central ha considerat que aquests espais superaven allò que estableix la llei del règim electoral pel que fa a la neutralitat de les institucions, perquè a la primera la vicepresidenta del govern espanyol parlava de projectes de futur i en la segona sobre el reconeixement de Palestina. L'àrbitre electoral dona així parcialment la raó a Podem, que va presentar recurs sobre tres entrevistes.

  • 19:55

    BLOC DE CAMPANYA | Les propostes sobre la migració en el marc de la UE centren els missatges de campanya

     

    La cap de llista del PSOE ha alertat del perill d'afebliment de la UE davant un possible auge de l'extrema dreta a les eleccions. El cap de la diplomàcia europea ha advertit que aquest creixement de l'extrema dreta seria una amenaça per l'equilibri intern de la UE.

    El candidat de Vox ha insistit en la necessitat de reformar el pacte d'asil i migració per potenciar la seguretat. Des de Podem, demanen votar contra l'economia de guerra. La candidata de Sumar ha assegurat que lluitaran amb fermesa i valentia al Parlament Europeu pel reocneixement dels drets LGTBI.  

    El PP ha proposat fer homogènies les penes per a violadors en el marc europeu, a més de crear un registre per aquest tipus de delictes. La candidata del PSC s'ha mostrat sorpresa que el PP plantegi un delicte europeu de traïció per impedir iniciatives secessionistes. El candidat de Ciutadans no s'oposa a l'eruodelicte de traïció, però demana avançar cap a la integració dels codis penals al conjunt dels països membres.

  • 18:43

    Foment reclama ampliar les nuclears deu anys més

     

    Foment del Treball reclama ampliar l'operativa de les centrals nuclears per deu anys més i mostra "preocupació" per la política energètica catalana i pel "retard en la transició energètica a fonts renovables". L'entitat recorda, en aquest sentit, que el Principat està "per sota" de la mitjana europea i espanyola en la implantació d'energies verdes.

  • 18:19

    L'Ajuntament de Barcelona s'excusa pel vídeo de Collboni circulant amb bicicleta al carrer d'Avinyó

     

    La tinenta d'alcaldia d'Urbanisme de Barcelona, Laia Bonet, ha explicat que l'Ajuntament tenia previst retirar el senyal que prohibeix circular amb bicicleta pel carrer d'Avinyó, però ha reconegut que encara no "s'ha tret". Ha dit que fa temps que el consistori treballa en un pla en aquest sentit perquè es va detectar que els cartells que es van posar el passat mes de gener "generaven dubtes" en algunes vies. Ha rebutjat valorar si es podria sancionar l'alcalde, però sí que ha indicat que "qualsevol persona està obligada a seguir les indicacions". Ho ha dit després de la polèmica al voltant del vídeo que Jaume Collboni va publicar dilluns en què se'l veia pedalant pel carrer d'Avinyó, un dels 24 on es va vetar el pas de bicicletes.

  • 18:00

    Manifestació a Plaça Espanya en contra d'Unvex, una fira vinculada amb Israel

     

    Desenes de persones, convocades per la plataforma Prou Complicitat amb Israel, s'han concentrat a Plaça Espanya de Barcelona en contra de la fira Unvex, l'esdeveniment de drons més gran d'Espanya, que se celebra avui i demà al recinte Fira Montjuïc. Dins de la fira hi ha empreses que tenen llaços amb l'estat israelià. 

  • 17:40

    Detenen cinc homes que intenten sostreure un carregament de 354 kg d'haixix del remolc d'un camió a l'Urgell

     

    La Divisió d'Investigació Criminal (DIC) de la Regió Policial Ponent dels Mossos d'Esquadra ha detingut aquest dimarts a Mollerussa i Golmés cinc homes d'entre 30 i 40 anys com a suposats autors d'un delicte contra la salut pública. A un d'ells se l'acusa també de cometre un robatori violent. Les detencions són resultat de la investigació oberta el 5 de maig de 2023, quan es va detectar un grup de persones que volien robar la càrrega d'un camió estacionat al pàrquing d'un restaurant de Vilagrassa (Urgell). Es va muntar un dispositiu policial que va permetre intervenir un carregament de 354 kg d'haixix amagat al remolc del vehicle i es va començar a investigar per identificar els assaltants, els propietaris i l'origen i destí de la càrrega.

