Enlaces accesibilidad
ACTUALITAT

Resum de notícies a Catalunya del 6 de juny del 2024 | El BOCG publica la llei d'amnistia, a falta del BOE

  • 'Disfrutar' es desperta com a millor restaurant del món
  • Últim dia de les proves d'accés a la universitat per 42.000 estudiants catalans
  • Més informació de les notícies destacades del dia al web de RTVE Notícies

Per
El Butlletí Oficial de les Corts publica la llei orgànica d'amnistia, que va aprovar el Congrés el passat 30 de maig.
El Butlletí Oficial de les Corts publica la llei orgànica d'amnistia, que va aprovar el Congrés el passat 30 de maig.

L'actualitat d'aquest dijous passa per la proclamació del 'Disfrutar' com el millor restaurant del món. S'erigeix el número 1 del rànquing de The World's 50 Best Restaurants 2024.

En clau política, El Butlletí Oficial de les Corts publica la llei d'amnistia, que encara ha d'anar al BOE perquè sigui efectiva.

Altres temes destacats del dia són el feminicidi a Horta-Guinardó i la manca de recursos als hospitals aquest estiu, que provocarà l'ajornament de les operacions no urgents. Els sanitaris es manifestaran contra les retallades a partir del 20 de juny.

Resum de notícies a Catalunya del 6 de juny de 2024

RTVE Notícies RTVE Notícies
Minuto Descripción
  • 20:14

    Emotiu homenatge a la Mària Sánchez a Nou Barris

     

    Els veïns de Nou Barris ret homenatge a la periodista d'RTVE Mària Sánchez Ledesma, a la biblioteca pública Zona Nord que passa a portar el seu nom. Amb 35 anys de trajectòria lligats als informatius de RTVE Catalunya, la Mària, que va morir d'un càncer al març de l'any passat, ha estat tot un referent periodístic i personal per a tots els companys amb qui va treballar. 

  • 19:50

    ERC insisteix a comptabilitzar els vots dels tres diputats que han fugit fora d'Espanya

     

    Esquerra Republicana creu s'ha de poder comptabilitzar el vot dels tres exiliats dilluns per evitar que el Tribunal Constitucional pugui alterar majories i torpedinar, per exemple, els vots per aconseguir una Mesa antirepressiva a partir de dilluns. Esquerra Republicana defensa, per tant, el dret a vot dels tres diputats electes que estan a l’exili. De la Mesa d’edat del 10 de juny, en serà membre la diputada electe Mar Besses.  
     

  • 19:30

    Catalunya tenia el 2022 una taxa de suïcidis de presos 2,3 cops més alta que la mitjana de tot Europa

     

     

    Catalunya tenia l'any 2022 una de les taxes de suïcidis de presos més altes de tot Europa. Ho diu l’informe anual sobre l’estat de les presons del Consell d’Europa del 2023 fet públic aquest dijous. Així, la taxa a Catalunya el 2022 era de 16,8 suïcidis per cada 10.000 interns, mentre que la mitjana europea és de 7,1. A la resta d’Espanya la mitjana és de 7,3. El rècord del continent el té Letònia, amb una taxa de 21,7, seguit de Suïssa, França i Escòcia.

  • 19:15

    Els Bombers controlen un incendi en una nau industrial de Lliçà de Vall (Barcelona)
     

     

    Els Bombers de la Generalitat han donat per controlat a les 18.39 hores l'incendi en una nau industrial del carrer dels Xops de Lliçà de Vall. El cos d'emergències està treballant ara amb 13 dotacions des de les 16.14 hores, després que el foc cremés material de plàstic a l'interior. A la nau afectada i en les adjacents no hi havia personal a l'interior, encara que la coberta ha col·lapsat i, en un inici, s'ha confinat de manera preventiva la resta de naus del carrer.

