Enlaces accesibilidad
Violència de gènere

A presó la parella de la dona que va morir després de precipitar-se d'un balcó a Horta

  • En un primer moment, els Mossos van pensar en un cas de suïcidi, però les proves i els testimonis mostren indicies de violència de gènere
  • Les primeres investigacions evidencien que la dona havia patit maltractaments

Per
Presó provisional per a la parella de la dona que va morir en precipitar-se fa tres dies des d'un balcó a Horta

A presó la parella de la víctima que es va precipitar fa tres dies per un balcó a Horta i va morir a l'acte. En un primer moment els Mossos no descartaven el suïcidi com deia l’acusat, però un cop escoltat els testimonis i recollides les proves, la jutgessa l’acusa d’homicidi i de violència de gènere. Ara s'ha sabut que la Natia, de 32 anys, veïna del districte d’Horta-Guinardó, havia patit maltractaments habituals i que mai havia denunciat.

La jutgessa del Jutjat sobre la violència sobre la dona número 4 de Barcelona creu que els testimonis acrediten que va ser la seva parella qui va llançar la Natia pel balcó després d’una discussió. Els veïns i veïnes que la van escoltar van explicar que durant la discussió, i just abans d'escoltar la caiguda, van sentir una veïna que cridava “fill de puta, deixa-la anar”.

L'acusat no va auxiliar la víctima i va fugir

Feia any i mig que eren parella de manera intermitent. A l’agost, els Mossos van anar al seu domicili alertats per una baralla. Ella tenia blaus i esgarrapades al cos, però va dir que s’ho havia fet a la platja. Després van estar sis mesos sense veure's, fins que l'abril del 2024 van tornar, es van comprometre i va marxar a viure al domicili de l'acusat. Tot indica que les agressions es van mantenir. Quatre dies abans de la mort fatal, la Guàrdia Urbana també es va personar al pis alertat per un veí que "va veure com ella estava a la terrassa i ell la va agafar i la va ficar dins del pis". I va veure que ell l’amenaçava. Ella mai havia denunciat.

La importància de denunciar els casos de violència vers la dona

Segons la resolució, l'acusat i detingut "no només va veure el cos a terra i li va aixecar el cap, sinó que no va demanar ajuda, ni va trucar a urgències per si seguia viva...i va fugir corrents tot i que el perseguien dos veïns".

Auto de la jutgessa de violpencia de gènere sobre el cas de la dona d'Horta

Auto de la jutgessa de violpencia de gènere sobre el cas de la dona d'Horta

Després, va anar a casa del seu cosí que vivia en un edifici pròxim al seu domicili i quan va arribar la policia, els va mentir. Va dir que feia 2 hores que estava allà. Fins i tot, els seus familiars el van contradir. Una amiga de la víctima ha declarat que ell era molt gelós, que l’insultava, l'escopia i l’agredia.

Indicis de maltractament a la víctima

L'acusat i els seus pares continuen dient que ella es va suïcidar, però la jutgessa diu que el que està clar és que "la víctima patia violència de gènere de manera habitual, que va intentar evitar-ho separarant-se, però que va tornar i en un termini de 2 mesos és morta".

La jutgessa considera que hi ha evidència de violència de gènere

La jutgessa considera que hi ha evidència de violència de gènere

Presó per evitar la fugida i manipulació

El decret de presó provisional comunicada i sense fiança arriba per evitar que el risc de fugida i que manipuli als testimonis mentre dura la investigació. La jutgessa ha descartat altres mesures provisionals com les polseres perquè assenyala que no són efectives. "La privació de llibertat és adequada (...) i insubstituïble per cap altra mesura, com una polsera, perquè és fàcil que aquestes es poden treure, per no ser la primera vegada que es veu en aquests Jugats de Violència, en el cas de possibles penes d'escassa durada, i en aquest cas les possibilitats de treure-se-la són encara més grans", argumenta la jutgessa.

L’Ajuntament de Barcelona condemna fermament el feminicidi per causa de violència masclista. Davant d’aquest fet, el Consistori ha fet un minut de silenci aquest divendres 7 de juny, a les 12.00 hores.