  • 17:18

    Les plagues s'avancen dos mesos per culpa del canvi climàtic

     

    Amb l'augment de les temperatures i l'arribada avançada de la calor, arriben també les plagues. La proliferació d'organismes es produeix cada cop més aviat a causa del canvi climàtic i, per tant, també s'han d'avançar els treballs de prevenció i control.

    Les plagues s'avancen dos mesos a causa del canvi climàtic | Míriam Andreu
    rtve Les plagues s'avancen dos mesos a causa del canvi climàtic | Míriam Andreu
  • 17:04

    El canvi climàtic afecta cada cop més la salut mental, segons un estudi

     

    Cada cop hi ha més evidència científica de l'impacte del canvi climàtic en la salut física, però també en la mental. Investigadors de l'Hospital Clínic-IDIBAPS han trobat diferents relacions com, per exemple, entre l'augment de la temperatura i l'increment dels suïcidis.

  • 16:30

    Els metges qualifiquen d'irresponsable la restricció del reforç del personal a l'estiu

     

    El sindicat Metges de Catalunya critiquen l'anunci de l’Institut Català de la Salut que aquest estiu restringiran la contractació de personal de reforç i no renovaran contractes eventuals per la insuficiència de recursos per la pròrroga dels pressupostos de la Generalitat. Alguns hospitals de l’ICS també han notificat més tancament de llits dels habituals en el període estival.  El sindicat recorda que el Govern va aprovar a principis d’abril un crèdit extraordinari de 1.850 milions d’euros per atendre increments de despesa davant la no aprovació dels pressupostos de 2024. 

  • 16:14

    El cereal de secà dona per perduda més de la meitat de la collita

     

    La sega del cereal de secà ha començat amb males perspectives pels rendiments baixos que en alguns casos arriben al 70 i 90% menys de producció. Els motius són la sequera i els danys pels conills, i les zones més afectades són el sud del Segrià, la part baixa de la Noguera, l'Urgell, la Segarra i la Conca de Barberà. El responsable de cereal de JARC, Vicenç Pascual, ha alertat que dos anys seguits a la baixa amb costos de producció a l'alça poden abocar a molts petits productors a "abandonar", per això s'ha reclamat mesures al Ministeri però també al Departament d'Acció Climàtica.

  • 15:55

    Primer dia de les proves PAU: sensacions bones entre els estudiants

     

    Fins dijous, més de 42.500 alumnes encaren les Proves d'Accés a la Universitat. Han començat per la Llengua i Literatura Castellana i ara han abordat algunes optatives. Els estudiants també han fet la prova de llengua estrangera, la majoria d'ells, d'anglès. En general, bones sensacions, però la prova oral l'han trobada una mica més complicada.

  • 14:56

    La Cambra de Comerç de Palamós forma persones aturades per cobrir la manca de carnisser o peixater, sectors on costa trobar personal qualificat.

     

     

    En 10 anys han plegat un 20% de les carnisseries de les comarques de Girona, moltes per falta de relleu generacional. Però hi ha altres oficis on també costa trobar personal qualificat. Per això la Cambra de Comerç de Palamós impulsa cursos gratuïts de formació. Fa 9 anys que la Cambra de Comerç de Palamós organitza cursos com aquests, que ja han ajudat a trobar feina a mig miler de persones.