  • 18:49

    Acaba l'acampada propalestina en la UAB després de veure "insuficients" les accions de la universitat
     

     

    Els estudiants propalestins acampats a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) des del 28 de maig han desconvocat aquest dijous la seva acció, i han lamentat que les accions de la moció aprovada per la universitat són "insuficients i no suposen canvis reals". En un manifest, que han llegit aquest dijous en roda de premsa, han insistit que la moció no suposa la "ruptura amb les empreses col·laboradores d'aquest genocidi" a Gaza, i critiquen la incapacitat de la universitat, en les seves paraules, de desvincular-se d'empreses relacionades amb Israel.

     

  • 18:44

    Nou Barris ret homenatge a la periodista d'RTVE Mària Sánchez Ledesma, a la biblioteca que porta el seu nom.

     

    Amb 35 anys de trajectòria lligats als informatius de RTVE Catalunya, la Mària, que va morir d'un càncer al març de l'any passat, ha estat tot un referent periodístic i personal per a tots els companys amb qui va treballar. 
     

  • 18:42

    Diversos ferits en un xoc entre un autobús i una moto a Tarragona

     

    Les víctimes serien els passatgers de l'autocar, que han sofert cops. El conductor de la motocicleta ha fugit.

  • 18:26

    Alliberen 28 tortugues marines al delta de l'Ebre, nascudes l'estiu passat als nius d'aquest paratge

     

    Els exemplars son reintroduïts amb un pes d'entre 850 i 1650 grams. Són exemplars de l'espècie Caretta, que es van reintroduir a la zona on les femelles van posar els nius l'estiu passat. Formen part del programa 'Head-Starting', el qual consisteix a la cria en captivitat temporal d'aquests animals fins que assoleixen el pes i la mida òptim. Així, se'ls garanteix la seva supervivència, ja que només 1 de cada 1000 tortugues marines que neixen arriben a edat adulta. 

  • 18:05

    El Govern reforça el suport perquè totes les comarques de Ponent puguin acollir temporers en situació vulnerable

     

    La Generalitat plantejarà als consells comarcals de la vegueria de Lleida la possibilitat d'ampliar els recursos que reben per fer front a situacions de vulnerabilitat, en el marc dels contractes-programa que tenen signats amb el Departament de Drets Socials. Així els ho farà arribar en una reunió la setmana que ve en el marc de la coordinació de la campanya agrària, en la qual també hi assistiran els ajuntaments que disposen d'allotjaments públics per a temporers. A la reunió es pretén donar resposta a les situacions de vulnerabilitat en què es troben temporers que arriben a Lleida a la recerca de feina en la campanya. L'objectiu del Govern és augmentar recursos en funció de les peticions dels consells.

  • 17:50

    Troben un tauró embarrancat a la platja d'Ocata del Masnou

     

    Un membre de manteniment de les platges del Masnou ha trobat aquest dijous al matí un tauró embarrancat a la platja d'Ocata. La regidora de Seguretat Ciutadana del consistori, Sílvia Folch, feia esport a la platja amb una companya cap a un quart de vuit del matí i ha passat per l'indret on hi havia l'animal, i entre tots tres han intentat en diverses ocasions retornar-lo a l'aigua. El tauró tornava a sortir un tros més enllà en direcció a Premià, en un context de força onatge, i ha explicat que se'l veia fatigat. En veure que no aconseguien retornar-lo a l'aigua han trucat a Protecció Civil, els Agents Rurals i el CRAM, que un cop a l'indret no han pogut fer res per salvar la vida de l'animal.

  • 17:40

    La Sagrada Família instal·la una nova grua de 200 metres per culminar la torre de Jesucrist

     

    La Sagrada Família ha instal·lat una nova grua de 200 metres per culminar la torre de Jesucrist, l'última que falta per acabar el conjunt de torres centrals. Es tracta de la més alta del temple i arribarà als 172,50 metres, coronada per una creu de quatre braços que farà 17 metres d'alçada i 13,50 metres d’amplada. Per a la Junta Constructora de la Sagrada Família, la instal·lació marca l’inici de l’etapa de la finalització de la Basílica. La base que ha de donar suport al pal central de la grua se situa a les cobertes de la nau central, a 54 metres, i la part més alta de la ploma arribarà als 203 metres d’altura.

