Enlaces accesibilidad
ACTUALITAT

Resum de notícies a Catalunya, avui 5 de juny del 2024 | El Constitucional anul·la el vot telemàtic de Lluís Puig a cinc dies de la constitució del Parlament

  • Catalunya supera per primera vegada la barrera dels 50 donants d'òrgans per milió d'habitants
  • Barcelona esdevé la capital de la logística amb la inauguració del SIL
  • Més informació de les notícies destacades del dia al web de RTVE Notícies

Per
L'exconseller de Cultura, Lluís Puig, acompanya Carles Puigdemont
L'exconseller de Cultura, Lluís Puig, acompanya Carles Puigdemont

L'actualitat d'aquest dimecres passa per la decisió del TC d'anul·lar el vot telemàtic al Parlament del diputat i exconseller Lluís Puig en estimar un recurs d'ampare presentat pel PSC a l'anterior legislatura. Una decisió que arriba a només cinc dies que es constitueixi la Cambra i, per tant, podria modificar les majories per decidir la configuració de la Mesa.

Coincidint amb el Dia del Donant hem sabut que Catalunya per primera vegada s'ha superat la barrera de les 50 donacions per milió d'habitants. A més, els trasplantaments han crescut un 9% en el que portem d'any.

Les afectacions a l'R4 sud entre Cornellà i l'Hospitalet de Llobregat es van solucionant, després que un atropellament ha provocat que només es pogués circular per una via durant prop d'una hora.

Altres temes destacats de la jornada passen per la segona jornada de les Proves d'Accés a la Universitat i la inauguració del Saló Internacional de Logística a Barcelona.

L'actualitat a Catalunya, avui 5 de juny de 2024

https://img2.rtve.es/aplicaciones/rtve-app-mam/imagen/evento/

https://img2.rtve.es/aplicaciones/rtve-app-mam/imagen/evento/
RTVE Notícies RTVE Notícies
Minuto Descripción
  • 19:50

    Junts registra una iniciativa al Congrés perquè Espanya reconegui Kosovo com a estat sobirà

     

    Junts ha registrat una proposició no de llei al Congrés dels Diputats perquè Espanya reconegui Kosovo com a estat sobirà. A la iniciativa Junts assenyala que la negativa d'Espanya a reconèixer el Kosovo "és un obstacle" per a la incorporació dels Balcans Occidentals a la UE i remarca que això "és un factor de desestabilització de la zona". "No és acceptable que l'estat espanyol comparteixi la mateixa estratègia de Rússia, la Xina o Bielorússia de negar-se a reconèixer Kosovo", afegeixen.

  • 19:21

    S'ensorra l'estructura d'una casa deshabitada del nucli històric de Tortosa

     

    L'estructura interna d'un edifici de tres plantes del nucli històric de Tortosa s'ha esfondrat aquest dimecres al migdia. La construcció afectada està situada al número 16 del carrer Montcada. L'habitatge està deshabitat i no hi ha hagut ferits. Tampoc ha calgut fer cap desallotjament preventiu perquè en els edificis del costat tampoc hi viu ningú, segons fonts del consistori. La Policia Local de Tortosa manté tallat el pas de vehicles i vianants al tram del carrer on està situat l'habitatge.

  • 18:45

    Borràs denuncia una agressió mentre dinava a l'Ampolla amb altres militants de Junts

     

    Laura Borràs ha presentat aquesta tarda una denúncia per delicte d'odi a la comissaria dels Mossos d’Esquadra de l’Ametlla de Mar per una agressió mentre dinava amb militants de Junts a l’Ampolla. Borràs es trobava a les Terres de l’Ebre per participar en diversos actes electorals de la campanya de les eleccions europees. En un comunicat, Junts per Catalunya han condemnat "rotundament els fets".

  • 18:32

    Els productors de préssecs valoren les primeres collites per la bona qualitat de la fruita

     

    Comença la recol·lecció de préssecs pla i altres varietats de fruita de pinyol. Els productors creuen que la campanya serà "normal", després d'uns anys marcats per les baixes produccions i la sequera. A Catalunya, s'espera que es collin unes 384.000 tones de fruita de pinyol.