  • 14:35

     

    ERC torna a portar al Congrés una iniciativa per a conèixer les despeses de la Casa del Rei


     

    ERC ha tornat a portar al Congrés una nova iniciativa per a conèixer les despeses dels membres de la Casa del Rei i de la Família Reial, amb la finalitat que es faci una auditoria en un termini de tres mesos. El grup parlamentari d'ERC ha registrat una nova proposició no de llei sobre la transparència en els comptes de la casa reial i sobre la manutenció del rei emèrit als Emirats Àrabs després que en 2022 no aconseguissin el suport suficient en el seu debat en comissió parlamentària.
     

  • 14:23

    La cotxera d'Horta de TMB incorpora 820 plaques fotovoltaiques a la teulada

     

    La cotxera d’Horta de TMB ha inaugurat una instal·lació de plaques fotovoltaiques a la teulada que subministrarà energia als autobusos elèctrics i d’hidrògens. Les plaques ocupen una superfície total de 2.120 metres quadrats repartits entre la coberta de l'edifici i la visera frontal i suposaran un estalvi superior als 155.000 euros a l'any. El projecte de la cotxera ha estat finançat amb una inversió de 447.149,11 euros sense IVA.

    La cotxera d'Horta de TMB incorpora 820 plaques fotovoltaiques a la teulada | Maite Boada
    rtve La cotxera d'Horta de TMB incorpora 820 plaques fotovoltaiques a la teulada | Maite Boada
  • 14:05

    L'examen de llengua castellana dona el tret de sortida a les proves PAU amb un marcat canvi a l'apartat de literatura

     

    Més de 42.000 alumnes de tot Catalunya han començat les proves d'accès a la universitat. Examens per a una promoció que ja ha fet un batxillerat més competencial i menys memorístic. Aquesta podria ser la darrera selectivitat, tal i com la coneixem. 

  • 13:35

    Les mobilitzacions pageses continuaran si no són escoltats per l'Estat i Europa

     

    Els pagesos catalans han aixecat aquest matí els talls als passos fronterers, que han tallat la circulació durant tot el dilluns. El trànsit s'ha anat restablint a partir de les 10 en punts com La Jonquera, on els agricultors han fet un balanç molt positiu de la protesta: asseguren que ha estat un èxit i que hi tornaran si no són escoltats per part de les administracions.

    Els pagesos aixequen els talls a la frontera, però tornaran si no són escoltats | Gemma Esteba
    rtve Els pagesos aixequen els talls a la frontera, però tornaran si no són escoltats | Gemma Esteba
  • 13:24

    Els temporers de Lleida tindran assessorament jurídic i social

     

    Primera nit al pavelló 3 de la Fira de Lleida pels temporers que arriben a Ponent a la campanya de la fruita. El dispositiu no agrada a les entitats socials, que consideren que no ofereix les condicions mínimes per acollir persones. Aquestes entitats preparen una campanya per donar informació dels seus drets als temporers.

    Els temporers de Lleida tindran assessorament jurídic i social
    rtve Els temporers de Lleida tindran assessorament jurídic i social
  • 13:11

    Aragonès signa el decret que formalitza la convocatòria del ple de constitució del Parlament

     

     

    El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha signat aquest dimarts al matí el decret de convocatòria del ple de constitució del nou Parlament. D’aquesta manera, es formalitza el que el mateix Govern ja havia anunciat, que la nova cambra quedarà oficialment constituïda amb tots els electes que hagin recollit l’acta de diputat el proper dilluns 10 de juny, i que la sessió començarà a les 16.00 hores de la tarda.

  • 13:02

    El Govern reconeix que faltaran metges de família i infermeres a l'estiu

     

    La portaveu de l'executiu català, Patrícia Plaja, ha reconegut que han demanat "contenció econòmica" als centres sanitaris per la manca de recursos provocada per la pròrroga pressupostària. Plaja ha assegurat que tot i que "falten metges de família i infermeres" per cobrir totes les vacants a l'estiu, s'intentarà reforçar les zones amb puntes turístiques.