  • 17:25

    Barcelona arriba a un acord amb la propietat de l''illa Citroën' per enderrocar la fàbrica i construir un gran parc i 100 pisos públics

     

    El govern de Barcelona ha aprovat un conveni amb l’empresa Stellantis España pel qual les instal·lacions automobilístiques de 18.924 m² que té al barri de la Bordeta entre la Rambla Badal i el carrer de la Riera Blanca, la coneguda com a 'illa Citroën', passin a formar part d’una transformació urbana, amb la construcció d’un parc de més de 21.000 m², 210 pisos (100 públics de lloguer i 110 de privats) i nous equipaments.

  • 17:08

    Barcelona incorpora 13.500 professionals del món digital en 2023

     

    Les contractacions al món tecnològic van créixer l'any passat de manera significativa a Barcelona. Concretament, el 2023 es van incorporar 13.500 nous professionals digitals. La dada negativa és que encara hi ha massa vacants que no s'ocupen per la falta de perfils i que persisteix la bretxa de gènere.

    Barcelona incorpora 13.500 professionals del món digital en 2023 | Àlex Cabrera
    rtve Barcelona incorpora 13.500 professionals del món digital en 2023 | Àlex Cabrera
  • 17:00

    Allau de reaccions dels sanitaris per la reducció de l'activitat als hospitals a l'estiu

     

    El degoteig d'anuncis dels grans hospitals catalans que hauran de reduir la seva activitat aquest estiu està provocant una allau de reaccions dels professionals. Les infermeres han criticat les mesures d’estiu als CAP i han demanat “trencar” amb l’estacionalitat dels recursos. El sindicat Metges de Catalunya ha titllat d'“irresponsabilitat” l’anunci.

    Allau de reaccions dels sanitaris per la reducció de l'activitat als hospitals a l'estiu | Anna Bañeres
    rtve Allau de reaccions dels sanitaris per la reducció de l'activitat als hospitals a l'estiu | Anna Bañeres
  • 16:59

    PIMEC valora positivament la baixada de tipus d’Interès del BCE com a mesura per estimular l’economia

     

    La patronal ha explicat que la baixada de tipus d'interès suposa un alleujament per a moltes pimes que, en els últims mesos, han afrontat dificultats en l'accés al crèdit. Aquesta reducció també aportarà, segons Pimec, una major certesa a la planificació financera i inversions futures de les empreses i al mercat financer. Tot i la baixada de tipus d’avui, la patronal considera que en els propers mesos hi haurà un repunt de la taxa interanual d’inflació, principalment a causa d'un efecte estadístic conegut com a efecte base i no per una tensió real en els preus. 

  • 16:43

    El BCE abaixa en 0,25 punts els tipus d'interès fins al 4,25% després de dos anys a l'alçada

     

    El Banc Central Europeu ha retallat en 0,25 punts els tipus d'interès, fins al 4,25%. Així ho ha decidit el consell de govern de la institució monetària en un canvi que posa fi a gairebé dos anys de pujades dels tipus per l'escalada de la inflació. Amb la primera decisió per relaxar la política monetària, el tipus per als préstecs immediats se situa en el 4,50%, mentre que el tipus que s'aplica a les entitats per dipositar diners al banc central es queda en el 3,75%. 

  • 16:22

    3a edició dels Premis El Escarabajo Verde amb guardó especial en homenatge a Mària Sánchez

     

    Aquest dijous s'entreguen els premis El Escarabajo Verde, programa d'RTVE sobre medi ambient que enguany reconeix a la primatòloga Rebeca Atencia i el músic Macaco, entre altres. També s'entrega un premi especial a la revista Quercus. Serà el guardó Mària Sánchez, en homenatge a la periodista d'aquesta casa que ens va deixar ara fa un any. Justament també a partir d'avui, la biblioteca municipal Zona Nord de Barcelona, a Nou Barris, durà el nom de la periodista.