    Els primers préssecs de la campanya, de gran qualitat | Joana Sendra
    rtve Els primers préssecs de la campanya, de gran qualitat | Joana Sendra
  • 18:00

    Els Mossos eviten el suïcidi d'una dona al bloc ocupat de les Borges Blanques

     

    Els Mossos d'Esquadra han evitat aquest dimecres el suïcidi d'una dona que es volia llençar al buit des d'un terrat al bloc ocupat que hi ha al carrer Santiago Rusiñol de les Borges Blanques. Es dona la circumstància que dimarts la policia va fer un operatiu amb Endesa contra el frau elèctric, ja que molts pisos tenien la llum punxada. Es van detectar 78 punts de llum fraudulents dels 84 revisats. La tensió ha anat en augment les darreres hores i la policia controla l'immoble. Minuts després de dos quarts d'onze se'ls ha alertat de l'intent de suïcidi i agents de l'Arro, juntament amb altres de seguretat ciutadana han aconseguit subjectar la dona abans que es llencés.

  • 17:35

    Infermeres de Catalunya troba "inadmissible" que l'ICS demani als CAP reduir les substitucions d'estiu

     

    El sindicat Infermeres de Catalunya veu "inadmissible" que l'Institut Català de la Salut (ICS) hagi demanat a alguns Centres d'Atenció Primària (CAP) que redueixin les substitucions per vacances d'estiu. Avisen que aquesta mesura "porta de nou al límit" els centres sanitaris i augura que això allargarà les llistes d'espera i sobrecarregarà de feina els professionals.

  • 17:22

    L'Ajuntament de Barcelona gestionarà les zones més turístiques

     

    Barcelona estableix 16 zones de gran afluència a la via pública i es planteja alertar als turistes de saturació i, per tant, d’una mala experiència de la visita. 

    L'Ajuntament de Barcelona gestionarà les zones més turístiques | Maite Boada
    rtve L'Ajuntament de Barcelona gestionarà les zones més turístiques | Maite Boada
  • 17:00

    Els estudiants acampats a la UAB, decebuts amb el Consell de Govern

     

    La Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) ha aprovat una moció per trencar relacions amb Israel que no satisfà els estudiants que acampen al campus de Bellaterra des de fa una setmana.

    Els estudiants acampats a la UAB, decebuts amb el Consell de Govern | Helena Oset
    rtve Els estudiants acampats a la UAB, decebuts amb el Consell de Govern | Helena Oset
  • 16:38

    Esquerra Republicana condemna la decisió del Tribunal Constitucional d’anul·lar el vot telemàtic de Lluís Puig. 

     

    Els republicans ja van lamentar els intents del PSC a la Mesa -al costat de Cs, PP i Vox- per frenar "qualsevol via democràtica per garantir drets a representants polítics represaliats durant l’anterior legislatura".  Els republicans alerten que el moviment del Constitucional d’aquest dimecres intenta, doncs, torpedinar les majories al nou Parlament i, per tant, dificultar,  que surti escollida una Mesa antirepressiva que pogués ser garant de drets per a tots els diputats i  diputades afectats encara per la repressió a l’inici d’aquesta legislatura. 

  • 16:27

    Segon dia de selectivitat: Descartes i Locke, a l'examen de Filosofia

     

    Segon dia d'exàmens pels estudiants que estan fent les Proves d'Accés a la Universitat. Han començat amb Història o Història de la Filosofia, que enguany ha tornat a ser prova de la fase general. La majoria han sortit satisfets. Un any més, però, l'examen de Matemàtiques ha aixecat polèmica per considerar-la, han dit alguns estudiants, molt difícil.