    El sindicat Metges de Catalunya considera una “irresponsabilitat” l’anunci de l’Institut Català de la Salut  que aquest estiu restringiran la contractació de personal de reforç i no renovaran contractes eventuals.

  • 13:08

    Entre gener de 2023 i el primer trimestre de 2024 els Mossos han detingut més de 200 delinqüents multireincidents especialitzats en furts i robatoris a vies ràpides de Catalunya.

     

     

    Detinguts 200 delinqüents multireincidents especialitzats en furts i robatoris a carreteres
    rtve Detinguts 200 delinqüents multireincidents especialitzats en furts i robatoris a carreteres
  • 12:54

    Els pagesos aixequen els talls a la frontera, en una protesta "sense precedents"

     

    Carreteres i autopistes en ple funcionament i centenars de camions circulant-hi. La frontera amb França ja està buidada de tractors. Els pagesos espanyols i francesos, que s'han manifestat aquest dilluns a l'AP-7 a La Jonquera i a l'N-230 a la Vall d'Aran contra les polítiques "abusives", han aixecat la protesta entre les 9 i les 10 del matí. Unes mobilitzacions que han coincidit intencionadament amb la campanya de les eleccions europees per fer-se escoltar i, avisen des de Revolta Pagesa, continuaran fent-se si la Unió Europea no els escolta. Les seves peticions passen per una millora de la seguretat alimentària, prioritzar els productes locals i menys pressió fiscal en les energies.

  • 12:49

    Mòbils, ordinadors i televisors hauran de portar inclòs el control parental

     

    Mòbils, tauletes, ordinadors i televisors hauran d'incloure un control parental, instal·lat directament pels fabricants. Ho diu l'avantprojecte de llei que ha aprovat el Consell de Ministres per a reforçar la protecció dels menors en l'entorn digital. També contempla un nou test que permetrà als pediatres detectar addiccions a la tecnologia, i noves penes per als que creen i difonen contingut sexual utilitzant infants amb intel·ligència artificial. 

  • 12:30

    El Govern aprova el decret que farà possible entregar a partir d’ara el Premi Guillem Agulló i Salvador

     

    El guardó reconeixerà la lluita contra el racisme, la xenofòbia i els discursos d’odi i ja s’ha constituït el jurat El Premi Guillem Agulló l’entregava abans la Generalitat Valenciana, però la majoria parlamentària de PP i Vox el va suspendre. El passat mes de març, el Govern va decidir assumir-lo d’acord amb la família Agulló i els impulsors del premi. 

  • 12:04

    Comença la instal·lació de pantalles acústiques en la C-17 a Granollers i Canovelles (Barcelona)



    La Conselleria de Territori de la Generalitat ha començat a instal·lar les pantalles acústiques en els laterals de la carretera C-17 a Granollers i Canovelles per a reduir el soroll del trànsit en els habitatges de la zona. Els treballs compten amb un pressupost d'adjudicació d'1,5 milions d'euros i un termini d'instal·lació de quatre i sis mesos, respectivament, informa en un comunicat d'aquest dimarts. L'Executiu català ha advertit que les obres comportaran afectacions al trànsit, davant el que habilitarà itineraris alternatius "degudament senyalitzats".

  • 11:52

    La Generalitat vol tirar endavant el projecte del tramvia del Camp de Tarragona que ha d'unir Cambrils, Salou, Vila-seca, Reus i Tarragona.

     

     

    Salou hi posa traves perquè vol que el tramvia no tingui catenària. Considera que si és així no estarà integrat a la trama urbana. La Generalitat veu possible que Salou reconsideri la seva oposició al tramvia del Camp de Tarragona. Només així, diu, es podrà avançar en la primera fase d'aquest projecte: la que ha d'unir Cambrils i Vila-seca per l'antiga línia de ferrocarril.