  • 16:12

    L'equip del 'Disfrutar' continua paint el premi a millor restaurant del món

     

    La cuina d'avantguarda dels xefs Mateu Casañas, Oriol Castro i Eduard Xatruch ha portat la gastronomia catalana al cim del rànquing mundial. L'alegria ha estat l'ingredient afegit al servei d'avui.

  • 15:30

    Salut preveu començar a implantar l'ús de drons en centres sanitaris i hospitals

     

    El Departament de Salut preveu començar a implantar l'ús de drons en el transport de material, mostres i fàrmacs a partir del 2025. La tecnologia s'analitzarà i testarà al llarg d'aquest any amb proves pilots arreu de Catalunya. Les primeres les lideren la zona Metropolitana Nord i l'hospital d'Olot.

  • 14:58

    El Consell Assessor d'Infraestructures presenta un pla per facilitar l'accés al lloguer assequible

     

    Segons el Consell Assessor d'Infraestructures, l'administració ha d'alliberar sòl públic i cedir-lo en règim de concessió a promotors privats perquè se'n facin càrrec de la construcció dels habitatges, amb suport financer i fiscal, i que puguin sortir al mercat de lloguer a uns 400 euros al mes. És la proposta principal del document que l'organisme ha redactat amb 13 mesures perquè augmenti el parc públic de lloguer a Catalunya, un dels més reduïts d'Europa i que arriba només al 2%.

    El Consell Assessor d'Infraestructures presenta un pla per facilitar l'accés al lloguer assequible | Climent Sabater
    rtve El Consell Assessor d'Infraestructures presenta un pla per facilitar l'accés al lloguer assequible | Climent Sabater
  • 14:48

    Els candidats s'enfronten a RTVE al debat decisiu de les eleccions europees

     

     

    Els candidats i representants de les nou formacions que aspiren a continuar en el Parlament Europeu: PSOE, PP, Ciutadans, Podemos, Vox, Ara Repúbliques, Junts+, Coalició per una Europa Solidària i Sumar s'enfronten aquest dijous al debat decisiu de les eleccions europees. Durant dues hores i moderat pel periodista Xabier Fortes, els candidats defensaran en el darrer debat abans del 9J els seus posicionaments. La cita és a l'Estudi 5 de Prado del Rey, a les 22.00 hores. S'emet en directe a La 1, el Canal 24 hores, Ràdio 5, ràdio Exterior, RTVE.es i la plataforma RTVE Play, també en versió original.

  • 14:28

    El BCE compleix el guió i baixa els tipus d'interès per primera vegada des de finals de 2015
     

     

    El Consell de Govern del Banc Central Europeu (BCE) ha decidit aquest dijous baixar els tipus d'interès en 25 punts bàsics, de manera que la taxa de referència per a les seves operacions de refinançament es quedarà en el 4,25%, la taxa de dipòsit baixarà al 3,75% i la de facilitat de préstec al 4,50%. El BCE va trepitjar el fre en la seva cita d'octubre de 2023 després d'escometre deu pujades consecutives del preu del diner que el van portar al seu nivell més alt en més de 20 anys.

     

  • 14:20

    El 'Disfrutar' es proclama millor restaurant del món

     

    Alegria de tot l'equip del 'Disfrutar' quan el proclamen millor restaurant del món. Després de la festa, toca seguir treballant i en aquests moments, està en marxa el servei de dinar.

