Prendre el sol: riscos de la desprotecció i tipus de cremes solars
- Prendre el sol sense protecció és tendència a Tiktok i molts no saben els riscos que aquesta pràctica implica
- Coneix els tipus de cremes solars amb els quals t'has de protegir aquest estiu al programa 'L'altaveu', amb la dermatòloga Anna Sánchez
La durícia solar és la pràctica de prendre el sol sense fer servir protector i s'ha convertit en tendència a Tiktok. Usuaris comparteixen aquest mètode que, segons els especialistes, és nociu per a la salut. La dermatòloga Anna Sánchez ens adverteix dels perills de prendre el sol sense protecció i quines cremes utilitzar en cada cas al programa 'L'altaveu'.
Augment del risc de patir càncer
Sánchez assegura que la pell no s'acostuma mai als raigs solars. Intenta adaptar-se, augmentant la seva producció de melanina que ens protegeix del sol i evita que surtin les mutacions a l'ADN. Tanmateix, generar més d'aquest tipus de pigment no protegeix del tot a la persona de patir aquestes mutacions.
De fet, segons els experts, totes les radiacions ultraviolades són cancerígenes, incrementen el risc de càncer de pell i de fotoenvelliment. La pell no pot crear tolerància ni resistència als raigs ultraviolats i s'acumulen les mutacions de l'ADN, que poden afectar a gens encarregats de reparar-les. En edats més primerenques, amb nens i joves, el cos queda molt exposat a patir càncer de pell a l'edat adulta.
Tipus de cremes solars
L'especialista explica els tipus de cremes que existeixen en l'actualitat per protegir-nos del sol. Cada classe té les seves peculiaritats i n'hi ha algunes que estan destinades a casos concrets. La premissa primordial és que les que s'apliquin han de tenir un número de protecció de 30 o superior. També s'ha de vigilar que siguin sostenibles per l'ecosistema, és a dir, que no contaminin al mar. Les cremes es dissolen a l'aigua i, algunes d'elles, poden fer mal als animals que viuen als oceans.
És important reconèixer els dos patrons de cremes que hi ha al mercat: les químiques i les minerals. Totes dues protegeixen molt bé el cos. Les més habituals són les minerals: contaminen menys, acostumen a irritar menys i són més respectuosos amb pells sensibles, però solen ser més enganxosos, tot i que darrerament s'han venut productes més fluids i que la pell absorbeix amb més facilitat. En canvi, les químiques són més contaminants, tot i que últimament algunes s'han adaptat perquè siguin més ecosostenibles.
Una altra consigna és que el fotoprotector sigui el més còmode per a la persona. "Ha de ser una crema que t'agradi posar-te i que et sigui fàcil", assegura la dermatòloga Anna Sánchez. Una gran novetat al mercat són els estics, que són molt agradables perquè no són enganxosos i no taquen.
En cas de tenir pell acneica o amb tendència grassa, s'ha d'intentar buscar cremes que no continguin olis, és a dir, "oil-free", o que continguin algun component contra l'acne. Igualment, en cas de tenir pell ja danyada pel sol, s'ha de buscar un fotoprotector que repari aquest DNA malmès.