  • 16:19

    Arriba la 25a edició del Mercat Audiovisual de Catalunya

     

    Punt de trobada per als professionals del sector audiovisual al MAC; el Mercat Audiovisual de Catalunya. Un esdeveniment que combina la presentació de nous projectes i les xerrades sobre temes d'actualitat com la intel·ligència artificial aplicada al sector. Un col·loqui en què ha participat Pere Vila, director d'Estratègia Tecnològica de RTVE.

  • 16:10

    L'ús de les pantalles arriben als convenis de separacions i divorcis

     

    En un procés de separació o divorci es regulen les despeses, les propietats, el temps que passa cadascú amb els fills. Però ara també aspectes com l'ús dels mòbils i la tecnologia per part dels menors perquè amb les dues parts s'abordi de la mateixa manera.

  • 16:00

    Els 16 Espais de Gran Afluència a Barcelona on es contindrà el turisme

     

    L'Ajuntament de Barcelona presenta un model per gestionar el turisme de la ciutat i acabar amb les molèsties, que en determinades ocasions, causen als residents. Així, el consistori ha definit els 16 Espais de Gran Afluència (EGA), on la prioritat són la Sagrada Família, el Park Güell i la Boqueria, per reforçar la vigilància, neteja i la dinamització veïnal. Una mesura per reduir les conductes incíviques dels visitants i alhora limitar el flux de visitants perquè la seva experiència no sigui decebedora. És a dir, més civisme i més accions perquè el turisme continuï aportant "riquesa i dinamisme”. El Pla EGA tindrà, al llarg dels 4 anys de mandat, una inversió de 44 milions d'euros.

  • 15:43

    Junts denuncia que la sentència que anul·la el vot telemàtic de Puig intenta "contrarestar el resultat de les urnes"

     

    El secretari general del partit, Jordi Turull, que ha criticat en un missatge a X que "els partits espanyols sempre tenen el comodí del TC i el TS per contrarestar el resultat de les urnes". I ha reblat fent referència a la nova carta de Pedro Sánchez: "No fallen mai. I no cal fer una carta a la ciutadania".

  • 15:34

    El TC anul·la el vot telemàtic de Lluís Puig a cinc dies de la constitució de la Mesa del Parlament

     

     

    La Sala Primera del Tribunal Constitucional ha aprovat aquest dimecres una sentència que anul·la l'habilitació del vot telemàtic de l'exconseller Lluís Puig durant la passada legislatura. La resolució podria afectar la capacitat de Puig i de l'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont de votar la constitució de la nova Mesa del Parlament el pròxim dilluns, quan tots dos hauran de tornar a demanar l'ús del mecanisme telemàtic. 

  • 15:11

    Retards de 40 minuts a l'R13, R14, R15, R16 i R17 per una avaria de senyalització entre Torredembarra i Tarragona

     

     

    Els trens regionals de les línies R13, R14, R15, R16 i R17 circulen amb retards d'entre 35 i 40 minuts per una avaria en els sistema de senyalització entre Torredembarra i Tarragona. N'han informat fonts de Renfe que han indicat que la incidència ha tingut lloc poc abans de les tres de la tarda. Tot i que el pas de trens no s'ha interromput, els combois sí que es veuen obligats a passar a menys velocitat en aquest tram del recorregut. 

  • 14:10

    La citació de la dona de Pedro Sánchez marca la campanya de les europees

     

     

    En línia amb la nova carta de Sánchez, el PSOE apunta que la citació de la seva esposa no respon a una lògica processal, sinó a una voluntat d'intervenir en les urnes. El ministre de Transports, Oscar Puente, assegura que arribaran canvis.

     

    Els Comuns demanen als partits de la investidura de Sánchez aprovar reformes per renovar el Poder Judicial. Diuen que el jutge ha actuat amb "molt poca imparcialitat". Des d'Esquerra retreuen també per carta a Sánchez que no donés suport al conjunt de reformes que van portar al Congrés per lluitar contra el 'lawfare' i la desinformació. També Junts critica que posi ara el focus sobre la justícia. El PP acusa el Govern d'atacar jutges i periodistes per tapar la presumpta corrupció.