    El 'Disfrutar' encapçala la llista dels millors restaurants del món | Helena Oset
    rtve El 'Disfrutar' encapçala la llista dels millors restaurants del món | Helena Oset
  • 14:10

    RNE commemora el 75è aniversari a Catalunya

     

    El 6 de juny del 1949 es va inaugurar Ràdio Nacional d'Espanya a Barcelona. Aquest dijous se celebren les primeres emissions continuades.

    RNE commemora el 75è aniversari a Catalunya | Marga Esparza
    rtve RNE commemora el 75è aniversari a Catalunya | Marga Esparza
  • 14:03

    La importància de denunciar els casos de violència vers la dona

     

    La majoria de les víctimes, sovint, calla per por a l'agressor, se senten culpables o no reconeixen el problema. Un camí que passa sens dubte pel suport de l'entorn de la víctima. I és que gràcies a aquest acompanyament les víctimes identifiquen en molts casos la violència que estan patint. És important, doncs, que com a societat posem el focus en el paper actiu que ha de tenir el conjunt de la ciutadania i no mirar cap a un altre cantó.

    La importància de denunciar els casos de violència vers la dona
    rtve La importància de denunciar els casos de violència vers la dona
  • 13:54

    La citació de Begoña Gómez encara cueja en el penúltim dia de campanya

     

    Els punts d'interès de la campanya d'aquest dijous són la investigació a la dona del president, el pacte verd europeu i l'oficialitat del català.

    La citació de Begoña Gómez encara cueja en el penúltim dia de campanya | Andreu Santos
    rtve La citació de Begoña Gómez encara cueja en el penúltim dia de campanya | Andreu Santos
  • 13:30

    Salut nega que s'estiguin fent retallades a l'estiu, però admet que hi ha "ajustaments"

     

    El director de l'Institut Català de la Salut, Xavier Pèrez, ha negat que s'estiguin fent retallades en l'atenció sanitària de cara a l'estiu i ha afegit que el que hi ha són "ajustaments" a partir del pressupost disponible. En declaracions a RAC1, ha explicat que aquest és el cas de l'Hospital Vall d'Hebron, que tancarà el 24% dels llits durant el juny, el juliol i l'agost. 

  • 13:22

    Desallotgen 41 persones d'una finca de Coma-ruga amb diverses actuacions policials l'últim any

     

    Els Mossos d’Esquadra i la Policia Local del Vendrell han desallotjat aquest dijous una finca de cases unifamiliars a Coma-ruga on vivien 41 persones. Són més de 35 immobles construïts fa més de tretze anys, però que mai es van posar a la venda ni van disposar de cèdula d’habitabilitat perquè la promotora va fer fallida. La finca era un "infern" d’incivisme i delinqüència, segons el regidor de Seguretat Ciutadana, Christian Soriano, que ha detallat que des del gener del 2023 acumula 130 actuacions policials per baralles, robatoris, incendis i agressions sexuals.

    Desallotgen 40 persones d'una finca ocupada de Coma-ruga | Pilar Ribas
    rtve Desallotgen 40 persones d'una finca ocupada de Coma-ruga | Pilar Ribas
  • 13:09

    Recollits prop de 400.000 productes menstruals reutilitzables

     

    Els productes menstruals reutilitzables que es donen gratuïts a les farmàcies arriben ja a quasi 400.000 persones en els primers tres mesos. Les calces menstruals és el producte que més sortida té i suposen el 56% del total de productes recollits a les farmàcies. En segon lloc, hi ha les copes menstruals (32%) i les compreses de tela (12%). La previsió és que la xifra vagi en augment, ja que fins al moment ja hi ha més de 650.000 dones que s'han descarregat el codi QR necessari per poder demanar copes, calces o compreses reutilitzables.

  • 12:56

    A presó la parella de la dona que va morir després de precipitar-se d'un balcó a Horta

     

    A presó la parella de la víctima que es va precipitar fa tres dies per un balcó a Horta i va morir a l'acte. En un primer moment els Mossos no descartaven el suïcidi com deia l’acusat, però un cop escoltat els testimonis i recollides les proves, la jutgessa l’acusa d’homicidi i de violència de gènere. Ara s'ha sabut que la Natia, de 32 anys, veïna del districte d’Horta-Guinardó, havia patit maltractaments habituals i que mai havia denunciat.

