Enlaces accesibilidad

Protesta pagesa "sense precedents" a la frontera amb França

  • Els pagesos aixequen els talls durant el matí i avisen que tornaran a les carreteres si Europa no els escolta
  • Els manifestants estan pendents d'una possible reunió amb els governs espanyol i francès, i aquest últim ja estaria treballant-hi

Per
Els pagesos acusen el govern espanyol de no escoltar-los i alerten de noves mobilitzacions.
Els pagesos acusen el govern espanyol de no escoltar-los i alerten de noves mobilitzacions.

Carreteres i autopistes en ple funcionament i centenars de camions circulant-hi. La frontera amb França ja està buidada de tractors. Els pagesos espanyols i francesos, que s'han manifestat aquest dilluns a l'AP-7 a La Jonquera i a l'N-230 a la Vall d'Aran contra les polítiques "abusives", han aixecat la protesta entre les 9 i les 10 del matí.

Unes mobilitzacions que han coincidit intencionadament amb la campanya de les eleccions europees per fer-se escoltar i, avisen des de Revolta Pagesa, continuaran fent-se si la Unió Europea no els dona resposta. Les seves peticions passen per una millora de la seguretat alimentària, prioritzar els productes locals i menys pressió fiscal en les energies.

Els pagesos aixequen els talls a la frontera, però tornaran si no són escoltats | Gemma Esteba

Els grans perjudicats: els transportistes. Des de l'anunci de la convocatòria han reclamat al Govern accions per garantir el pas dels vehicles i poder portar les mercaderies al seu destí. Consideren que tothom té dret a manifestar-se, però lamenten que, a conseqüència, ells no puguin treballar amb normalitat.

Aixecar la veu a Europa

De moment, segons el pagès Vallespir Sebastià, el govern francès ja ha pres nota i ha proposat una trobada després de l'estiu. "Ens han dit que les tres reivindicacions que fem són honestes, que són aplicables i que ja hi estan treballant", afirma.

Qui no hauria mogut fitxa és el ministeri d'Agricultura espanyol. El portaveu de la plataforma, Martí Planas, assegura que van trucar en diverses ocasions per fer arribar les demandes del sector i buscar solucions, i que, en una d'elles, els van penjar el telèfon. Tot i això, Revolta Pagesa qualifica "d'èxit" la convocatòria i alerta que no s'aturaran fins que els facin cas.

Primer gremi de pagesia

Revolta Pagesa ha anunciat la creació d'un gremi de pagesia catalana, precisament per "ser escoltats" per part de les administracions. L'entitat neix amb vuit socis fundadors, un per a cada vegueria.

El portaveu de la plataforma a Bossòst, Gerard Cardona, assegura que serà "una organització independent, democràtica i, sobretot, lliure i transparent", que no tindrà vinculacions polítiques i es diferenciarà de la resta d'associacions agràries.

Concentració a banda i banda de la frontera

Durant la jornada, que ha mantingut un to festiu, s'ha col·locat tractors entravessats a les carreteres i s'ha tallat diversos passos fronterers amb França. Pagesos i ramaders de Catalunya, Castelló, València i, fins i tot Múrcia, s'han apropat aquest dilluns a manifestar-se perquè es canviïn les polítiques a Europa.

El tall de la Jonquera ha congregat uns sis tractors de la Catalunya del Nord i més d'un centenar del Principat. El bloqueig ha estat al punt quilomètric 0 de l'AP-7 i de l'A-9.

200 pagesos s'han congregat a Bossòst (Vall d'Aran) i el port d'Eth Portilhon, tallant l'N-230. Un bloqueig amb agricultors de la Vall d'Aran, els Pallars, l'Alta Ribagorça, l'Urgell, el Pla d'Urgell, les Garrigues i una petita representació d'agricultors de Múrcia.

A la Farga de Moles (Alt Urgell), just abans de la frontera amb Andorra, més de 200 han tallat l'N-145. I, al Coll d'Ares (Ripollès), una cinquantena d'agricultors del Ripollès i el Vallespir han bloquejat la C-58.