  • 13:35

    Barcelona no acollirà finalment la Cimera de la Sequera

     

    Barcelona no acollirà finalment la cimera d'alt nivell internacional contra la sequera que s'havia de celebrar al mes de setembre. La reunió serà finalment a Ginebra. La Moncloa assegura que és per motius aliens al govern espanyol.

  • 13:20

    L'alcalde de Tarragona reivindicarà el pas dels trens de mercaderies per una línia interior, com a solució als retards de Rodalies

     

    L'alcalde socialista de Tarragona, Rubén Viñuales, diu que abanderarà la reivindicació per aconseguir que els trens de mercaderies vagin per una línia interior. Considera que, així, els de passatgers podran tenir més freqüència de pas. És la seva resposta a un nou robatori de coure a Tarragona que aquest dimarts a la tarda va deixar centenars d'usuaris sense servei durant hores.

    Els trens de mercaderies per l'interior, la solució als retards de Rodalies a Tarragona | Judit Huerta
    rtve Els trens de mercaderies per l'interior, la solució als retards de Rodalies a Tarragona | Judit Huerta
  • 12:52

    Una quarantena d'activistes impedeixen l'entrada a la botiga de la Copa Amèrica de Barcelona

     

    Una quarantena d'activistes s'han col·locat aquest matí davant la porta de la botiga de la Copa Amèrica de Vela a Barcelona per protestar contra la competició i els macroprojectes. Amb una pancarta que deia 'Acabem amb el capitalisme' i el crit de "La Copa Amèrica mata els barris", han impedit l'accés a qualsevol ciutadà que hi volgués entrar. L'acció ha estat promoguda pels col·lectius Futuro Vegetal, End Fossil, Arran i Fridays For Future, en coordinació amb la Plataforma No a la Copa Amèrica.

  • 12:15

    Vila-seca i Cambrils confien que el tramvia sigui una realitat, tot i les traves de Salou

     

    El tramvia del Camp de Tarragona tindrà uns 2,5 quilòmetres de catenària aèria al seu pas per Cambrils. La Generalitat recorda que el projecte ha de tirar endavant i creu que és clau en una zona que té greus deficiències de transport públic, en la mateixa línia del que defensa l'Ajuntament de Cambrils. 

  • 12:25

    Barcelona esdevé la capital de la logística amb la celebració del SIL

     

    El Saló Internacional de Logística compta fins divendres amb 650 empreses participants, un 35% de les quals estrangeres. El certamen espera l’arribada d’uns 14.000 professionals del sector de la logística. El saló que se celebrarà del pròxim 5 al 7 de juny al recinte de Montjuïc de Fira de Barcelona calcula un impacte econòmic de més de 50 milions d'euros al conjunt de l'àrea metropolitana.

     

    Entre les novetats que s’hi presenten destaquen la robotització d’estocs, l’ús de combustibles verds o la introducció de la intel·ligència artificial en àmbits com la seguretat laboral al sector.  

    Barcelona esdevé la capital de la logística amb la celebració del SIL | CLIMENT SABATER
    rtve Barcelona esdevé la capital de la logística amb la celebració del SIL | CLIMENT SABATER
  • 12:00

    Detingut un mosso per presumpte tràfic de drogues a Lleida
     

     

    La Divisió d'Assumptes Interns dels Mossos d'Esquadra van detenir aquest dimarts a un agents de 49 anys per un presumpte delicte de tràfic de drogues a Lleida. A més, l'agent estava sent investigat per la seva presumpta implicació en un robatori violent a mitjan maig i per presumptament no pagar en una gasolinera, segons ha avançat el 'Diari Segre'.
     