     
  • 12:50

    Els Països Baixos comencen a votar en les eleccions europees

     

    Comencen les votacions per escollir els 720 representants al Parlament Europeu. Països Baixos obre els primers col·legis electorals aquest dijous i anirà seguit d'Irlanda, la República Txeca divendres i dissabte s'uneixen Letònia, Malta, Eslovàquia i Itàlia. La resta de països, entre els quals hi ha Espanya, voten diumenge. En total, uns 370 milions de ciutadans estan cridats a les urnes en els comicis que se celebren durant quatre dies arreu de la UE.

  • 12:30

    Els sanitaris anuncien mobilitzacions contra les retallades a partir del 20 de juny

     

    El Sindicat d'Infermeria SATSE de Catalunya ha anunciat mobilitzacions davant l'Institut Català de la Salut el dia 20 de juny. Infermeres, infermers, fisioterapeutes i llevadores protestaran a partir de dos quarts de dotze contra la que titllen de nova onada de retallades que s'està implantant i que ha començat repercutint especialment en la no renovació de contractes temporals de substitució de cara a l'estiu. Tot plegat quan l'Hospital Vall d'Hebron ha anunciat que tancarà 300 llits durant el mes de juliol, agost i setembre per falta de pressupost, un 50% més que el 2023. 

  • 12:18

    ERC exigeix a Sánchez posar "la carta de l'oficialitat del català" en les negociacions per als alts càrrecs de la UE

     

    La candidata d'ERC a les eleccions europees, Diana Riba, ha exigit al president que posi "la carta de l'oficialitat del català" en les negociacions per als alts càrrecs de la Unió Europea. "Tenim una finestra d'oportunitat; és el moment de convèncer els estats membres" per complir amb els compromisos de l'acord d'investidura de Sánchez.

  • 12:02

    Igualtat i l'Ajuntament de Barcelona condemnen el feminicidi d'una dona a Horta-Guinardó

     

    El Departament d'Igualtat i Feminismes i l'Ajuntament de Barcelona han condemnat el feminicidi de dilluns passat d'una dona a Horta-Guinardó, Barcelona. La dona va morir en precipitar-se des d'un balcó i aquest dimecres es va decretar l'ingrés a presó provisional, comunicada i sense fiança de la parella de la víctima. Aquest dimecres s'ha confirmat que es tracta d'un nou cas de violència masclista, sent aquesta la tretzena víctima de l'any, segons la conselleria. Dels 13 feminicidis, vuit víctimes són dones i cinc infants. El consistori ha convocat un minut de silenci aquest divendres al migdia.

  • 11:38

    Ruta per la història de la prostitució des del segle XVII a Barcelona

     

    Aquest dijous el centre cultural Casa Orlandai organitza un recorregut del Born fins a les Rambles que ens descobreix la història de la prostitució a Barcelona. Una ruta històrica dissenyada i dinamitzada per la Violet Ferrer, una dona trans que ha viscut en situació de prostitució durant 5 anys.

    Ruta per la història de la prostitució des del segle XVII a Barcelona | Maria Huguet
    rtve Ruta per la història de la prostitució des del segle XVII a Barcelona | Maria Huguet
  • 11:20

    Detenen una treballadora de la llar a Barcelona per estafar 62.700 euros a una dona gran

     

    Els Mossos d'Esquadra van detenir el 21 de maig una dona de 24 anys per estafar 62.700 euros a una dona gran amb targetes bancàries. La policia catalana va rebre el 2 de maig una denúncia d'una senyora de 81 anys que va detectar diversos càrrecs no autoritzats en una de les seves targetes. La víctima va explicar que un dia va anar a retirar diners i no ho va poder fer perquè havia superat el límit establert. En veure això, va fer comprovacions al seu compte i va esbrinar que des del gener algú havia fet operacions que ascendien a més de 32.000 euros. Una setmana després, va informar els agents que havia detectat més moviments bancaris fets amb altres targetes que tenia.

