Enlaces accesibilidad

Ves amb compte! Aquests són els 5 grans perills dels tàpers

  • L'Organització de Consumidors i Usuaris alerta del perill que comporta utilitzar malament els tàpers
  • El periodista Marco Chiazza exposa a 'L'altaveu', dades que molta gent desconeix sobre aquest tipus de recipients

Per
L'altaveu - La mala alimentació dels joves i els perills dels tàpers

Els tàpers són un dels envasos més utilitzats per aliments, però són més perillosos del que sembla. L'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) ja fa temps que alerta dels riscos de fer un mal ús d'aquests recipients. El periodista Marco Chiazza ho explica a 'L'altaveu', el programa presentat per Danae Boronat.

1. Sí que tenen data de caducitat

Els tàpers tenen caducitat, encara que no hi hagi estipulada una data concreta. És important ser conscient dels tres indicatius que permeten identificar quan un envàs d'aquests ja no serveix. Si està trencat, si està esquerdat o si té una taca que no marxa, desfés-te'n. De fet, les taques que no es poden treure són petites fissures del mateix material, petits forats per on es colen les restes de menjar. Segons l'OCU, la utilització d'un tàper amb qualsevol d'aquestes tres característiques pot comportar conseqüències perjudicials per a la salut.

2. Què passa si posem els de plàstic al microones

Pel que fa als tàpers de plàstic, no sempre són segurs. N'hi ha que es poden escalfar al microones i d'altres que no. Es pot saber si porta una etiqueta que certifica que s'hi pot posar. Sovint, aquesta informació es troba a la part inferior del recipient. Tanmateix, un estudi de l'OCU assegura que el plàstic implica un major risc quan s'escalfa. L'associació recomana fer servir els tàpers que estan fets de vidre, de ceràmica i els d'acer inoxidable.

L'OCU recomana preferentment l'ús de tàpers fets de vidre.

Tàper de vidre amb menjar dins a la taula d'una oficina.

3. I els tàpers de plàstic de bambú?

Els tàpers de plàstic que estan elaborats amb material de bambú s'han d'evitar, ja que afavoreixen el pas de substàncies com el bisfenol A o els ftalats que poden ser molt nocius per a la salut. De fet, l'OCU ja ha avisat del perill d'aquests envasos i que es deixin de vendre.

4. Hi podem guardar aliments àcids o grassos?

L'Organització de Consumidors i Usuaris desaconsella deixar dins els tàpers de plàstic, paper d'alumini o llaunes obertes, aliments àcids o grassos, begudes com l'aigua carbonatada, refrescos, energètiques, lactis, cereals, sucres, alcohols i carns altes en greixos. Això és perquè que tenen un pH inferior a 4,6, i poden reaccionar amb el material del recipient i fer que metalls, com l'estany o l'alumini, s'acumulin al nostre organisme.

5. Cal llegir les instruccions d'ús

L'OCU adverteix de la importància de llegir les instruccions i les etiquetes dels tàpers abans de fer-los servir. És essencial prendre'n consciència. Poden aportar dades significants de l'ús correcte del recipient i si és compatible amb aparells com el microones, el congelador o el rentaplats. Reservar un moment per conèixer que tenim al davant pot evitar una catàstrofe.