  • 11:42

    Els Mossos analitzen la furgoneta on han trobat mort un home a Torredembarra

     

    Fonts de la investigació han explicat que agents de la Policia Científica dels Mossos d'Esquadra estan fent una inspecció tècnic-ocular del vehicle i de la zona, amb l'objectiu d'obtenir algun indici que "ajudi a connectar amb els possibles autors" dels fets.  Encara no s'ha identificat el cadàver, ja que "l'home havia de portar dies o setmanes mort", i l'equip forense està mirant d'esclarir les causes de la defunció. La furgoneta va ser trobada per un testimoni dimarts cap a les 20.15 hores en una zona amagada de la platja, i va ser ell qui va alertar que el vehicle feia diversos dies que estava aparcat en aquella zona.

      

  • 11:39

    Capella retreu a Puente la "mala gestió" del corredor mediterrani i li exigeix que compleixi

     

    La consellera de Territori de la Generalitat ha aprofitat la inauguració de l'edició 2024 del Saló Internacional de la Logística (SIL), que se celebra al recinte de Montjuïc de Fira de Barcelona, per retreure al ministre de Transports la "mala gestió i manca de determinació dels diferents governs de l'Estat" en el desenvolupament del corredor mediterrani i li ha exigit complir amb les obligacions i calendaris. També hi han intervingut el mateix Oscar Puente, l'alcalde de Barcelona, Jaume Collboni; el delegat de l'Estat en el Consorci de la Zona Franca de Barcelona, Pere Navarro, i la seva directora general, Blanca Sorigué.
     

  • 11:15

    El TNC explora les relacions humanes amb Peeping Tom i el viatge distòpic d'un vaixell

     

    El Teatre Nacional de Catalunya s'endinsa en el viatge distòpic d'un vaixell que queda encallat al pol sud. Una obra de la companyia de dansa belga Peeping Tom i dirigida per Franck Chartier que combina artifici i realitat. 'S 62° 58', W 60° 39' són les coordenades de l'Illa Decepció i donen nom a l'obra, una coproducció del teatre públic.

  • 10:48

    Catalunya supera per primera vegada la barrera dels 50 donants per milió d'habitants

     

    En el primer quadrimestre  s'han obtingut 152 donant cadàver d'òrgan, un 18% més que en el mateix període de l'any passat. I aquests donants juntament amb els 59 vius i l'intercanvi d'òrgans amb altres territoris de l'estat ha permès assolir els 600 trasplantaments, un 9% més que l'any anterior. Segons Jaume Tort, director general de l'organització catalana de trasplantaments, amb aquest ritme, no es descarta tornar a batre el rècord de l'any passat , però el que destaca és l'augment del nombre de donants.

  • 10:25

    Consum obre una investigació sobre els anuncis de pisos turístics sense llicències.

     

    Anuncis que estarien incomplint la llei general per a la defensa dels consumidors en considerar-se que anunciar-se mentre operen sense llicència és una pràctica deslleial que pot generar riscos per als interessos dels consumidors. Per aquest motiu, el Ministeri ha enviat requeriments a les principals plataformes de lloguer turístic per obtenir informació. Una vegada rebuda, la direcció general de consum podrà obrir expedients sancionadors amb multes fins a 100.000 euros. 

  • 10:14

    El Disfrutar de Barcelona, favorit a encapçalar el rànquin dels millors restaurants del món

     

    El restaurant de Barcelona 'Disfrutar' parteix aquest dimecres com un dels grans favorits a la gala The World's 50 Best Restaurants que se celebra a Las Vegas. L'any passat ja va ocupar el segon lloc en el rànquing. El periodista i editor de 'Cata Mayor', Pau Arenós, ens descobreix alguns dels secrets de la seva cuina d'avantguarda, hereva d'El Bulli, de Ferran Adrià, i alguns dels seus plats predilectes que no us podeu perdre.

    Pau Arenós ens descobreix els secrets del restaurant 'Disfrutar'
    rtve Pau Arenós ens descobreix els secrets del restaurant 'Disfrutar'
  • 10:00

    Segon dia de les PAU: història de la filosofia torna a ser matèria d'examen en la fase general

     

    Segon dia de les Proves d'Accés a la Universitat. Avui, amb la novetat que enguany marca aquests exàmens: història de la filosofia torna a ser matèria d'examen en la fase general. Els més de 42.000 estudiants han d'escollir fer l'examen d'aquesta matèria, o bé d'història. A la tarda, toca examinar-se de les assignatures de modalitat.