  • 11:12

    Puja el preu de l'habitatge un 5,6% a Catalunya durant el primer trimestre de 2024

     

    El preu de l'habitatge va pujar un 5,6% a Catalunya durant el primer trimestre, segons l'Índex de Preus de l'Habitatge de l'Institut Nacional d'Estadística (INE). Es tracta de 2,1 punts més que la variació anual del darrer trimestre del 2023 i és la més alta des del tercer trimestre del 2022. Per tipus d'habitatge, els preus dels pisos nous van augmentar un 9,1%, és a dir, 1,2 punts més que el quart trimestre, mentre que els de segona mà ho van fer 5,2 punts, 2,2 punts més que entre octubre i desembre.

  • 11:05

    Retards que superen una hora en la circulació de trens entre Castelló i Tarragona

     

    Els trens que circulen entre Castelló i Tarragona ho fan amb retards per una incidència a la senyalització entre les estacions de l'Ametlla de Mar i l'Aldea-Amposta-Tortosa, segons ha informat Adif. Tècnics de la companyia treballen per solucionar al més aviat possible. En algun cas el retard supera l'hora.

  • 10:45

    El Guitar Legends Hall obre portes a Barcelona

     

    Es tracta d'un museu immersiu dedicat a la guitarra elèctrica i el rock.

  • 10:30

    Àngel Simon renuncia a la presidència d'Aigües de Barcelona

     

    Segons comunica el consell d'administració de la companyia CriteriaCaixa, Àngel Simon ha renunciat a la presidència no executiva d'Aigües de Barcelona, càrrec que ocupava des del 2014. La notícia es produeix uns mesos després de l'arribada de Simon a Criteria.

    El hòlding de la Fundació 'La Caixa', que manté una participació del 15% a Aigües de Barcelona i dos representants al consell d'administració, ha iniciat darrerament una nova etapa amb inversora i ha adquirit el 9,4% d'ACS, s'ha convertit en el primer accionista de Colonial després d'una ampliació de capital de la immobiliària i disposa del 5% de Telefònica, que si se suma al 2,5% de Caixabank, arriba al 7,5%.

  • 10:33

    Últim dia de les PAU: els estudiants podran repetir l'examen de Literatura Castellana

     

    Els alumnes afronten l'últim dia de les Proves d'Accés a la Universitat amb ànims diversos. Aquest dijous toca l'últim examen de la fase general, el de Llengua i Literatura Catalana. El Consell Interuniversitari oferirà l'oportunitat de repetir la prova de Literatura Castellana en detectar un error aquest dimecres a la tarda: un poemari no estava inclòs en el temari de batxillerat.

  • 10:10

    L'any passat va ser el segon any més càlid i el més sec a Catalunya des del 1950

     

    El 2023 va ser el segon any més càlid a Catalunya des de 1950, amb una anomalia positiva de 2,4 graus respecte al període 1961-1990. En els darrers 74 anys només s'han superat els dos graus d'anomalia el 2022 i el 2023, segons el Butlletí Anual d'Indicadors Climàtics del Servei Meteorològic de Catalunya. D'altra banda, l'anomalia de la temperatura mitjana respecte al període preindustrial (1850-1900) va ser de 2,2 graus i la mitjana frega els dos graus d'increment des de mitjans del segle XX.

  • 10:00

    Pol Morillas (CIDOB): "Europa ha anat guanyant competències i importància en la vida diària".

