Enlaces accesibilidad

La manca de nous pressupostos afecta els hospitals: Vall d'Hebron tancarà el 24% dels llits durant els tres mesos d'estiu

  • L'hospital més gran de Catalunya tancarà 100 llits més que l'any passat
  • Salut nega retallades i justifica que són "ajustaments" en funció dels pressupostos disponibles

Per
L'hospital Vall d'Hebron tancarà 272 llits a l'estiu per la manca de personal
L'hospital Vall d'Hebron tancarà 272 llits a l'estiu per la manca de personal

Com cada estiu, les intervencions no urgents són les primeres que es reprogramen per manca de personal. A l'hospital més gran de Catalunya, el Vall d'Hebron, es tancaran més llits que de normal: 100 més que l'any passat, cosa que suposa un 24% del total.

I no només hi haurà menys llits, sinó que la situació durarà els tres mesos de l'estiu, el juliol, l'agost i el setembre. La manca de nous pressupostos obliga els centres a reorganitzar plantilla i activitat amb menys recursos.

L'hospital de Bellvitge i el de Germans Trias informaran de l'afectació la setmana que ve quan Salut presenti el pla d'estiu. A Girona i Tarragona, de moment, preveuen les mateixes mesures que altres estius.

Manca de recursos

Habitualment, l'hospital Vall d'Hebron ja tancava part dels llits a l'estiu, però eren el 16% i només el mes d'agost. Enguany es tancaran 272 llits. La retallada econòmica també afecta les substitucions: menys contractacions i reorganització del personal.

El ministeri de Sanitat reuneix de manera extraordinària les CCAA per tractar la manca de professionals sanitaris durant l'estiu. El conseller de Salut en funcions, Manel Balcells, no hi participa i argumenta que les competències estan transferides.

Reorganització sanitària a l'estiu: menys personal i menys activitat no urgent

De fet, l'ICS ja ha demanat als centres sanitaris "contenció econòmica" perquè no s'han prorrogat els pressupostos i això pot afectar les contractacions aquest estiu. El Sindicat Metges de Catalunya diu que és una mesura "injustificable" i ho considera una “irresponsabilitat”.

L'ICS nega retallades: són "ajustaments"

Arran la polèmica, el director de l'ICS, Xavier Pèrez, ha negat que s'estiguin fent retallades i ha dit que el que hi ha són "ajustaments" a partir del pressupost disponible. En declaracions a RAC1, ha explicat que aquest és el cas de Vall d'Hebron. Pérez assegura que les urgències i l'activitat oncològica estan garantides.

A més, el director ha afirmat que el pressupost és superior al del 2023, per la qual cosa ha reivindicat que no es pot parlar de retallades. Tot i això, ha afirmat que les despeses creixen més que els ingressos.

Allau de reaccions dels sanitaris per la reducció de l'activitat als hospitals a l'estiu | Anna Bañeres

Per la seva banda, Balcells també ha respost a la polèmica i ha dit que "la població no ha de patir" perquè s'atendran les urgències i "només s'ajornaran les patologies i cirurgies programades". El conseller de Salut ha dit que això no afectarà ni a les oncològiques, ni a les cardiovasculars o urgents, però ha admès que caldran mesures per gestionar la situació amb els recursos disponibles.