  • 11:31

    947 pacients arreu del món van rebre, el 2023, una donació de medul·la òssia coordinada pel Registre de Donants de Medul·la Òssia de la Fundació Josep Carreras.  

     

    662 per a pacients espanyols i 285 per a pacients d'altres països. Són dades de la Memòria del Registre de Donants de Medul·la Òssia. I tot i que la previsió per al 2023 era incorporar 32.000 donants al Registre de Donants REDMO, finalment se n'han incorporat 23.686, dels que 6.579 són residents a Catalunya, i s’ha aconseguit la xifra de 484.175 donants disponibles en la base de dades del registre. 

     

  • 11:10

    Catalunya va registrar al primer trimestre 618 execucions hipotecàries sobre habitatges

     

    Suposen un 27,6% menys que el mateix període del 2023, segons les dades provisionals de l'Estadística d'Execucions Hipotecàries de l'Institut Nacional d'Estadística. Del total, 567 eren de persones físiques i 51 de persones jurídiques, mentre que 21 eren habitatges nous i 597 usats. Si es compara amb el quart trimestre, la xifra d'execucions cau un 7,6%, ja que aleshores se'n van comptabilitzar 669. Catalunya va ser la segona comunitat amb més execucions hipotecàries sobre habitatges, per darrera Andalusia i seguit del País Valencià.
     

  • 10:24

    Barcelona instal·la a l’Eixample una ‘macroestació’ de control de la qualitat de l’aire

     

    Es tracta d'una estructura més gran que les habituals cabines de vigilància de la contaminació distribuïdes per la ciutat, que incorporarà tecnologia per determinar els anomenats contaminants emergents, no contemplats fins ara a la normativa. Aquest cap de setmana s’ha substituït l’antiga cabina de l’estació de l’Eixample de la Xarxa de Previsió i Vigilància de la Contaminació Atmosfèrica (XVPCA) de la Generalitat, situada a la confluència de l’avinguda de Roma i el carrer Urgell

  • 10:47

    Forta baixada de l'atur a les portes de l'estiu.

     

    El maig deixa 6.248 persones menys registrades al Servei d'Ocupació de Catalunya. Suposa una reducció de l'1,85% respecte a abril. El nombre total d'aturats es va situar en els 330.782. Es tracta de la xifra més baixa des de 2008. Els serveis van liderar la reducció, coincidint amb els preparatius per l'arrencada de la temporada turística d'estiu, amb 4.816 persones menys. El segueixen a molta distància la indústria, amb 482 menys d'aturats; la construcció amb 389 aturats menys i agricultura amb 185 menys.

  • 10:23

    Detinguts a Osona 14 estafadors pel mètode del ‘fill en dificultats’ que van aconseguir 30.000 euros

     

    Els implicats demanaven diners a les víctimes per Whatasapp simulant ser un fill amb problemes urgents. Els deien que tenien el telèfon mòbil trencat o sense funcionar i sol·licitaven una transferència bancària al·ludint a diferents problemes de caràcter urgent.  La investigació comença a través de la recepció de nombroses denúncies de víctimes distribuïdes per tot Espanya en què manifestaven que havien patit l'estafa. 

  • 10:04

     El tall de l'AP-7 a la Jonquera s'ha aixecat quan passaven pocs minuts de les nou del matí

     

     

    La cinquantena de tractors que quedaven han girat cua i s'han dirigit escortats per la policia fins a la sortida 3 de Figueres. Els pagesos acusen el govern espanyol de no escoltar les seves peticions i avisen que les mobilitzacions continuaran. El portaveu de Revolta Pagesa, Martí Planas, diu que aquest dilluns van trucar en diverses ocasions al ministeri d'Agricultura, capitanejat pel ministre Luis Planas, i que, en una ocasió, els van arribar a penjar el telèfon. La plataforma, que qualifica "d'èxit" la convocatòria, alerta que no s'aturaran fins que els facin cas i que tornaran a les carreteres. 