     

     

    El director del CIDOB, Pol Morillas, considera una "gran contradicció" que les eleccions europees es considerin de segon ordre. I explica què ens juguem en les eleccions europees: "Estem veient dos tipus de discurs". Morillas dibuixa les diferents extremes dretes que trobem a Europa  "Hi ha molts discursos dissonants que fa que no sigui fàcilment combinable".

  • 09:45

    El Butlletí Oficial de les Corts publica la llei d'amnistia, que encara ha d'anar al BOE

     

    El Butlletí Oficial de les Corts ha publicat aquest dijous la llei orgànica d'amnistia que va aprovar el Congrés el passat 30 de maig. Tot i això, la norma no serà efectiva fins que es publiqui al Butlletí Oficial de l'Estat, moviment que s'ha de fer en els quinze dies posteriors a la convalidació de la iniciativa. Aquest dimarts, el ministre de la Presidència i de Justícia, Félix Bolaños, va negar que l'executiu estigués dilatat artificialment la publicació de l'amnistia i va assegurar que els tràmits s'estaven produint amb normalitat. La publicació és preceptiva perquè la llei entri en vigor i comenci el termini de dos mesos de què disposen els jutges per aplicar-la.

  • 9:12

    Raquel Sans: "ERC està disposada a presidir el Parlament". 

     

     

    La portaveu d'Esquerra Republicana de Catalunya, Raquel Sans, assegura que Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) està oberta a presidir el Parlament de Catalunya, però amb diversos matisos. De fet, prioritza configurar una "Mesa antirepressiva" al Parlament a qui presideixi la cambra i que el candidat electe socialista, Salvador Illa, "com a mínim" hauria d'acceptar el finançament singular per rebre el suport d'ERC.

    En una entrevista al Cafè d'Idees de La 2 i Ràdio 4, la portaveu republicana veu difícil que ERC entri el govern de Barcelona: "No som a prop que això passi".

  • 8:30

    A presó la parella de la dona que es va precipitar d'un balcó a Horta

     

    El jutjat de violència sobre la dona envia a presó provisional, comunicada i sense fiança per la parella de la dona que es va precipitar des d'un quart pis al barri d'Horta de Barcelona. 

    La causa queda oberta pels possibles delictes d'homicidi, dos delictes de lesions a l'àmbit de violència sobre la dona i un delicte de violència habitual. L'home va ser detingut el mateix dilluns, dia dels fets, com a presumpte autor del crim. Els veïns van explicar a la policia que previ que la dona caigués pel balcó hi va haver una discussió. 

     
  • 8:20

    Un poema fora del temari farà repetir part de l'examen de Literatura Castellana.

     

     

    Els alumnes que avui encaren els últims exàmens de les PAU podran repetir part de la prova de Literatura Castellana. I és que un dels poemes que apareixia a l'examen no forma part del temari. El Departament d'Universitats ha reconegut l'error i permetrà que més de 1.300 alumnes repeteixin la prova. Avui a les 9 els estudiants començaran l'última jornada d'exàmens amb la prova de Llengua i literatura Catalana. 

     
  • 8:10

    El 'Disfrutar' ja és el millor restaurant del món

     

    Nova fita per la gastronomia catalana. El Disfrutar, de Barcelona, ja és el millor restaurant del món. Els xefs Mateu Casañas, Oriol Castro i Eduard Xatruch han rebut el reconeixement fa poca estona a Las Vegas. Culminen així un ascens que s'ha gestat en només 10 anys. Considerats com els hereus del Bulli, ja van ser reconeguts l'any passat com a segon millor restaurant i se'ls va atorgar la tercera estrella Michelin. Des del Celler de Can Roca, el 2015, cap altre restaurant català havia encapçalat la llista. En segona posició s'ha situat el basc Asador Etxebarri i el Diverxo, de Dabiz Muñoz, ha quedat quart.

     
  • 8:00

    Bon dia. Segueix aquí l'actualitat a Catalunya del dijous 6 de juny de 2024.

     

     

    Aquí pots consultar els titulars més destacats d'ahir.