  • 09:43

    Els hotels de Lloret de Mar deixen aparcada la dessaladora mòbil fins l'any que ve

     

    El Gremi d'Hostaleria de Lloret de Mar ha aturat temporalment la implantació de la dessaladora mòbil que havien d'instal·lar al passeig marítim per omplir les piscines aquest estiu. Les pluges d'aquesta primavera han incrementat les reserves hídriques i ara les previsions indiquen que les reserves hídriques podrien aguantar fins al gener del 2025. Per això, el gremi ha anunciat que la posada en funcionament de la dessaladora s'ajorna, com a mínim, fins al gener del 2025.

  • 09:30

    EL TEMPS | Sol i dies de més calor, però amb canvis el cap de setmana

     

    El dimecres comença amb fresca al Pirineu i ambient agradable a l'interior. En trams de la costa, de nou, la nit ha estat tropical. Les nits tropicals s'estendran per la costa, punts del prelitoral i a Ponent. Calor i xafogor nocturna. Dimecres estiuenc amb sol, algun ruixadet al Pirineu i més calor. Els pròxims dies, les temperatures seguiran pujant, però a finals de setmana canviarà el temps

  • 09:20

    Restablerta la circulació a l'R4 sud entre Cornellà i l'Hospitalet de Llobregat

     

    Els trens de l'R4 sud tornen a circular per dues vies entre Cornellà i l'Hospitalet de Llobregat. La circulació per aquest tram es feia per via única per l'atropellament d'una persona en una zona de pas no autoritzada. Això ha provocat retards en la circulació ferroviària, que ara ja recupera gradualment el seu horari habitual.

  • 09:14

    ENTREVISTA | Gerardo Pisarello (Comuns) deixa en l'aire el suport a Illa perquè sigui president: "Ha de parlar i dir què farà"

     

    El secretari primer de la Mesa del Congrés i diputat dels Comuns al Congrés, Gerardo Pisarello, assegura que el partit es manté en la seva posició respecte al Hard Rock i demana a al socialista Salvador Illa "parlar i dir què farà, quin és el seu programa". A l'entrevista del Cafè d'Idees, Pisarello s'ha mostrat preocupat perquè hi hagi un govern com més aviat millor i que sigui el "més progressista possible".

  • 09:02

    Segona jornada de les exàmens de les PAU

     

    Els estudiants s'enfronten al segon dia d'exàmens per a les Proves d'Accés a la Universitat. Avui faran els exàmens d'història i història de la filosofia i a les primeres assignatures específiques.

     

  • 08:55

    Investiguen la mort violenta d'un home a Torredembarra

     

    Els Mossos d'Esquadra investiguen la mort violenta d'un home el cos del qual va aparèixer aquest dimarts a l'interior d'una furgoneta estacionada a Torredembarra. Un testimoni va alertar la policia que el vehicle portava uns dies estacionat a una zona propera a la platja. Un cop al lloc, els indicatius policials van localitzar el cos sense vida d'una persona a l'interior. Agents d'investigació de la comissaria de Tarragona s'han fet càrrec de la investigació. El cas està sota secret de les actuacions.

  • 08:45

    Retards a l'R4 sud entre Cornellà i l'Hospitalet de Llobregat per un atropellament

     

    Els trens de l'R4 sud circulen amb retards entre Cornellà i l'Hospitalet de Llobregat per un atropellament. La circulació per aquest tram es fa per via única.

  • 08:39

    Els partits pacten una nova distribució dels escons al Parlament

     

    PSC, ERC, Comuns i CUP compartiran la bancada esquerra, i Junts passarà a la dreta amb PP, Vox i Aliança Catalana.

  • 08:30

    Bon dia. Segueix aquí l'actualitat a Catalunya del dimecres 5 de juny de 2024.

     

    Aquí pots consultar els titulars més destacats d'ahir.