  • 9:30

    Lluís Llach desconfia de Pedro Sánchez i critica l'estratègia d'Oriol Junqueras

     

     

    El nou president de l'ANC creu que les formacions independentistes haurien d'aconseguir que apliqués reformes estructurals, diu, "per arreglar l'estat". A l'entrevista del Cafè d'Idees, Lluís Llach s'ha mostrat molt dur amb el president d'ERC i l'estratègia que ha impulsat en els "darrers 4 o 5 anys. Llach també s'ha mostrat escèptic sobre l'aplicació de l'amnistia i ha advertit que Pedro Sánchez deixarà "amb el cul a l'aire" l'independentisme i convocarà eleccions generals quan li interessi. 

  • 9:17

    Nervis i il·lusió a les portes de la UPF en l'inici de les PAU: "He estudiat molt, és un examen més"

     

     

    La prova de castellà dona el tret de sortida al exàmens amb la possibilitat d'esquivar les lectures obligatòries. A tot Catalunya, 42.535 faran enguany aquestes proves. Precisament ja en aquest primer examen s'han trobat un canvi: enguany han d'escollir dues de les quatre preguntes que se'ls donen i dues d'aquestes no seran sobre les lectures obligatòries. 

  • 9:05

    L'ocupació marca un nou rècord històric amb més de 3,8 milions d'afiliats al maig i l'atur baixa en 6.248 persones

     

    La xifra de desocupats és la més baixa en aquest mes des del 2008 amb 330,782 persones inscrites al SOC. Es tracta d'un 1,85% menys que a l'abril. Pel que fa al nombre d'ocupats, creix en un 1,12% (+42.194) respecte al mes passat i un 2,43% (+90.131) respecte a l'any passat. 

  • 8:45

    42.535 alumnes comencen a examinar-se avui de les PAU

     

     

    És el tercer any consecutiu amb rècord de matriculacions. La primera prova començarà a les 9 i serà la de castellà, on els alumnes, com a novetat, podran esquivar les preguntes sobre les lectures obligatòries. També podran escollir si s'examinen d'història o d'història de la filosofia. Els exàmens s'allargaran fins dijous i les notes se sabran el 19 de juny.

  • 8:36

    El sector agrari manté els talls als passos fronteres amb França fins les 10 del matí.

     

     

    L’entitat que organitza la protesta, Revolta Pagesa, ha anunciat la creació del Gremi de la Pagesia catalana. L’objectiu és crear una organització independent per tal de defensar els interessos del sector. El Gremi permetrà als impulsors de les protestes presentar-se a les eleccions agràries i poder convocar formalment manifestacions. Pagesos i ramaders van iniciar els talls aquest dilluns al matí de manera conjunta amb els francesos. Demanen més seguretat alimentària i prioritzar els productes locals.

  • 8:33

    Continuen les negociacions per constituir la Mesa del Parlament.

     

     

    A una setmana perquè es configuri, els escenaris encara són molt oberts. Des dels Comuns, Jaume Asens planteja que la presidència sigui progressista i estigui en mans d'Esquerra Republicana. Per la seva banda, els republicans posen dues condicions: que l'òrgan garanteixi, diu Raquel Sans, els drets dels exiliats, i que es pugui parlar "de tot" al Parlament.

  • 8:32

    Els partits centren el debat en la investidura per presidir la Generalitat en la recta final de la campanya del 9J

     

    Després que diumenge Salvador Illa reclamés als grups humilitat i generositat, el candidat de Junts ha replicat. Toni Comín ha criticat que el socialista insisteixi a presentar-se a la investidura. I li recorda que la suma del bloc independentista arriba a 59 escons, mentre que PSC i Comuns n'acumulen 48.

  • 08:30

    Bon dia. Segueix aquí l'actualitat a Catalunya del dimarts 4 de juny de 2024.

    Aquí pots consultar els titulars més destacats d'ahir.